/Bővített hír./
Akárcsak 2012-ben, Londonban és öt éve Rio de Janeiróban, a tokiói olimpián is Szilágyi Áron nyerte a férfi kardozók egyéni versenyét, és a triplázással sporttörténelmi tettet hajtott végre.
Zoom
"Énekeljük együtt jó hangosan a Himnuszt" - üzente a sporttörténelmet író Szilágyi Áron a győzelem utáni nyilatkozatában (kép: MTI/Illyés Tibor)
A Vasas vívója egész nap bámulatos teljesítményt nyújtott, a helyi idő szerint esti döntőben pedig parádés vívással 15-7-re múlta felül az olasz Luigi Samelét.
Szilágyi Áronon kívül eddig négy nagyszerű elődjének - Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak - sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás eddig még senkinek nem jött össze. Sőt, a férfiaknál a többi fegyvernemben sem akadt még olyan, aki ugyanabban a szakágban háromszor győzött volna az egyéni versenyben.
Zoom
(kép: MTI/Illyés Tibor)
Szilágyi a venezuelai José Quintero és az iráni Mojtaba Abedini 15-7-es legyőzésével kezdett szombaton, majd a negyeddöntőben az ugyancsak iráni Ali Pakdamant verte 15-6-ra, a legjobb négy között pedig a georgiai Sandro Bazadzét nagy küzdelemben, 15-13-ra. Samele a kínai Hszü elleni 15-12-es siker után az iráni Rahbarit 15-7-re, honfitársát, Berrét pedig 15-10-verte. Az elődöntőben a dél-koreai Kim Jung Hvan ellen 6-12-ről fordított 15-12-re. Az olasz csapat tagjaként olimpiai bronzérmes és többszörös világbajnoki ezüstérmes volt, egyéniben azonban eddig nem volt kiemelkedő eredménye.
A nap utolsó mérkőzését a világranglistán negyedik Szilágyi kezdte jobban, pillanatok alatt 3-0-ra elhúzott, s bár a rivális ekkor szépített, a magyar vívó könnyedén adta az újabb tusokat, és 7-1-es vezetésre tett szert. Samele ekkor feléledt, sikerült 7-5-re szépítenie, de a pihenő előtti utolsó találat ismét Szilágyié volt (8-5). A szünet után újabb egylámpás magyar találatok következtek, miközben a lelátóról felváltva harsant fel a "Gyerünk, Áron!" és a "Forza, Luigi!" biztatás. Az olasz 12-5-nél aztán megpróbált ismét bravúrt bemutatni, de ezúttal csak két találatra futotta az erejéből, egyenlíteni és fordítani nem tudott.
Szilágyi a győztes tus bevitele után diadalittasan emelte magasba a karját, és előbb összeölelkezett edzőjével, Decsi Andrással, majd egy magyar zászlót a feje fölé emelve ünnepelt, miközben a maroknyi magyar tábor éltette.
Zoom
(kép: MTI/Illyés Tibor)
"Rengeteg kétségem volt a nap előtt, az éjszaka közepén két órát fenn voltam, a reggelinél pedig elfelejtettem meginni a szokásos kávémat. Elég furcsa állapotban érkeztem a csarnokba, de aztán előbb-utóbb minden a helyére került. A kávémat is megittam, az első ellenfelemen is túljutottam, és utána egyre jobban ment a vívás" - nyilatkozott a magyar újságírók gyűrűjében a régi-új olimpiai bajnok.
"Azt még fel kell fognom, hogy mit csináltam ma, hogy háromszoros olimpiai bajnok lettem egyéniben. Nem gondolom, hogy én vagyok a sportág legnagyobb legendája, de természetesen nagyon büszke vagyok arra, amit ma, illetve az elmúlt kilenc évben elértem" - fogalmazott.
Szilágyi hozzátette: vannak még címek, amiket még meg lehet szerezni, de ezzel egyelőre most nem foglalkozik, hanem megünnepli a legfrissebbet.
Zoom
(kép: MTI/Illyés Tibor)
Markovits László, a Vasas SC elnöke a klub közleményében kiemelte, Szilágyi újabb olimpiai aranyérme "hallatlan boldogság és büszkeség" az egész Vasas család számára.
"Áron elképesztő teljesítményt nyújtott, nagyon jó volt látni, hogy minden szempontból mennyire egyben van. Az első asszójától kezdve érezhető volt, hogy képes lehet a csodára, a történelmi siker elérésére" - nyilatkozta a sportvezető.
Kijelentette, azért is különösen büszkék Szilágyira, mert kilencévesen a Vasasban kezdte a vívást, a klub színeiben lett olimpiai bajnok, világklasszis kardvívó, emellett pedig egy ideje már szakosztályelnökként is számíthatnak rá.
