Méltó csattanóval fejeződött be Debrecenben a 124. országos úszóbajnokság. 100 méter női pillangón a hódmezővásárhelyi Ugrai Panna legyőzte a háromszoros olimpiai bajnoknő Hosszú Katinkát, a férfiak hasonló számában Milák Kristóf tanári versenyzéssel nyert. Rasovszky Kristóf a 400 és az 1500 méter gyors után a 800-at is megnyerte, 200 női háton egyetlen század döntött Burián Kata javára. Összességében méltó főpróbája volt az ob a közelgő hazai világbajnokságnak – írja az Index.
Szombaton Debrecenben befejeződött a 124. országos úszóbajnokság. Délutánra valamelyest megjavult az addig vigasztalanul pocsék idő – más kérdés, hogy a versenyt fedett uszodában rendezték, így ennek csak a civilek örültek, kint a városban.
A debreceni sportuszoda bejáratánál a megszokott kép fogadta az érkezőket, Sós Csaba szövetségi kapitány enyhítette nikotinéhségét, cigarettával a mutató- és középső ujja között, mosolyogva üdvözölte a tudósítót. Mondjuk, indokolt volt a jókedve, mert két hónappal a budapesti világbajnokság rajtja előtt a magyar új hullám – Holló Balázs, Kós Hubert, Pádár Nikolett, Molnár Dóra – már eddig is jelezte, a nagy elődök babérjaira tör. És még hátravolt a szombati csattanó!
Zoom
Milák Kristóf (fotó: Kovács Péter / NSO)
Kós Hubert (Vasas) a 7-es pályán fantasztikusan tépett a 200 méter hát döntőjében, 150-nél át is vette a vezetést, és egyéni legjobbját csaknem négy másodperccel megjavítva győzött, de a mindössze 6 századdal megelőzött Kovács Benedek (BVSC) is minden elismerést megérdemelt. Magyarovits Zoltán tanítványa olyan lazán nyilatkozott, mintha csak a fürdőkádban lubickolt volna egyet...
Kós Hubert:
Jobban esett, mint reggel, örülök ennek az időeredménynek, hogy az utolsó napon sikerült egyéni csúcsot úsznom. Erre már lehet építeni. Nekem a 200 hát mindig az erősségem volt, a vegyesen kívül hátúszó voltam, utána jött a pillangó. Csak az a baj, hogy a világbajnokságon a 200 méter hát ütközik a vegyessel, ezért ki kell hagynom. Ha majd lesz egy olyan verseny, amikor nem ütközik ez a két szám, akkor bevállalom a 200 hátat is.
200 női háton a 100 méter győztese, a budafoki Molnár Dóra nagyot harcolt Burián Katalinnal, 150-nél még vezetett is a 16 éves (valójában még csak 16. életévében jár - a szerk.) kislány, sőt mögötte Szabó-Feltóthy Eszter tempózott a második helyen, és az újdonsült fradista Burián, a címvédő csak a harmadikon. De aztán utóbbi óriásit hajrázott, és egyetlen századdal megverte Molnárt, aki így sem lehetett szomorú, mivel az edzője, Horváth Tamás által kitűzött időt, a 2:10-en belüli eredményt elérte, és ezzel a világbajnoki A szintet teljesítette, és ez vb-részvételt ért a 15 éves úszólánynak.
Burián Katalin:
Nagyon akartam ezt az aranyérmet új klubomnak, a Ferencvárosnak és edzőmnek, Horváth Péternek. Sokat betegeskedtem, nem vagyok még csúcsformában, de a szívem behúzott a célba.
Molnár Dóra:
Boldog vagyok, mert megúsztam a vb A szintet, továbbá egyéni legjobbamat, az csak apró szépséghiba, hogy Kata egy századdal legyőzött, de hát ő egy 2:07-es hátúszó. Szeretnék tovább javulni a budapesti világbajnokságig, lehet, hogy még lesz egy vidéki edzőtáborunk, keményen dolgozunk edzőmmel, Horváth Tamással.
A férfi 800 méter gyors mostanában Rasovszky Kristóf felségterülete, a világ egyik legjobb nyílt vízi úszója nagyon ráment a medencés úszásra, és itt Debrecenben a 400 és az 1500 után a közbülső távot is behúzta, méghozzá nagyon magabiztosan. Külön öröm edzőjének, Szokolai Lászlónak, hogy a második helyen is egy veszprémi srác, a 2003-as születésű Betlehem Dávid végzett.
Zoom
Ugrai Panna (fotó: Kovács Péter / NSO)
Rasovszky Kristóf:
A negyedik napon már kissé fáradt voltam, de nem lehetek elégedetlen, mert egyéni csúcsot úsztam. A világbajnokságon csak a nyílt vízen úszom, medencében nem, ez csak a felkészülés része. Minden riválisom a medencében gyorsítja magát, én is ezt teszem, remélem, meglesz az eredménye.
