Három nagy marsrengést mért a NASA vörösbolygón lévő marsszondájának, az InSigthnak a szeizmométere az elmúlt hónapban, köztük volt egy olyan is, amikor egy és fél órán át rengett a marsi felszín - közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal.
Az első két marsrengés augusztus 25-én történt, erősségük 4,2 és 4,1 volt.
A leghosszabb marsrengés, amelyet az InSight érzékelt, szeptember 18-án következett be - ezen a napon volt ezredik napja az Insight a vörös bolygón. Ennek az erőssége 4,2 volt és 90 percig rengette meg a marsi talajt.
Ezek voltak eddig a legnagyobb marsrengések, amelyeket az Insight küldetése kezdete óta érzékelt - olvasható a NASA honlapján.
Az Insight 2018 novemberében érkezett a Marsra, hogy szeizmikus hullámokat tanulmányozzon, hogy többet tudjanak meg a kutatók a vörös bolygó belsejéről, ami segíti őket annak jobb megértésében, miként formálódnak a bolygók.
A NASA közölte, hogy a szeptember 18-i rengést még mindig tanulmányozzák a szakemberek.
Az augusztus rengésekről már jóval többet tudnak, például a 4,2 erősségű a marsszondától 8500 kilométerre történt, ez volt a legtávolabbi rengés, amelyet a marsszonda érzékelt.
A kutatók szerint az augusztusi két rengés két különböző típusú volt. "A 4,2 erősségű esetében lassú, alacsony frekvenciájú rezgések domináltak, míg a 4,1-es erősségűt gyors és magas frekvenciájú vibrációk jellemezték" - közölte a NASA.
(MTI)