Polipok inspirálta robotot alkottak kínai kutatók: a puha robot képes a zsugorodásra, a környezetéhez igazodó kamuflázsra és a multimodális helyzetváltoztatásra - írja az MTI-re hivatkozva a HVG.
A kutatók körében egyre népszerűbb kutatási terület az olyan bionikus robotok megalkotása, amelyeket a környezetükkel kapcsolatba lépő élőlények inspirálnak. A Shenzhen Institutes of Advanced Technology (SIAT) tudományos intézet szakértői a polipokat megfigyelve készítették el robotjukat, amely képes változtatni méretén helyváltoztatása közben.
Az Advanced Functional Materials című szaklapban bemutatott robot kiemelkedő módon képes áthaladni különböző tereptárgyakon, például átmászik egy két milliméter magas alagúton és átúszik egy 450 mikrométernyi széles csatornán – mondta el To Hszüe-min, a kutatás vezetője.
A puha robot egy szűk, saját testénél kisebb csövön is átfér úgy, hogy közeli infravörös fény sugárzásának hatására 35 százalékkal csökkenti testének kiterjedését.
Zoom
Kép: Shenzhen Institutes of Advanced Technology
A csápjaiban lévő hidrogél áttetszőségének köszönhetően a robot a vízben képes a kamuflázsra.
Bionikus megjelenésnek és helyváltoztató képességének köszönhetően várhatóan több területen is előnnyel járhat a puha robot alkalmazása, mint például az orvosbiológiában és a környezet vizsgálatában, monitorozásában.