Megemlékezést tartottak Jeruzsálemben kedden a "magyar holokauszt" hetvenedik évfordulója alkalmából a magyar nagykövetség és a "helyi magyarok" szövetségének közös szervezésében. (A 'magyar' szó helyére természetesen a zsidó helyettesítendő be, így lehet megérteni az MTI hírét - a szerk.)
Zsúfolásig megtöltötték a Bét Aviháj kulturális központ nagytermét az izraeli magyarul beszélő "holokauszt-túlélők" és gyermekeik, hogy együtt emlékezzenek a "hetven évvel ezelőtti, zsidók elleni népirtásra".
Eszter Miron, a jeruzsálemi "magyar" szövetség vezetője a "túlélők lelkiismereti vívódásairól", az eltelt hét évtizedről szóló számvetésről beszélt. "Mielőtt csatlakozunk megölt szeretteinkhez, vajon teljesítjük-e végakaratukat, vajon miként fog ránk gondolni az utókor, milyen világot építettünk fel magunknak Izraelben, vajon megérdemeltük-e a túlélést?" - kérdezte.
Nagy Andor, Magyarország Tel-Aviv-i nagykövete a múlt mellett jelenlegi kérdéseket is érintett beszédében, amelyben megemlékezett a mintegy két hete megölt és hétfőn megtalált három izraeli tizenévesről is. A "magyar" kormány nevében elítélte a "palesztin terroristáknak" tulajdonított bűntettet.
A "hetven éve történtekről" azt mondta, hogy a "magyar holokauszt a magyar nemzet tragédiája volt, magyar bűn, felelősség és fájdalom". "Az elhurcoltak nem tudták, hová mennek, nem volt esélyük védekezni és menekülni, nem adatott meg számukra az emberhez méltó élet, sőt még halál sem - jelentette ki a nagykövet.
"Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar zsidó volt, közel félmillió honfitársunk, akiket a magyar állami szervek közreműködésével néhány hét alatt deportáltak. Egyetlen bűnük az volt, hogy zsidó családba születtek" - tette hozzá.
"Nekünk, mai magyaroknak önmagunkkal is szembe kell néznünk, a magyar állam nem szegült szembe a németek akaratával, sőt annak kiszolgálójává vált, annak szolgálatába szegődött. Nem mentség és magyarázat, hogy ez más európai országokban is megtörtént. Közös veszteség, fájdalom és gyász ez a ma élő magyaroknak, és az utánunk jövő generációknak is. Idejében kell tenni az antiszemitizmus ellen, mert ez a zsidóságnak, a magyaroknak és Európának is csapást hozott" - mondta a magyar nagykövet.
"A magyarok döntő többsége nem antiszemita, nem a származás alapján ítél, noha a gazdasági bajok miatt frusztráltakat manipulálja a Jobbik párt" - vélekedett Nagy Andor, s hozzátette, hogy Magyarországon a növekvő antiszemitizmus ellenére sem vesztette el az életét senki sem zsidósága miatt, s a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, tilos a gyűlöletbeszéd, s három évig terjedő börtön adható a holokauszt "tagadásáért".
(MTI nyomán)