"Minden tekintetben azt az értékrendet képviseli, amit mi fontosnak tartunk a Vasas családon belül. Az pedig, hogy Tokióban is vasasos sportoló nyerte a magyar küldöttség első aranyérmét, visszaidézi számomra a csodás riói napokat. Kívánom, hogy adjon ez a siker lendületet valamennyi magyar sportolónak" - tette hozzá Markovits László.
A 31 éves, immár háromszoros olimpiai bajnok versenyző a magyar vívósport 38. ötkarikás aranyérmét, egyben a tokiói magyar küldöttség első dobogós helyét szerezte meg.
Korábban írtuk: Szilágyi Áron a címvédés kapujában
A kétszeres címvédő Szilágyi Áron bejutott a döntőbe a férfi kardozók szombati egyéni versenyében a tokiói olimpián.
London és Rio de Janeiro bajnoka negyedik asszójában, a legjobb négy között nagy csatában, 15-13-ra verte a grúz Sandro Bazadzét.
A magyar idő szerint 14.15 órakor kezdődő fináléban az olasz Luigi Samele lesz az ellenfele, aki a dél-koreai Kim Jung Hvan ellen 6-12-ről fordított 15-12-re.
A Vasas 31 esztendős vívója fölényes győzelmekkel menetelt az elődöntőig, riválisa nála jóval szorosabb mérkőzéseket vívott, de a negyeddöntőben a verseny egyik favoritját, a világranglista-vezető, világbajnoki címvédő dél-koreai Oh Szang Ukot búcsúztatta.
Estére a négy pástból már csak egy volt a küzdőtéren, így minden szempár az aktuális találkozóra szegeződhetett.
Zoom
(kép: MTI/Illyés Tibor)
Szilágyi gyúrással és iskolázással hangolt az összecsapásra - amelyet Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is a lelátóról tekintett meg -, Bazadze pedig rögtön az elején bizonyította, hogy nem volt véletlen az Oh elleni sikere, ugyanis gyorsan 3-0-ra, majd 4-1-re ellépett. Ezután azonban a címvédő pillanatai következtek, az egyenlítést jelentő találatot egy nagy ordítással ünnepelte, majd 6-4-re már nála volt az előny. Miközben a zárt kapuk ellensúlyozására a csarnok több pontjáról is felhangzott a "Hajrá, Áron!", "Gyerünk, Áron" buzdítás a társaktól, a MOB képviselőitől vagy a magyar újságíróktól, a szünetre 8-5-ös Szilágyi-vezetés mellett került sor.
Zoom
(kép: MTI/Illyés Tibor)
A pihenő után Bazadze magára talált, kiegyenlített, és a meccs végéig egészen szoros csata alakult ki a felek között. Többször is videózni kellett, a grúz rengeteget reklamált, de a legvégén a magyar nyugodt tudott maradni, és az ő szempontjából a nap legnagyobb csatája után diadalittasan csaphatott a levegőbe: készülhet pályafutása harmadik olimpiai döntőjére.
Zoom
Szilágyi Áron (j) ünnepel, a sportszerűtlen grúz kezet sem fogott vele az asszó után (kép: MTI/Illyés Tibor)
"13-13-nál dőlt el, hogy ki nyeri meg ezt a csatát. 14-13-nál már látszott, hogy indiszponált az ellenfelem, addig viszont nagyon kemény csörte volt, végig vért kellett verejtékezni - kezdte értékelését a magyar vívó. - Nyugodt tudtam maradni, szerintem ennek köszönhető, hogy a végén jó akciókkal tudtam előrukkolni."
Szilágyi azt mondta: nem nézi meg a másik elődöntőt, pihen, majd újra melegít a döntőre. Hozzátette: hallja a lelátóról jövő biztatást, még ha nincs is a nagy, megszokott morajlás, és nagyon jól is esik neki.
Szilágy Áronon kívül eddig négy nagyszerű elődjének - Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak - sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás még senkinek nem jött össze.
Közben kiderült, hogy az egyformán a 32 között kiesett Szatmári András a 21., Decsi Tamás pedig a 29. helyen zárta az egyéni versenyt.
Korábban írtuk: Szilágyi Áron fölényesen verte negyeddöntős ellenfelét
A kétszeres címvédő Szilágyi Áron bejutott a legjobb négy közé, azaz ismét éremért vívhat a férfi kardozók szombati egyéni versenyében a tokiói olimpián.
London és Rio de Janeiro bajnoka harmadik asszójában, a negyeddöntőben fölényesen, 15-6-ra verte az iráni Ali Pakdamant, a következő mérkőzésén pedig az a grúziai Sandro Bazadze lesz az ellenfele, aki a nyolc között nagy meglepetésre 15-13-ra jobbnak bizonyult a világranglista-vezető, világbajnoki címvédő dél-koreai Oh Szang Uknál.
