Biztató, helyenként jó játékkal, de sokáig pechesen játszva, sokáig gólhátrányban focizva, drámai mérkőzésen szereztünk pontot, és kerültünk fél lábbal Eb-nyolcaddöntőbe.
Abban a tudatban lépett pályára a marseille-i Vélodrome kopottas gyepén a magyar labdarúgó-válogatott az Eb-csoportkör második fordulójában, hogy ha Ausztria után Izlandot is legyőzi, továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. Ahhoz képest, hogy úgy indultunk a tornának, minden passz, csel ajándék a kijutás után, a keddi 2-0-s győzelem meghozta az étvágyat, és sokan arról beszéltek, a szombat esti összecsapás is hozható akár...
Zoom
Már az első percektől egyértelmű volt, hogy hiába a közönség általi brutális támogatottság (10 ezer izlandi vs. 21 ezer magyar), ezt a tökéletesen szervezett izlandi csapatot azért nehezebb lesz megtréfálni, mint az egyénileg ügyesebb, de néha kicsit lezserül játszó osztrákokat. Támadgattunk azért becsülettel, Nagy Ádám fel és alá nyargalt a pálya középvonalában, Kleinheisler pedig szokása szerint folyamatosan megjátszható volt, Dzsudzsák Balázs is derekasan küzdött a jobbszélen, de például a Szalai helyén ezúttal szerepet kapó Priskin Tamást teljesen eltüntették. (Apropó szerkezetváltás: Fiola súlyos sérülése miatt Lang kikerült jobbhátvédnek, a helyén Juhász Rolandnak szavazott bizalmat Bernd Storck, balszélen pedig Németh Krisztián helyett az osztrákok elleni második gól szerzője, Stieber Zoltán kapott lehetőséget.)
Zoom
A 10. percben aztán először ténylegesen megérkeztek a magyar kapuig az izlandiak, de Király Gábornak egy fejes után még nem kellett aggódnia, Bödvarsson kulloghatott haza. Két szervezett csapat tusájából csak nagyobb labdabirtoklásunkkal tudtunk felülkerekedni, de nem találtuk a rést a pajzson. Másodszor ráadásul szintén az izlandiak veszélyeztettek, egy veszélytelennek tűnő passzból fordult be Kádárról Gudmundsson, Király ziccerben hárított lábbal.
Zoom
További magyar fölényecske volt tapasztalható, mígnem jött a hidegzuhany a 38. percben: egy izlandi szöglet után Király zavar el mindenkit, hogy magához vehesse a labdát, de kiejtette, így az igyekvő Kádár mentő mozdulatát pedig könnyű síppal tizenegyessel büntette az orosz Karasev sporttárs. A tizenegyest Gylfi Sigurdsson váltotta gólra (0-1), így mehettek pihenni a felek.
Fordulás után Bernd Storck egy ideig fenntartotta az első félidei stratégiát, de Izland a fokozódó nyomás ellenére magabiztosan kotorászta szét támadásaink parazsát. A 64. percben aztán Nagy Ádám váratlanul helyzetbe került, de hiába próbált gólt préselni, erre nem volt lehetősége a kék falban. Ekkorra már elszánta magát a cserékre Storck, Stieber helyén Nikolics, Priskin helyén Böde folytatta, amitől tovább fokoztuk a nyomást a néha-néha már hibázgató Halldórsson kapujára. Dzsudzsák szabadrúgása ráadásul ígéretes helyről is szállt felé, de pont a kezébe, és ugyanúgy pontrúgásból próbálkozhatott ballábas csapatkapitányunk a 76. percben.
Zoom
A hajrára még beállt a gazdag pályafutású Eidur Gudjohnssen (37 éves), de vele sem gyengült meg igazán az izlandi mezőnyjáték, mígnem jött egy utolsó magyar roham, és egy jobboldali Nikolics-beadásba Savarsson pechesen ért bele, így egyenlítettünk, de teljesen megérdemelten! (A találkozó lefújása után jött a közös ünneplés a szurkolókkal, könnyekkel, Himnusszal...)
