Új problémával kell szembesülniük az amerikai határőröknek: Kelet-Európából érkeznek cigány csoportok, melyek illegálisan lépik át a mexikói határt, hogy az Egyesült Államokba jussanak. Nem szaladnak el, mikor határőrt látnak, hanem feladják magukat, és menekültstátuszt akarnak.
"Láttuk őket, perceken át egy helyben álltak, és vártak egy leinthető határőrre. Nem bujkálnak a bokrok között" - nyilatkozta az egyik határőr.
Minden héten vannak letartóztatások. Miután végeztek a "roma bevándorlók" papírjaival, átadják őket a kiutasító szerveknek és a bevándorlási hivatalnak. Amelyik illegális bevándorlónak nincs bűncselekmény a rovásán, azt gyakran szabadon engedik.
2011 és 2012 között a San Diego-i határvonalon még csak 23 cigányt fogak el. Ez a szám az elmúlt évben 250 főre emelkedett. Idén 111 példányt tartóztatott le a San Diego-i határőrség. A hatóságok nyilatkozata szerint ez egyre súlyosbodó probléma.
A jelenség nemcsak lefoglalja a határőrség erejét, de az adófizetőknek is pénzbe kerül: több tízezer dolláros vaskapukat szereltek fel, hogy kívül tartsák az eltérő kultúrájúkat.
(Olvasónktól - NBC San Diego nyomán)