A szlovák válogatott a torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva 1-0-ra legyőzte az esélyesebb belga csapatot hétfőn Frankfurtban a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában.
A két gárda első egymás elleni tétmérkőzésén az Európa-bajnokság egyik favoritjaként emlegetett belgák lendületes támadásokkal kezdtek, egy hatalmas védelmi hibát kihasználva mégis a szlovákok kerültek előnybe. Ezután kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán enyhe belga mezőnyfölénnyel, de Domenico Tedesco csapatának - amely harmadik a világranglistán - akcióiból hiányzott az átütőerő. A szlovák kontrák ígéretesebbek voltak, Kucka remek kapáslövését épphogy kitornázta Casteels, majd a belga gólrekorder Lukaku hagyott ki óriási helyzetet.
Térfélcsere után Lukaku gólját les miatt érvénytelenítették, majd Trossard 17 méteres lövését védte Dubravka. Egyre jobban beszorultak Francesco Calzona kapitány tanítványai, Hancko a gólvonalról mentett, a szlovák kontrák csak elvétve jutottak el a belga kapuig. A hajrában ismét többet birtokolták a labdát a hősiesen védekező közép-európaiak, a 86. percben Lukaku már két érvénytelen gólnál tartott. A szlovák bravúr értékét növeli, hogy a belga csapat 15 meccses veretlenségi sorozattal érkezett meg az Eb-re, ebből tíz alkalommal gólt sem kapott.
(MTI)