A hasonló női számban Késely Ajnának nem igazán volt riválisa, a tavalyi idejénél két másodperccel jobb teljesítménnyel fölényesen győzött Bernek Péter védence.
A mellúszás Gyurta Dániel visszavonulása óta, úgymond, lyukas számunk, 50 méteren a hódmezővásárhelyi Gál Olivér győzött a BVSC-s – egykori budafoki – Takács Tamás előtt. A nőknél a győri Sebestyén Dalma megvédte címét, de neki a nagy bravúr a 200 méter vegyes megnyerése volt még az első napon.
A 100 méter pillangó döntője igazi sztárparádé volt a szám Európa-csúcstartója, Milák Kristóf, aztán Szabó Szebasztián, Kós Hubert, Kenderesi Tamás és Márton Richárd részvételével. Milák az olimpia talán legnagyobb versenyét produkálta az amerikai fenoménnal, Caeleb Dressellel, azt az idejét, a 49,68 másodpercet most aligha várhattuk el, sem Kristóftól, sem a többiektől. Féltávnál három századdal vezetett Milák Szabó előtt, a végén elhúzott, sőt, Szabót Kós Hubert is megelőzte! (Milák végül a világ idei legjobb eredményét úszta, de az előző két leggyorsabb idei úszását sem tudta eddig más felülmúlni - a szerk.)
A nőknél Ugrai Pannáé volt a 4-es pálya, ő fordult elsőnek, Hosszú Katinka csak hatodiknak. A háromszoros olimpiai bajnoknő (ebben a számban a többivel való ütközés miatt nem szokott olimpián, nagymedencés vb-n vagy Eb-n "komolyan" indulni, de országos bajnoki címeket és rövidpályás vb-aranyat már nyert rajta - a szerk.) nagyon feljött a végén, de már nem tudta megfogni az óriási egyéni csúcsot úszó 17 éves hódmezővásárhelyi lányt. (A futam itt nézhető meg - a szerk.)
 
Zoom
Ugrai Panna három éve még ezüstöt nyert 100 méter pillangón (fotó: HÓD Úszó SE)
Ugrai Panna:
Hét számban indultam az ob-n, mindegyik versenyzésemben volt valami hiba, kivéve ezt, és nagyon örülök, hogy győzni tudtam. Óriási bónusz számomra, hogy le tudtam győzni Katinkát, aki háromszoros olimpiai bajnok, mindent megnyert már, persze eszem ágában sincs hozzá mérni magam. Hogy meglepetés-e a győzelmem? Mondjuk úgy, hogy ez volt a cél. Sok nagy klasszis volt itt, arra mentem, hogy minél jobb időt ússzak, ez sikerült is, mert egyéni csúcsot mentem. Ez még nem világbajnoki A-szint, de azért reménykedem, hogy indulhatok a Duna Arénában.
A programzáró 4x200 méteres gyorsváltóban nem volt kérdés a BVSC férfistaféta győzelme, viszont a nőknél remek csatát vívott a Vasas, az UTE és a Szeged, a piros-kékeket Szabó-Feltóthy Eszter hozta be győztesnek a Kapás Boglárkával hajrázó újpestiek előtt.
200 m férfi hát: 1. Kós Hubert (UTE) 1:57,64 perc, 2. Kovács Benedek (BVSC) 1:57,70
200 m női hát: 1. Burián Katalin (FTC) 2:09,33 perc, 2. Molnár Dóra (Budafóka) 2:09,34.
800 m férfi gyors: 1. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK) 7:52,77 perc, 2. Betlehem Dávid (Balaton ÚK) 8:01,10
800 m női gyors: Késely Ajna (BVSC) 8:35,74 perc, 2. Fábián Bettina (FTC) 8:40,14
50 m férfi mell: Gál Olivér (HÓD Úszó SE) 28,17 mp, 2. Takács Tamás (BVSC) 28,77
50 m női mell: 1. Sebestyén Dalma (Győr) 31,51, 2. Kalmár Aliz (Szombathely) 31,91
100 m férfi pillangó: 1. Milák Kristóf (Honvéd) 51,03 mp, 2. Kós Hubert (UTE) 51,88
100 m női pillangó: 1. Ugrai Panna (HÓD) 59,55 mp, 2. Hosszú Katinka 59,63
4x200 m férfi gyorsváltó: 1. BVSC 7:21,42 perc, 2. Eger 7:28,92.
4x200 m női gyorsváltó: 1. Vasas 8:13,53 perc, 2. UTE 8:14,75
(MTI)