A tartalomból:

Pörzse Sándor: Uborkaszezon
Feleségemmel gyakran játsszuk nyaralások alkalmával, hogy ránézésre megpróbáljuk kitalálni, ki, milyen nációhoz tartozik. Általában a reggelinél próbálkozunk, és elég jó eredményt szoktunk elérni. Természetesen csak az számít, amikor még nem hallottuk őket beszélni. Az oroszokat azonnal felismerjük, a skandináv népeket pedig soha nem tudjuk megkülönböztetni egymástól. Jókat nevetgélünk magunk között, különösen a tipikus eseteknél. Akkor viszont mindig bajban vagyunk, ha egy kínait, egy koreait és – mondjuk – egy japánt kell megkülönböztetni. Azért ez nem mindig sikerül.
Magvasi Adrián: Te és Én – Istenről, hazáról, családról
Az Alfahír főszerkesztőjét megihlette a „Képzeld el” tumblr Te meg én című írása. Ebből született a Bar!kád Vendégszoba rovatának felemelő stílusú publicisztikája.
Szívből dolgozni
Volt egy forgatásunk Szabival, amit soha nem fogok elfelejteni. Ott ült mellettem egy bírósági tárgyaláson, néhány perc választotta el attól, hogy feltegye a kérdéseit egy feltételezetten korrupt bírónak. Éreztem az adrenalinszintjének emelkedését, azt az izgalmat, amikor a riporter az igazság után nyomozva megteheti azt, amit egy „egyszerű halandó” nem: számon kérhet. Ugyanígy ugrott az adrenalinszint, amikor rejtett kamerák előtt drogdílertől vásároltam herbált – osztotta meg a Bar!káddal élményeit Perge Henrietta. Az N1TV szerkesztő-riportere számos kulisszatitkot árult el a korábbi Hír TV-s munkájáról, a szakma nehézségeiről és a politikai show-bizniszről is.
A magyar kultúra ünnepe
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Ősök Napja elnevezésű nagyszabású hagyományőrző ünnep Bugacon, augusztus 14. és 16. között. A III. Ősök Napján a magyar hagyományőrző társadalom színe-java gyűlik össze a bugaci pusztán, hogy méltósággal emlékezzen a magyarság a legnagyobb őseire, Atillára, Árpád vezérre, és színvonalas programokon keresztül mutassa be a magyarság legősibb hagyományait az oda látogató nagyközönségnek. Az Ősök Napja a magyar kultúra és a magyar összefogás ünnepe, mely 15 millió magyart képvisel.
A középosztály eltűnését erősítő felsőoktatás
Az Országgyűlés július elején fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, melynek egyik fő eleme a konzisztóriumok létrehozása. Ezzel alapvetően csökken az egyetemek és főiskolák autonómiája. A diákok és az ellenzéki pártok is tiltakoztak a tervezet ellen, ez azonban nem hatotta meg a kormánypártokat. A felsőoktatás válságban van, amit jól mutat, hogy az elmúlt években 140 ezerről 105 ezerre csökkent a továbbtanulni vágyók száma.
Európa szégyene
Hetven éve, 1945. augusztus 2-án adta ki Eduárd Benes a később róla elnevezett hírhedt dekrétumokat. A magyarok kollektív bűnösségét és jogfosztottságát kimondó rendelkezések ma is hatályban vannak. A csehszlovák kormány a nácik által a zsidóság ellen alkalmazott módszerek közül számosat alkalmazott a magyarsággal szemben. Ennek ellenére hét évtized elteltével sem hangzott el bocsánatkérés részükről, kárpótlásról nem is beszélve.
Multikulturalizmus konzervatív szemszögből
A Bálványosi Nyári Szabadegyetem idei eseménysorában ismételten kiemelt szerepet kapott a miniszterelnöki beszéd, amely a multikulturalizmus tagadásáról, a hagyományos európai értékek védelméről szólt. A politikusok esetében érdemes fenntartásokkal kezelni a hallottakat, hiszen a beszédek jellemzően aktuálpolitikai célokat szolgálnak – bennük számos leegyszerűsítéssel –, a műfaj ráadásul nem teszi lehetővé a téma teljes kibontását. „Az igaz művésznek jótékonyan be kell csapnia a nézőt” – írta Edmund Burke több mint kétszáz évvel ezelőtt a „politikus-művészre” vonatkozóan. Az Iránytű Intézet e heti elemzésében a multikulturalizmust helyezi boncasztalra konzervatív szemszögből.
Hamarabb lesz Bukarestben forradalom, mint hogy bánya legyen Verespatakon
Amitől tartani lehetett, az bekövetkezett, Romániát beperelte a kanadai bányavállalat, a Gabriel Resources Ltd., amiért a román kormány megakadályozta a Verespatakra tervezett gigantikus, ciántechnológiát alkalmazó aranybánya megnyitását. Románia ezzel két tűz közé került.
A hordócsónaktól az Atlanti-óceánig
A Bar!kád olvasói részéről az utóbbi időben több olyan megkeresés, javaslat is érkezett, hogy szívesen olvasnának hétköznapi emberek egy-egy nem hétköznapi történetéről. Amikor a szerző figyelmébe ajánlották a 62 éves Molnár Jánost, azonnal tudta, hogy ő tökéletesen beleillik ebbe a képbe. Mondják emberekre, hogy volt minden, csak akasztott ember nem, s ez igaz a zalaszentlőrinci férfire is. Talán annyiban mégsem, hogy ő még talán az is volt. Világot látott ember, aki a két kontinens közötti utazásnak nem éppen a legkézenfekvőbb módját választotta.
Kilenc kislány tragédiája
1905. május 5-én, szörnyű tragédia történt egy szatmári kisfaluban, Penyigén. A kora reggeli órákban egy túlterhelt csónak borult fel a településen áthaladó Szenke patakon, mely kilenc leány halálát okozta. A borzalmas esemény a környező falvak lakóit is megdöbbentette, és hamarosan megszületett az eseményt megörökítő penyigei ballada, melynek szövegét a mai napig ismerik a település lakói.
Polyána újratöltve
Be kell vallanunk, rajongunk a vulkánokért. Ez az egész valamikor még a gyermekkorban kezdődött, mikor először lepillantottunk a Börzsöny legmagasabb csúcsának, a Csóványosnak a kilátójából. Az úti kalauz szerint egy 12-15 millió éves vulkánnak a roncsát kellett látnunk, illetve a lepusztult vulkán kalderáját. Szakavatatlan, gyermeki szemünk is kiszúrta az egykori vulkán öt kilométeres kráterének szabályos maradványát, amely felfedezés elindított bennünket akkor egy úton, amely betetőzéseként később olyan vulkánok csodájára jártunk, mint az Etna vagy a Vezúv. Aztán, ahogyan lenni szokott, csak a saját felé fordult a fokozott figyelem, így a kárpáti vulkáni formák tanulmányozása vált az egyik hobbivá az évek során.
Szappantól az életérzésig
Belegondoltunk valaha, hogy a mindennap használatos tisztálkodószereinket mióta élvezhetjük, s kiknek is köszönhetjük megalkotásukat? Ugye? Itt van mindjárt a sampon, melynek története nem a régmúltba nyúlik vissza. A kimondottan hajra való tisztítószer kifejlesztése előtt sörényünket szappannal, különböző olajokkal, parfümmel próbáltuk tisztán tartani, de ezek egyike sem érte el a kívánt tisztító és ragyogó hatást, mert nem vették figyelembe a haj és a fejbőr összetételét. Történt ez annak ellenére, hogy a higiénia iránti igény, a tisztaság vágya már a civilizáció hajnalán kialakult az emberben. Mégis, a hajmosásra specializált szer, a sampon kifejlesztése a tisztítószeriparban viszonylag későn valósult meg.
Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!