Pakdaman ihletett állapotban vívott a negyeddöntőig, első mérkőzésén 15-12-re megverte a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári Andrást, majd a 16 között az első körben Decsi Tamást búcsúztató, kétszeres Európa-bajnok német Max Hartungnál is jobbnak bizonyult 15-9-re.
Zoom
Szilágyi Áron az iráni Ali Pakdaman elleni asszó előtt (kép: MTI/Illyés Tibor)
Harmadik asszójában azonban az a Szilágyi Áron állt a pást túloldalán, akit az előző két olimpián senki nem tudott legyőzni, és az első két tokiói ütközetében is lenyűgöző magabiztossággal vívott. A 30 éves teheráninak, a riói játékok 20. helyezettjének ázsiai kontinentális versenyeken voltak már jó helyezései, de a világbajnokságokat tekintve a négy évvel ezelőtti, lipcsei nyolcadik hely a legjobbja.
A Vasas 31 esztendős vívója a korábbi meccseihez képest most sokkal szenvedélyesebben vívott, amikor tust adott, rendszeresen rázta az öklét, és ilyen alkalom sok akadt. Három-null után ugyan Pakdaman is elért egy-két találatot, de Szilágyi nem hagyta, hogy felpörgesse magát, a szünetben 8-4-re vezetett, majd a pihenőt követően még növelte is az előnyét. Lazán, lendületesen vívott, az iráni pedig nem találta az ellenszert, és ez el is vette a kedvét.
"Egyetlenegyféle találattal győztem le, középen mindig visszaemelt, mindig támadni akart, de volt egy pillanat, amikor hibázott a kezével, és ezt én rendre kihasználtam. Türelmesnek kellett lennem, és tulajdonképpen ezt az egy akciót kellett végig csinálnom, konokul. Nem tudom hány tust adtam ebből, hogy megelőztem középen, de szerintem tíz körül. Most ez kellett a győzelemhez" - nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Áron, aki két és fél óra múlva lép ismét pástra az elődöntőben.
"Most egy teljesen új verseny jön, fejben is újra össze kell raknom magam. Bevetem magam egy kezelésre a masszőrünkhöz, Bodnár Józsihoz, aki Londonban és Rióban is ott volt velünk, majd az edzőmmel, Decsi Andrással fogunk egy kicsit iskolázni, melegíteni. És valószínűleg ismét megkérem Gémesi Csanád csapattársamat, hogy - a mai napon negyedszer - egy kicsit még vívjon velem" - fogalmazott a magyar kardozó.
Az elődöntős-döntős programra közép-európai idő szerint 12 órától kerül sor, a finálét 14.15-kor rendezik a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában.
Korábban írtuk: Szilágyi Áron parádés vívással a nyolc között férfi kardban
A kétszeres címvédő Szilágyi Áron parádés vívással bejutott a legjobb nyolc közé a férfi kardozók szombati egyéni versenyében a tokiói olimpián.
London és Rio de Janeiro bajnoka második asszójában újra 15-7-re bizonyult jobbnak az öt éve negyedik iráni Mojtaba Abedininél, a folytatásban pedig egy másik iráni, Ali Pakdaman vár rá, aki a 32 között Szatmári Andrást búcsúztatta.
Az első tust most is az ellenfél adta, de ez volt az első és az utolsó alkalom is egyben, hogy nála volt az előny. A folytatásban a Vasas 31 éves vívója a kilenc évvel ezelőtti, londoni teljesítményéhez hasonló könnyed vívással gyűjtögette a találatokat, a szünetben 8-1 volt az állás a javára. A 36 éves Abedini - a két évvel ezelőtti budapesti világbajnokság - bronzérmese, tehetetlennek tűnt, miközben az edzőjével egyeztetett, széttárta a karját és a fejét ingatva magyarázott.
Szilágyi a pihenő után sem vesztette el a fókuszt, 10-2-re és 11-4-re is vezetett, és ugyan a végén az ellenfél szépített, a győzelme ezúttal sem forgott veszélyben egy pillanatra sem.
"Az elejétől kezdve sikerült megvalósítanom azt, amit elképzeltem. Közben nem is nagyon változtattam az előkészítéseimen, mert működtek. A következő vetélytársam kicsit más stílusú, magasabb vívó, meglátjuk, hogy mivel tud előrukkolni" - nyilatkozott Szilágyi, aki a magyarok közül egyedüliként van még versenyben.
A negyeddöntők 8.55-kor kezdődnek. Az elődöntős-döntős programra közép-európai idő szerint 12 órától kerül sor.
(MTI nyomán)