Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói játékokon, miután a keddi döntőben 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot.
A BHSE 34 éves versenyzője sikerével megkoronázta pályafutását, mert egy világ- és négy Európa-bajnoki cím után a pályafutásából hiányzó aranyérmet is begyűjtötte. Kilenc éve a londoni játékokon - még 66 kilósként - második lett.
Zoom
A későbbi győztes Lőrincz Tamás (pirosban) és a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen küzd a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának döntőjében (fotók: Illyés Tibor / MTI)
A magyarok világklasszisa elszántan vonult be a Makuhari Rendezvényközpont csarnokába, a mérkőzés viszont puhatolózással kezdődött, illetve kétszer is megakadt, mert összefejeltek a felek. Ezt követően a rendkívül dinamikus ázsiai igazolta a hírét, kifejezetten agresszíven, támadó szellemben folytatta a küzdelmet, így másfél perc után elsőként Lőrinczet intették meg (0-1). A parterhelyzetet viszont minden rutinját bevetve védekezte ki, ugyanis néhány másodperc elteltével kiszabadult a fogásból, így állásból folytatódott a harc.
Zoom
Amikor már szabad volt örülni
A szünetet követően Lőrincz alaposan meglepte Mahmudovot: jó ütemben nekirontott, és kitolta a szőnyegről (1-1). A döntetlen később szerzett ponttal máris neki volt kedvezőbb, de nem hagyta nyugton az ellenfelét, akit így meg is intettek passzivitásért (2-1). Ezúttal ugyanakkor a fordított emeléssel próbálkozó Lőrincznek sem sikerült értékelhető akciót bemutatnia. A hátralévő időben állásból teljesen esélytelen volt a kirgiz birkózó, Lőrincz Tamás pedig a magyar szakvezetés hangos visszaszámlálása mellett lett olimpiai bajnok. A ceglédi születésű klasszis hosszú pályafutása legnagyobb győzelmét hatalmas csatakiáltással ünnepelte, majd összeborult az 1988-ban olimpiai bajnok Sike András szövetségi kapitánnyal.
Zoom
A Szöcsi becenevű birkózó ezt követően a nemzeti lobogót magasba tartva ünnepelt, végül odakocogott a másik szőnyegen felállított dobogóhoz, és megcsókolta a tetejét.
Zoom
Lőrincz Tamás diadalával nemcsak teljessé tette medálgyűjteményét, hanem a súlycsoport regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként vonul vissza. Fivérével, Viktorral már háromszor - a 2014-es és 2019-es világ-, illetve a 2017-es Európa-bajnokságon - álltak ugyanazon a világversenyen dobogón, olyan viszont még nem volt, hogy mindketten aranyat nyerjenek. Ettől egyetlen meccs, a 87 kilósok szerdai döntője választja el őket.
Zoom
Magyar birkózó legutóbb 2004-ben nyert olimpiát. Akkor Majoros István diadalmaskodott a kötöttfogásúak 55 kilós kategóriájában. Lőrinczé a magyar birkózás 20. olimpiai aranyérme, egyúttal ő a 19. magyar aranyérmes birkózó a játékok történetében.
Lőrincz Tamás-portré:
Születési idő, hely: 1986. december 20., Cegléd
Klubja: BHSE
Súlycsoportja: 77 kg
Fogásnem: kötöttfogás
Olimpiai eredménye: 77 kg - olimpiai bajnok (2021); 66 kg - 2. (2012), 8. (2008), 16. (2016)
Legjobb eredményei: világbajnok (77 kg, 2019), Európa-bajnok (66 kg, 2006, 2013; 71 kg, 2014; 77 kg, 2021), vb-2. (75 kg, 2017; 77 kg, 2018), vb-3. (66 kg, 2014), Eb-2. (66 kg, 2011), Eb-3. (66 kg, 2010, 75 kg, 2017; 77 kg, 2018), vb-5. (66 kg, 2007, 2009, 2010), Európa-játékok 3. (77 kg, 2019)
Szőke Alex ötödik lett, ez a legjobb eredménye a felnőttek között
Szőke Alex elveszítette bronzmérkőzését, így az ötödik helyen végzett a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpia keddi versenynapján.
