„Vér fog folyni még, ha a srác vallomást mer tenni!" – fenyegette meg a szurkáló integrált famíliája szilveszter éjszakáján Sávoly Gergő családját. A fiút, kinek életét a cigány pengéje milliméterek híján kioltotta, rendőri védelem alá helyezték a kórházban. A fiút mindenhol szúrt sebek borítják: arcán, lábán, nyakán és szíve körül ragtapaszok takarják a szilveszteri tragédia nyomait.

Sávoly Gergő és édesanyja
- Hajnalban hívott az egyik lányom, hogy az öccsét megszúrták – meséli megtörten Éva, Gergő anyja. – Míg ő telefonált, a fiú másik nővére a barátok ingével, zokogva próbálta elállítani öccse vérzését. Ő azóta sokkos állapotban van, éjjelente a vérben úszó testvéréről álmodik. Én is képtelen vagyok felfogni, miért kellett ezt tenni. Indokolatlan és értelmetlen támadás volt. A támadók családjai ugyan fenyegetőznek, de nem félünk. Kis híján végeztek a fiammal – nyilatkozta a fiú édesanyja.
Az MTK fiatal bokszolójának állapota szerencsére rohamosan javul, már felkelt, és nemsokára a csöveket is kiveszik a testéből.
Gergő már jobban érzi magát, de nagyon aggódik családja és barátja miatt. – Már lábra tudtam állni, sétáltam is egy kicsit, lelkileg nagyon megviselt, de akkor is talpra kell állnom – mondta a sportoló. – Márciusban újra edzeni szeretnék, idén az ifi magyar bajnoki cím a cél, jövőre irány a felnőtt kategória. A riói olimpiára készülök, s ki fogok jutni, ha törik, ha szakad! – szögezi le a fiú.
Az Ultrasliberi tájékoztatása szerint pénteken Fradi-szurkolók látogatták meg a kórházban az MTK-s bokszolót.
Zoom
Szurkolói szolidaritás
Bár a támadás óta napok teltek el, a helyszínen, a szigethalmi Zsigmond pubban még látszanak a támadás nyomai. A tulajdonos szerint valóságos mészárszék volt itt.
– Borzalmas volt, Gergő még talpon volt, de vérben úszott. A mosdó úgy nézett ki, mint egy vágóhíd, több mint három liter vérük folyt el a fiúknak – mutatja a tulajdonos a tett színhelyét. Hozzáteszi: ők nem ismerik a támadó társaságot.

A vérben úszó mellékhelyiség
A kocsmáros fia, Zsigmond így vélekedett az esetről: „Ugyanolyan ez, mint a Cozma-gyilkosság. Ott is élsportolók voltak az áldozatok és itt is, azért is kapták fel ezt az ügyet. Kiráz a hideg, ha visszagondolok rá, tragédia is történhetett volna.”
A botrány hajnal fél kettő körül robbant ki. Az azóta már emberölés kísérletének gyanújával letartóztatott Jónás János a földszinten található WC-be akart bemenni, de az tele volt. Sávolyék voltak bent, kiszóltak, hogy várjanak, de Jónás felhergelte magát, és egy ökölbe szorított boxerrel vagy kis bicskával az első kilépőt megtámadta, mondták el a szemtanúk.
Gergő nővére szerint, ha a négy bent lévő közül bárki más lép ki, meghal. Sávoly volt a legerősebb testalkatú. „Szerencséje volt, már november végén befejezte a versenyszezont, azóta visszavett a gázból, így felszedett magára vagy tíz kilót. Ha nincs ennyi plusz rajta, talán szíven is szúrják” – mondja a kocsmáros fia. Gergő először fel se fogta, hogy megszúrták, vérben úszva is barátait kereste a mosdóban.
Sávoly nővére megerősítette, hogy Jónás János családtagjai megkeresték és megfenyegették. Leveleket is kapott: „Vér fog folyni, ha nem vonjuk vissza a feljelentésünket”. Tudomása szerint más ott lévőket is fenyegettek. A Bozsányi támadóját azonosító koronatanú ezért szintén rendőri védelmet kapott.
Gergő nővére nem lát faji kérdést a háttérben, elmondása alapján viszont a cigányok érzik, hogy vaj van a fejükön: „Lehetett volna kínai vagy magyar is a támadó, nem ez a lényeg, hanem az, hogy egyáltalán megtörtént a késelés. Sok cigány is odajött már hozzánk, hogy nagyon sajnálják, ami történt, és szégyellik magukat.”

Jónás János (balra), mosolyogva masírozott a bíróságra
Bozsányi Gergő, a Sziget SC szabadfogású birkózója járt rosszabbul. Bozsányi máját és a beleit is érte szúrás. Barátai úgy tudják, hogy fél évig semmilyen szilárd táplálékot nem ehet. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy - több helybéli véleménye szerint - a Bozsányi családnak meglehetősen rossz híre van a környéken. Tudomásunk szerint néhány hónapja - állítólag bedrogozva - a következő szöveggel próbált kötekedni egy kiélezett konfliktushelyzetben: "Te kopasz szkinhed, szidtad a cigány kurva anyámat?"
Szintén érthetetlen, hogy az életveszélyben kórházban fekvő fiú apjának egyik legfontosabb mondanivalója egy televíziós szereplés alkalmával az volt, hogy elítélje az eset "rasszista felhangját", illetve "tisztázza" ország-világ előtt, hogy ismerőseik 50 százaléka cigány származású. (5:36-tól látható az említett rész, a kommunista műsorvezető gyomorforgató helyeslésével fűszerezve.)
Frissítés: Sávoly Gergőnek sem makulátlan a múltja - Jónás Jánost állítólagos májbetegségére hivatkozva sajnáltatják
A Bors úgy tudja, hogy a késelés egyik sértettje, a 17 éves bokszoló múltja sem makulátlan: Sávoly Gergő ellen tavaly júliusban rablás miatt indult eljárás. A gyanúsítás szerint a fiatal sportoló egy fiatalembert ütlegelt egy fővárosi szórakozóhely vécéjében, majd Cs. Ádám nevű társával elvettek tőle ötezer forintot.
A lap információit az Országos Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata megerősítette. Úgy tudni, Sávoly Gergő gyanúsítotti kihallgatása során részben el is ismerte tettét. Gergő édesanyja, Sávolyné Tőkés Éva elmondta, hogy fia valóban belekeveredett egy rablási ügybe, de állítása szerint abban nem vett aktívan részt. – Rossz helyen volt, rossz időben – mondta az édesanya.
A bíróság elrendelte a Szigethalmon élő, az Esély Kövessi Erzsébet Szakképző Iskola és Gimnáziumba járó szurkáló cigány előzetes letartóztatását, annak helyszínéül azonban nem börtönt, hanem a Budapesti Javítóintézetet jelölték ki. – Ügyfelem májbeteg, ráadásul még tanul, ezért nem került fogdába – mosdatta védője "ártatlan Jánoskát".
Az ügyészség szerint azonban a gyanúsítottnak börtönben lenne a helye.
– Betegségét a tököli rabkórházban is kezelni lehetne. Ráadásul Jónás János pár hónap múlva nagykorú lesz, kora miatt nem kell félteni őt a büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezettektől. A terhére rótt bűncselekmény súlya viszont indokolná a szigorúbb fogva tartást – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője. Hozzátette: az ügyészség információi szerint Jónás János négyszer szúrt.
(Kuruc.info összeállítás)
Kapcsolódó: