A Dán Kézilabda-szövetség főtitkára szerint a nőknek joguk van eldönteni, hogy bikiniben vagy rövidnadrágban akarnak-e játszani.
Jelenleg szűk szabású sportmelltartó, és legfeljebb tíz centiméter széles bikinialsó a kötelező egyenruha a női sportolók számára a strandkézilabdában. Morten Stig Christensen, a Dán Kézilabda-szövetség (DHF) főtitkára szerint azonban ennek változnia kell – írja az Origó a bt.dk-ra hivatkozva.
Zoom
Magyarország-Dánia-mérkőzés a strandkézilabda-Európa-bajnokság női döntőjében a lengyelországi Stare Jablonkiban 2019. július 7-én (kép: MTI/Kolektiff/Jozo Cabraja)
Christensen úgy véli, hogy nem helyes az, hogy a nőknek ilyen minimalista uniformist írnak elő, miközben éppen a nők megkülönböztetéséről és jogairól folyik vita a közéletben. „A DHF-ben tapasztalhatjuk, hogy vannak olyan játékosok, akik nem érzik jól magukat olyan minimalista játékruhában” – emelte ki a sportvezető.
A DHF főtitkára hangsúlyozta, hogy míg a nőknek a bikini az előírás, addig a férfiak rövidnadrágban játszhatnak. Ennek alapján Christensen azt mondja, hogy
mindenkinek joga van megválasztani, hogy bikiniben vagy rövidnadrágban akar részt venni a sporteseményen.
Katarban pont az ellenkező a probléma
A fenti dilemmának van egy fordított esete is. Két német strandröplabdázó, Karla Borger és Julia Sude például nemrég úgy döntött, hogy bojkottálja a katari World Tour-tornát, mert ott nem léphetnének fel bikiniben. A sportolók szerint ugyanis Katarban túl meleg van ahhoz, hogy bikini helyett ruhában játszanak. A bejelentést Cecilie Køllner Olsen dán strandröplabdázó a következőképpen kommentálta:
„Nem értünk célt, amíg a nők nem játszhatnak abban, amit akarnak, legyen ez Katarban és bárhol máshol. Szerencsére Dánia az élen jár, és nincs korlátozása ezen a területen”.
(Mandiner nyomán)