Az ESMTK 21 éves sportolója remek teljesítménnyel verekedte el magát a helyosztóig. Hétfőn előbb a cseh Artur Omarovot verte magabiztosan, majd a negyeddöntőben jól küzdött, de 6-2-re kikapott a kategória jelenlegi legjobbjának számító Musza Jevlojevtől. Mivel az orosz a papírformának megfelelően bejutott a fináléba, Szőke kedd reggel a vigaszágon próbálkozhatott, s ott egy tíz másodperccel a vége előtt bemutatott gyönyörű dobással nyert a georgiai Giorgij Melia ellen.
Zoom
Szőke Alex (pirosban) a lengyel Tadeusz Michalik ellen küzd a férfi kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén
A helyosztón a lengyel Tadeusz Michalik várt rá, aki óriási meglepetésre jutott el idáig, s akinél az utánpótlásban sikert sikerre halmozó Szőke esélyesebbnek tűnt.
A mérkőzés aztán nem várt meglepetést tartogatott, ugyanis a szokásosnak nevezhető, másfél perces álló tusakodás után Michelik felülről nagyszerűen fogta össze a parterhelyzetbe küldött (0-1) magyart, sikerült a bal kezét a testéhez fognia, onnan pedig háromszor is pörgetett (0-7). Ekkor felállították a feleket, a meccs azonban véget ért, mivel a magyar védekezését szabálytalannak ítélték, s két pontért megintették (0-9), ami technikai tusgyőzelmet ért Michalik számára. Sike András szövetségi kapitány még kikérte ugyan a videózást, ám az ítélet maradt, így pedig szertefoszlottak Szőke tokiói érmes álmai.
Zoom
Szőke Alex, miután vereséget szenvedett a lengyel Tadeusz Michalik ellen
A junior Európa-bajnok, valamint kadet világ- és Európa-bajnok Szőke első olimpiáján pontszerző helyen zárt, ami az eddigi legjobb eredménye a felnőttek között.
Kedden délelőtt Korpási Bálint (kötöttfogás 67 kg) és Sastin Marianna (női 62 kg) a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett és kiesett.
Frissítés: Lőrincz Tamás: tudtam, ezen az olimpián engem már nem verhet meg senki
Lőrincz Tamás elsősorban testvérének, az egy súlycsoporttal feljebb szintén döntős Viktornak köszöni kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában nyert aranyérmet a tokiói olimpián.
"El sem hiszem, ott álltam a dobogó tetején és itt fogom ezt az érmet. Rio nem sikerült jól, túl sokat kellett fogynom, de az viselt meg igazán, ami az öcsémmel történt. Ha ő nincs, ez meg sem történik. Ő volt az, aki tovább rugdosott, hogy csináljam tovább, miközben az ő nyakából vették el a bronzot" - emlékezett vissza az előző olimpián történtekre a súlycsoport regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, aki elismerte, nehéz volt megállnia, hogy ne nézze fivére elődöntőjét, de muszáj volt "fókuszban tartania" magát, ezért győzelme után csak egy puszit adott neki.
A döntőről úgy vélekedett, hogy a kirgiz riválisa nekiugrott a meccs elején, és az járt a fejében, ha ezt hat percig végig bírja, akkor nagy gondban lesz, de miután az első parterhelyzetből felálltak, onnantól irányítása alatt tartotta az összecsapást. Úgy vélte, Akzsol Mahmudov, aki Kirgizisztán első ötkarikás aranyáért küzdött, lélekben kicsit feladta a második menetben, legalábbis ő ezt mondogatta, ezzel nyugtatta magát.
"Azt sem tudtam, hol vagyok. Nem is emlékszem a győzelem utáni másodpercekre, csak annyi van meg, hogy Bandi a nyakamban van és eldőlünk" - utalt az 1988-as, szöuli olimpián aranyérmes Sike András szövetségi kapitányra a Szöcsi becenevű birkózó, aki a menetelése során az elődöntős meccsét tartotta kulcsfontosságúnak. "Semmire nem emlékszem az elődöntőből, annyira elöntött a sav az utolsó két percre. A győzelem után viszont tudtam, ezen az olimpián engem már nem verhet meg senki".
Arra a felvetésre, hogy ezúttal pályafutása legnagyobb diadalát nem a tőle megszokott virtuóz birkózással érte el, úgy reagált, az elmúlt években sokat fejlődött a taktikai érzéke, amire ebben a korban már szüksége is volt.
