Jelenleg a legmodernebb nyugati harckocsi-típus, ami belátható időn belül gyártásba kerülhet, az a Rheinmetall által fejlesztett KF 51 Párduc. Ezt a típust a vállalat az Armata megjelenésére válaszul hozta létre. Alább a két típus jellemzőit, fejlesztéseit mutatjuk be egymáshoz képest, a teljesség igénye nélkül.
Ágyúk
A Párduc egyik legjelentősebb fejlesztése, hogy teljesen új tervezésű, 130 mm-es űrméretű ágyúja van. Ezzel elvileg fölényben lenne az Armata 125 mm-es ágyújával szemben, hogyha csak az űrméretet vesszük alapul.
Jelenleg a mérvadó nyugati harckocsitípusok 120 mm-es ágyúkkal rendelkeznek. A Rheinmetall szerint az új ágyú 50 százalékkal nagyobb hatásos lőtávolsággal rendelkezik majd, mint a régebbi, 120 mm-es ágyúk.
Zoom
Az új löveg (fotó: Rheinmetall)
A Rheinmetallnál úgy számoltak, hogy egy 130 mm-es ágyú volfrámlövedékkel hatásosabb lesz, mint egy 120 mm-es uránlőszerrel.
Viszont az Armatát úgy tervezték meg, hogy a jövőben az új gyártású verziók akár 152 mm-es harckocsiágyúkat is kaphatnak majd. Ennek az lenne a jelentősége, hogy egy olyan nagy űrméretű ágyúval elavulttá válna a jelenlegi nyugati harckocsitípusok páncélzata.
Viszont az oroszok egyelőre maradnak a 125-ös harckocsiágyúknál. Jelenleg még nincs égető igény az orosz haderőben arra, hogy nagyobb ágyúra váltsanak.
Előny az Armatánál: Invar páncéltörő rakéta
Az egyik technikai képesség, amivel egy páncélos fölénybe kerülhet az ellenféllel szemben, az a hatásos lőtávolság. Ezen a téren az Armata elvileg előnyben lesz, mivel lesz hozzá ágyúcsőből indítható irányított páncéltörő rakéta. A típushoz fejlesztett Invar páncéltörő rakéta elvileg 12 kilométeres távolságig lesz alkalmazható.
Zoom
T-14 Armata (fotó: Military-Today.com)
A forrásként használt cikk szerint a jelenlegi nyugati harckocsik a lövegükkel 4 kilométeres távolságig tudnak célozni, a KF 51 pedig talán 6 kilométerig.
Viszont az felmerül, hogy ez az előny a gyakorlatban is jelentős fölényt ad-e majd. Ennek az az oka, hogy két harckocsi csak nagyon ritkán lát egymásra rá 12 kilométeres távolságból. Jelenleg annak a világrekordja, amikor egy harckocsi a legnagyobb lőtávolságból lőtte ki az ellenfelet, kb. 5 kilométer.
Előny a Párducnál: drónpilóta
Az orosz harckocsik már régóta 3 fős legénységgel rendelkeznek, ami a feladatokat tekintve a vezetőből, az irányzóból és parancsnokból állnak.
Ezzel szemben a KF 51-nek 4 fős lesz a legénysége. Ebből 3 főnek ugyanaz lesz a feladata, mint az Armata esetében. Viszont a KF 51 esetében lehetőség lesz egy negyedik tag alkalmazására, aki a drónpilóta lesz.
A drónpilóta révén a KF 51 képes lesz felfegyverzett pilóta nélküli repülőgépekkel felderíteni és támadni az ellenséges csapatokat. Jelenleg még egyik más harckocsi sem rendelkezik ezzel a képességgel. Az alapján, amennyire hatásossá váltak a drónok az orosz–ukrán háborúban, ez jelentős képesség lehet majd.
A KF 51-es a jelenlegi információk alapján 10 darab felfegyverzett pilóta nélküli drónt tud majd magával vinni a csatába.
Zoom
Párduc harckocsi (fotó: Military-Today.com)
Előny a Párducnál: Top-Attack-védelem
Amennyiben a beszámolók és a statisztikák megfelelnek a valóságnak, úgy a jelenlegi orosz–ukrán háborúban az orosz harckocsi-veszteségek jelentős részét ún. „Top-Attack” fegyverek okozzák, amik a harckocsikat a leggyengébben védett térrészből, vagyis felülről támadják.
A KF 51 esetében már gondoltak erre és ezért a típus rendelkezik egy olyan védelmi rendszerrel, ami védi a tankot felülről érkező támadásokkal szemben.
Viszont az nincsen kizárva, hogy az oroszok is majd kifejlesztenek egy ilyen rendszert az Armata számára.
Mobilitás
Az Armatát eredetileg egy új fejlesztésű, X-hengerelrendezésű motorral akarták ellátni. Egy X-motor a teljesítményéhez képest nagyon kompakt, ami növelhette volna az Armata mobilitását.
Viszont a rendelkezésre álló hírek alapján a motort fejlesztő vállalat nem végzett a fejlesztéssel határidőre (és anyagi gondjai is hátráltatták a fejlesztést), ami miatt más erőforrás után kell néznie az oroszoknak. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazott motor vagy kisebb teljesítményű lesz, vagy pedig át kell tervezni a tankot, hogy nagyobb motorral lehessen hajtani.
Zoom
Az Armatához kifejlesztett X-motor. A motortípus a több évnyi fejlesztés ellenére még mindig nem érett sorozatgyártásra, ami önmagában jelentősen visszafoghatja az orosz programot
A KF 51-et elvileg ugyanaz a motor fogja hajtani, mint a Leopard 2-es harckocsikat. Ez jelentősen csökkenti a technológiai kockázatokat, és így a típus egy már bevált erőforrást kaphat.
Viszont ennek ellenére a KF 51-es mobilitása kicsivel jobb lehet majd, mint a jelenlegi nyugati harckocsikénak. Ennek az az oka, hogy több tonnával könnyebb.
(Olvasónktól)
Források: