A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) ugyan az állami szintű doppingolás miatt az oroszok ellen nyolc éve hozott eltiltást törölte, az ország sportolói viszont - akárcsak a fehéroroszok - változatlanul nem szerepelhetnek nemzetközi versenyeken az ukrajnai háború miatt.
Rune Andersen, a nemzetközi szövetség orosz ügyekben illetékes bizottságának vezetője arról számolt be, hogy végre elégedett az orosz szervezetben történt változásokkal, így aztán feloldhatják a 2015-ben a doppingolás miatt hozott szankciókat.
Az elmúlt években több tucat orosz sportolót engedtek versenyezni semleges színekben, ha igazolni tudták a doppingmentes előéletüket, de most már ők sem versenyezhetnek, miután a WA tanácsa az ukrajnai háború miatt megszavazta az orosz és fehérorosz sportolókra vonatkozó tiltásokat.
Egy hete az Európai Atlétika Szövetség tanácsa azt a javasolta, hogy az áprilisi kongresszuson továbbra se támogassák az orosz és fehérorosz versenyzők visszatérését a nemzetközi porondra, amíg az ukrajnai háború tart.
A WA arról is döntött, hogy megtiltja a "transzneműeknek", hogy részt vegyenek az elit női versenyeken, ha túljutottak a férfi pubertáson, ezen kívül szigorítják a szexuális fejlődésben szenvedő (DSD) sportolókra vonatkozó korlátozásokat. A szigorúbb szabályok olyan DSD-sportolókat érintenek majd, mint például a 800 méteren kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai Caster Semenya, a 200 méteren olimpiai ezüstérmes namíbiai Christine Mboma, a 800 méteren Semenya mögött ötkarikás második burundi Francine Niyonsaba.
Sebastian Coe, nemzetközi szövetség elnöke kiemelte, hogy "a női szakág védelmének átfogó szükségességén" alapult a döntés. Hozzátette, hogy a WA munkacsoportot hoz létre a transzintegráció kérdésének tanulmányozására, amelynek elnöke egy transznemű sportoló lenne.
(MTI nyomán)