Zoom
Zoom
A döntetlen tudatában lehet, hogy Portugália ellen már pontra sem lesz szükség a továbbjutáshoz, de ez csak az esti portugál-osztrák meccs után derül ki, illetve a többi csoportharmadik-jelölt mérkőzései után.
(MNO; képek: MTI)
Frissítés: Budapest utcáin ünnepel a tömeg
Budapest utcáin tömegesen ünnepelték a magyar labdarúgó-válogatottat, amely 1-1-es döntetlent ért el Izland ellen a franciaországi Európa-bajnokságon szombat este.
Zoom
Több ezren vonultak a Margitszigetről a Margit hídon és a nagykörúton keresztül a belvárosba, miközben a magyar csapatot éltető rigmusokat skandáltak, a Jászai Mari téren egy villamos elejére többen is felmásztak és ott ünnepeltek.
A nagykörúton több utca kereszteződésében is megálltak a szurkolók és a Himnuszt, illetve az Eb szurkolói dalát, a 90-es évek slágerét, "Az éjjel soha nem érhet véget" című számot énekelték. Többen magyar zászlót, illetve szurkolói sálakat lengetnek, a közlekedési lámpákra is felmásztak, és fáklyákat gyújtottak.
A nagykörúton a Blaha Lujza tér és a Széll Kálmán tér között leállt a tömegközlekedés is a vonuló ünneplő tömeg miatt.
Zoom
A főváros számos pontján - a Margitszigeten, az Erzsébet téren és másutt - több ezren követték kivetítőkön a meccset. Szinte az egész belvárosban hallani lehetett a drukkerek örömujjongását, amikor a 88. percben a magyar csapat egyenlített.
A magyar válogatott a döntetlennel négypontos, így közel került a nyolcaddöntőbe jutáshoz.
Storck büszke csapatára
Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya az Izland elleni döntetlen után azt mondta: büszke csapatára.
Zoom
A szakvezető közvetlenül a meccs után nyilatkozott az M4 Sportnak, hangsúlyozva: nem foglalkozik azzal, hogy jogos volt-e az ellenfél javára megítélt tizenegyes. "Az elsőtől a kilencvenedik percig mindent beleadtunk. Mindent megkockáztattunk, és ezzel sokat nyertünk, gratulálok az egész csapatnak!" - szögezte le, majd így folytatta:
"Lényegtelen, hogy a büntető jogos volt-e. A csapat nagyon sokat fejlődött, nagyszerűen játszott. Továbbra is futballoztunk, ez látható a labdabirtoklásból is. Nagyon megérdemeltük, közel állunk a továbbjutáshoz" - mondta Bernd Storck az izlandiakkal játszott 1-1 után.
2. Frissítés: Dzsudzsák: 15 millióan voltunk a pályán
"Nem érdemeltünk volna vereséget, egy ilyen közönség előtt nem is lehet kikapni. Amilyen hangulatot varázsoltak, szerintem még Budapesten sem éltem át ilyen telt házban. Szívesen beszélnék a meccsről, de a közönség egyszerűen elviszi minden szavunkat és lélegzetünket, szinte ők is begyötörték azt az egyenlítő gólt. Szerintem ilyen hangulatban a gyereknek (Saevarsson) is megremegett a lába, ezért ment be az egyenlítő gól. Le a kalappal a csapat és a közönség előtt, remélem nem kiabálom el, hogy ezzel megvan a továbbjutás. A vártnál is sokkal több, amit ez a brigád most átél. Szívvel, lélekkel, becsülettel tesszük a dolgunkat, ez az eredménye, de ehhez kell, hogy 15 millióan lépjünk a pályára. Ennyi ember ellen elég nehéz játszani. Fantasztikus a közönségünk."
(MTI - M4 nyomán)