A Budapest Honvéd már kedden fellebbezést nyújt be az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfői döntésével szemben, amelyben elutasította a klub óvását, amit a román Craiova elleni, múlt csütörtökön rendezett Európa Liga-selejtezőn történt botrányos események miatt adott be – hangzott el a csapat keddi sajtótájékoztatóján.
Zoom
Arnold Hunter északír játékvezető a földön, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen (fotó: Bogdan Danescu/MTI/EPA)
"Az UEFA egy olyan jogi gépezet, amelynek a futballhoz egyre kevesebb köze van. Ebbe most a mi óvásunkkal porszem került, amit próbálnak a lehető legegyszerűbb, legerőszakosabb módon letolni. Vicc kategória is lehetne, hogy még ellenünk indult eljárás, aminek az a szomorú üzenete van, hogy hagyjuk abba ezt az egészet" – mondta Mendelényi Dániel klubtulajdonos. Hozzátette: a tizenegyespárbaj előtt 30 percen keresztül mérlegelték, hogy lefújják-e a meccset, és csupán egy dolog miatt nem tették meg, mert a biztonsági főnök azt mondta, nem tudja garantálja a személyes biztonságukat abban a helyzetben.
Mendelényi arról is beszámolt, hogy korábbi, hasonló eseteket hoztak fel példaként, amire az UEFA azt a választ adta, hogy azokat nem lehet általánosítani, és a játékvezetőt – akinek közvetlen közelében robbant a hanggránát, és le is kellett cserélni – nem találták el. "Ezek szerint, ha csak tíz centivel mellé dobnak, az még benne van a futballban, ha eltalálják, és kidobják a szemét, az már nem" – mondta, majd utalt arra, hogy videófelvételek készültek arról, miszerint a játékvezetőt öngyújtóval igenis eltalálták, illetve csavaranyákkal dobálták a kispesti játékosokat.
A hazaiak rigmusairól is szót ejtett a tulajdonos: "A hazai rigmusok Trianonról szóltak, meg arról, hogy a halott magyar a jó magyar. Egyáltalán nem szurkolásról volt szó, hanem Magyarország gyalázásáról. Az UEFA mostani döntésével pont szembemegy mindennel, amit a kirekesztésről a szervezet mond. A fellebbezéssel szeretnénk továbbá elérni, hogy a Craiova súlyosabb büntetést kapjon."
Zoom
A román csapatnak a történtek miatt 60 ezer euró büntetést kell fizetnie, illetve három nemzetközi hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell játszania. Kun Gábor ügyvezető igazgató közölte: utóbbi büntetési tétel harmadik mérkőzését két évre felfüggesztették.
Kun azt is bejelentette, hogy szurkolói rigmusok miatt a Honvéd ellen is eljárást indítottak.
Arról is beszélt, hogy az óvásukat elutasító UEFA-döntés nyolcoldalas indoklása "rengeteg ellenmondást tartalmaz", és sok olyan tényezőt figyelmen kívül hagy, ami alapján megindították az óvást. "Az óvásunk alapjaiban meg volt támogatva, de most újabb napok állnak a rendelkezésünkre, hogy még jobban ki tudjuk hangsúlyozni az érveinket. Ennek érdekében személyes meghallgatást is kérünk" – jelentette ki.
A klubvezetők kiemelték: a magyar futballtársadalom, a klubok és a különböző szurkolói csoportok kiálltak mellettük, ami megerősítette őket, hogy ne hagyják annyiban az ügyet, illetve a nemzetközi sajtóvisszhang is a románokról szólt elmarasztalóan.
A kispesti együttes tizenegyes-párbajban bukta el az EL-selejtezős párharcot, a múlt csütörtöki, romániai visszavágó 120. percében, miközben a játékosok egymással "kakaskodtak", a játékvezető közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát. Emiatt több mint fél órát állt a játék, a tizenegyeseket pedig a negyedik játékvezető felügyelete mellett rúgták a játékosok. A román csapat a harmadik fordulóban az AEK Athénnal találkozik.
(MTI)