/Bővített hír./
Lőrincz Tamás döntőbe jutott a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpia hétfői versenynapján.
A BHSE 34 éves sportolója, aki kilenc éve Londonban 66 kilósként ezüstérmes volt, az első fellépését mérkőzés nélkül megnyerte, mivel marokkói ellenfele koronavírus-fertőzés miatt már a mérlegelésen sem jelent meg, a negyeddöntőben pedig 3-1-re múlta felül a japán Jakubu Soheit.
Zoom
Fotók: Kovács Tamás / MTI
Az eddigi találkozóknál jóval nehezebb ellenfélnek ígérkezett a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei, aki az első menetben támadóbb szellemű volt, mint magyar riválisa, akit így másfél perc után megintett és szőnyegre küldött a bíró (0-1). A parterhelyzetet viszont annak ellenére sem tudta kihasználni az ázsiai birkózó, hogy meglehetősen hosszú ideig, 45 másodpercig engedte őt próbálkozni a mérkőzésvezető. Állásban is Geraei tűnt aktívabbnak, de a kitolási kísérletét hárította a rutinos magyar, aki a menet vége előtt próbálkozott először komoly akcióval - ráadásul rögtön sikerrel -, azonban a kitolásért kapott egy pontot videózás után elvette a zsűri, mivel Lőrincz fogása a rivális dereka alá csúszott, ami kötöttfogásban szabálytalan.
Zoom
A második három percre nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt a magyar világklasszis, így elérte, hogy ellenfelét is megintsék és parterből próbálkozhasson (1-1). Lőrincz fordított emelésből a fején átforgatta Geraeit, aki a további akció elkerülése érdekében lábon fogta Lőrinczet, ezért megbüntették (5-1). Az iráni edzője videózást kért, de mivel az nem támasztotta alá az igazát, így Lőrincz már 6-1-re vezetett. Geraei innentől fáradhatatlanul űzte-hajtotta Lőrinczet, aki okosan, taktikusan birkózva bontotta a fogásokat és sok esetben szinte úgy táncolt el riválisa elöl, mint egy ökölvívó, azonban passzivitásáért ismét "leküldte" a bíró. Az iráni a hatalmas tempó ellenére nem fáradt el, pörgetéssel szépített, és mivel Lőrincz lábra fogását is két ponttal "jutalmazta" a mérkőzésvezető, így minimálisra csökkent a különbség (6-5). A hátralévő fél percben az iráni mindent bevetett, szinte másodpercenként ráugrott Lőrinczre, aki higgadtan végig a szőnyeg közepén maradva stabilan állt a lábán, így esélyt sem kínált ellenfelének, aki hét-nyolc másodperccel a meccs vége előtt lélekben feladta a küzdelmet, és a szőnyegre rogyott.
Zoom
"Soha ilyen dinamikus birkózóval még nem találkoztam, ráadásul nagyszerű a dobókészsége is. De úgy tűnik, a keddi fináléban hasonló ellenfelem lesz. Remélem, akkor is megoldom" - mondta a mérkőzést követően percekkel is levegő után kapkodó Lőrincz.
"Sokan azt hiszik, milyen jó, hogy elmaradt az első meccs, pedig a marokkói tökéletes lett volna felhozó találkozónak. Így viszont a negyeddöntő volt az első fellépés, ami ettől nehézkessé vált, de Szöcsi átesett a holtponton" - mondta Sike András szövetségi kapitány, aki szerint óriási fegyvertény az iráni legyőzése, mert hihetetlenül gyors, dinamikus és sokoldalú birkózó, aki állásból is "akcióképes".
A súlycsoport magyar világ- és Európa-bajnoka a keddi fináléban a kirgiz Akzsol Mahmudovval találkozik.
Korábban írtuk: Lőrincz Tamás az elődöntőbe jutott
Lőrincz Tamás első mérkőzését megnyerve máris az elődöntőbe jutott a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpián, ahol így kedden már biztosan éremért birkózhat.
A BHSE világ- és négyszeres Európa-bajnoka a nyolcaddöntőből mérkőzés nélkül jutott tovább, mivel marokkói ellenfele nem mérlegelt, így Lőrincz elsőként a japán Jakubu Sohei ellen lépett szőnyegre, aki meglepetésre a 16 között felülmúlta a 2017-ben egy súlycsoporttal lejjebb vb-ezüstérmes kazah Demeu Zsadrajevet.
A 34 éves magyar világklasszisnak nem okozott gondot a jelentős nemzetközi eredménnyel nem rendelkező hazai sportoló, akit 3-1-re vert a négy közé jutásért. Az első menetben aktívabb volt, ennek megfelelően másfél perc után elsőként az ázsiai birkózót intették (1-0), Lőrincz pedig egy pörgetéssel növelte előnyét (3-0) a parterhelyzetet kihasználva.
A folytatásban is inkább az első helyen kiemelt magyar kereste a fogást, ennek ellenére mégis őt intették (3-1), de a bíró hiába küldte a szőnyegre Lőrinczet, aki úgy tapadt a küzdőtérhez, hogy Jakubu jószerivel megmozdítani se tudta. Állásból sokáig biztosan védekezett Lőrincz, de tíz másodperccel a vége előtt kis híján egy mögékerüléssel egyenlített a japán ellenfele, aki később szerzett pontokkal tovább is juthatott volna, azonban Lőrincz az utolsó pillanatban kibújt a fogásból.
"Nem örülök, hogy elmaradt az első meccsem, jobb lett volna bemelegedni. Tudtam, hogy elsőre nem lesz annyira könnyű. Az első menetben jól éreztem magam, ezért sajnálom, hogy csak egy akciót tudtam rajta csinálni. A végén hatalmasat rántott rajtam, de megérte hat percig űzni-hajtani, mert már fáradt volt befejezni az akciót" - értékelt az MTI-nek Lőrincz.
A kilenc éve Londonban ötkarikás ezüstérmes Lőrincz Tamásnak a közép-európai idő szerint 11.15-kor kezdődő elődöntős programban a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei lesz az ellenfele.
(MTI)