"Meg kellett tanulnom, a kevesebb néha több. Az olimpia előtt egy hónappal ráadásul megsérült a bordám, emiatt nem tudtam lent úgy birkózni, ahogy szoktam. Főleg támadásban éreztem ezt, de talán éppen emiatt a lenti védekezésre ezer-kétezer százalékosan koncentráltam, ami az egész olimpián jól ment" - mondta BHSE 34 éves versenyzője, aki a vegyeszónában többször elérzékenyült, amikor rápillantott a csillogó aranyéremre, melyet Bacsa Pétertől, a magyar szövetség ügyvezető alelnökétől, egyben az ötkarikás játékok birkózótornájának versenyigazgatójától kapott az eredményhirdetésen.
A jövőjét illetően úgy fogalmazott, ez volt az utolsó olimpiája, de most már csak azt várja, hogy családjával ünnepeljen a dunavarsányi "horgászpartin".
A magyar csapat öt éremmel - két-két arannyal és ezüsttel, illetve egy bronzzal - zárta a keddi napot, ilyenre legutóbb a 2004-es, athéni olimpián volt példa augusztus 27-én.
Magyar birkózó legutóbb 2004-ben nyert olimpiát. Akkor Majoros István nyerte meg a kötöttfogásúak 55 kilogrammos kategóriáját. Lőrinczé a magyar birkózás 20. olimpiai aranyérme, egyúttal ő a 19. magyar aranyérmes birkózó a játékok történetében. Ezt a sort szerdán Lőrincz Viktor folytathatja, ugyanis a közép-európai idő szerint 12.30-kor kezdődő programban a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyukkal csap össze az aranyért.
Korábban írtuk: Újabb Lőrincz-érem vált biztossá: a kisebbik testvér is döntőbe birkózta magát
Testvére, Tamás után Lőrincz Viktor is döntőbe jutott a tokiói olimpia birkózóversenyén, mivel legyőzte Mohamed Metwallyt a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében. /Bővített hír./
A fiatalabbik fivér egy-egy könnyed és nehéz győzelem után, a négy között 0-2-ről fordítva 9-2-re verte a kétszeres Afrika-bajnok egyiptomi riválisát, így biztossá vált, hogy a testvérpár mindkét tagja dobogóra állhat a japán fővárosban. Ilyen korábban 2014-ben a világ- és 2017-ben az Európa-bajnokságon, illetve a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-n fordult elő velük. Olyanra viszont még nem volt példa, hogy ugyanazon a világversenyen mindketten a legfényesebb medált kaparintsák meg.
Zoom
Lőrincz Viktor (pirosban) az egyiptomi Mohamed Metwally ellen küzd a férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében
Az első menetben egy óvatlan pillanatban Metwally berántotta Lőrincz karját, ezzel kibillentette a magyart az egyensúlyából és mögékerüléssel kétpontos előnyre tett szert. A BHSE 31 éves versenyzője hátrányban is megőrizte a nyugalmát, folyamatosan ment előre, s szinte rögtön sikerült kitolnia riválisát, ám ekkor még az egyiptomi el tudott lépni előle, az újabb próbálkozást viszont már nem tudta kivédekezni, így a magyar kötöttfogású még a pihenő előtt szépített (1-2).
Lőrincz a folytatásban egyre nagyobb energiával űzte-hajtotta az ellenfelét, aki kizárólag a védekezésre, a fogások bontására koncentrált, így hamar megintették (2-2), a parterhelyzetet azonban nem sikerült kihasználni. A hajrára azonban célt ért Lőrincz fárasztása, mert állásból sikerült a döntő akciót végrehajtania: belépett az egyiptomi két lába közé és nyerserőből hátára döntötte riválisát (6-2). Az ellenfél - lábhasználatot reklamálva - videózást kért, de a zsűri nem adott igazat neki (7-2). Innentől már kézben volt a mérkőzés, a 9-2-es végeredmény azzal alakult ki, hogy fejelésért két pontos intést kapott Metwally.
Zoom
Lőrincz Viktor, miután győzött az elődöntőben
"Nyugodt tudtam maradni hátrányban is, mert tudtam, hogy képes vagyok megfordítani az állást. Tisztában voltam vele, hogy az elején szeret akciózni, de a karberántással kissé meglepett, ezt a tatai edzőtáborban nem csinálta" - értékelt az MTI-nek Lőrincz Viktor. - "Nem szereti ezt a rakkolós birkózást, fel is őröltem vele. Utána teljesen begőzölt, kétszer is megfejelt, még jó, hogy nem repedt fel a bőr, mert azzal pihenőt nyert volna. Mindenesetre nem volt túl szimpatikus".
A legutóbbi, 2019-es vb-n ezüstérmes Lőrincz Viktor kifejtette, a térdműtétje és a koronavírus-fertőzése után azt tudta, hogy fizikálisan megfelelően fel tud készülni, de nagy hangsúlyt fektettek a mentális felkészülésre is, erre tudatosan szakemberrel készült, ezért is tudott mindhárom meccsén nyugodt és higgadt maradni.
"Sokat jelent a kötöttfogású szakágnak ez a szereplés, a két biztos érem és remélhetőleg Szőke Alex bronzérme, mert Rióból érem nélkül távoztunk" - mondta Lőrincz Viktor, aki azt reméli, hogy testvérével közös álmuk valóra válik és egy olimpián mindketten a dobogó tetején állhatnak. - "Mindig tartottuk egymásban a lelket. Tomi Rio után abba akarta hagyni, akkor én húztam őt, ő pedig a térdműtét és a koronavírus-fertőzés után támogatott engem".
A keddi program hátralévő részében még két magyar birkózó lép szőnyegre: a 77 kilós Lőrincz Tamás közép-európai idő szerint 13 óra körül száll harcba az aranyéremért a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen, míg a 97 kilós Szőke Alex rögtön utána a harmadik helyért küzd meg a lengyel Tadeusz Michalikkal.
 
Korábban írtuk: Lőrincz Viktor bátyja nyomdokain halad: két győzelem után a döntőbe jutásért birkózik
Lőrincz Viktor második mérkőzését is megnyerve elődöntőbe jutott a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpián, ahol így szerdán már biztosan éremért birkózhat.
A BHSE 31 éves Európa-bajnoka egy könnyed siker után azzal a Denis Kudlával nézett farkaszszemet, akitől öt éve a riói játékok bronzmérkőzésen botrányos körülmények között kapott ki, a bírók ugyanis riválisát erőteljesen segítették.
Ezúttal viszont Lőrincz Viktor - akinek bátyja, Tamás hétfőn döntőig menetelt egy súlycsoporttal lejjebb - diadalmaskodott szoros meccsen: 1-1-gyel, később szerzett ponttal verte a német (valójában lengyel nemzetiségű és lengyelországi születésű - a szerk.) ellenfelét.
Zoom
Lőrincz Viktor (j) a német színekben versenyző Denis Kudla (b) ellen jutott az elődöntőbe
Az első menet egyenlő erők küzdelmét hozta, de intéssel a magyart küldték le elsőként a szőnyegre (0-1), viszont Kudla megmozdítani sem tudta. A második három percben visszaintették a németet (1-1), aki viszont azonnal kiszabadult Lőrincz szorításából, így állásból folytatták a küzdelmet. Annak ellenére, hogy a döntetlen Lőrincz számára volt kedvező, mégis ő bizonyult aktívabbnak, folyamatosan ment előre, ezt pedig azzal díjazta a mérkőzésvezető, hogy a Kudlát másodszor is parterhelyzetbe küldte, így a világbajnoki ezüst- és bronzérmes németnek esélye sem volt pontot csinálni a hátralévő időben.
"Pont az volt a mérkőzés kulcsa, hogy csak egy picit legyek jobb, ne akarjam nagyon elverni, azaz ne vigyenek el az érzelmek az öt évvel ezelőtt történtek miatt. Csak a saját feladatomra koncentráltam. Az meglepett, hogy a második menetben sem ugrott nekem" - értékelt az MTI-nek Lőrincz Viktor, aki örült annak, hogy a fináléba kerülésért az egyiptomi Mohamed Metwally lesz az ellenfele, mert bár szerinte nagyon jó birkózó, de a kondíciója nem az igazi a tatai felkészülésen látottak alapján.
Az első helyen kiemelt magyar klasszis a közép-európai idő szerint 11.15-kor kezdődő programban lép szőnyegre a négy között.
(MTI)