Az alábbi, körlevélben terjedő szöveget egy olvasónk továbbította szerkesztőségünknek. A körlevelek eredete gyakran homályos, még gyakrabban vannak tele baromságokkal - ebben az esetben azonban annyi biztos, hogy a forrásként megjelölt könyv
létezik, akárcsak a szerzője, aki hazánkból költözött Kanadába, és zsidó származású (azonban már a szülei is szekuláris zsidók voltak, s ő maga sem tartozik a vallásosok közé, sőt azon kevesek közül való, akik '56-ban a fegyvert nem a magyarok, hanem a megszállók ellen használták, vagy legalábbis ez a kép él róla, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy sok magyargyilkos kommunista zsidó a jogos megtorlás elől menekült a szabadságharc kitörése után, hős forradalmárnak adva ki magát a határ túloldalán). Mivel azonban puszta tényközlésről van szó, amit bárki megírhatott volna, nem látjuk akadályát újra ráirányítani a figyelmet a tipikus oláh köpönyegforgatásra.
Íme a részlet:
George Jonas kanadai író szerint, ha lehet az egyes nemzetek erényeiről beszélni, úgymint a németek lelkiismeretes munkaetikájáról, akkor lehet azok jellembeli hibáiról is beszélni. Jonas negatív példaként a világ összes államai közül Romániának a szövetségesei iránti megbízhatatlan magatartását említi.
1. Románia a balkáni háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét, Bulgáriát, ezért jutalmul háromezer négyzetmérföld területet szerzett meg a maga számára volt szövetségesétől.

Kleptorománia - a bukaresti békeszerződés karikatúrája: az oláh király fegyverrel tartja sakkban a szerb és a görög királyt, miközben ellopja Dél-Dobrudzsát a bolgár cártól (forrás: Wikipédia)
2. Semmibe vette az Osztrák-Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a szövetséges hatalmaknak nagyobb esélyük van a győzelemre, titkos szerződést kötött az antant hatalmakkal, és 1916-ban megtámadta Magyarországot.
3. Megszegte az antant hatalmakkal kötött szövetséget, és békét kötött a központi hatalmakkal (ez bukaresti látogatásunk során történt - a szerk.).

Sajnos nem maradtunk sokáig
4. Megszegte a bukaresti békét, és a monarchia összeomlása után megtámadta Magyarországot. 
5. Elárulta a szövetséges hatalmakat, és Hitler oldalára állt, amikor annak csillaga felmenőben volt. Ezért 1940-ben visszaadta Erdélyt (pontosabban annak északi részét, de természetesen azt sem önként, hanem a második bécsi döntés következtében - a szerk.) Magyarországnak.
6. Amikor Hitler vesztésre állt, Románia elárulta a tengelyhatalmakat, átállt a szövetségesekhez, ezért jutalmul ismét megkapta Erdélyt.
Jonas szerint Romániának ez a kétszínűsége páratlan az országok történetében.
(George Jonas Beethoven's Mask (Beethoven álarca) c. könyve 2005-ben jelent meg. Key Porter Books ISBN 1-55263-710-7)