A német titkosszolgálat (BND) nem egy független ügynökség, hanem sokkal inkább a CIA fiókszervezete – közölte ezt a korántsem meglepő tényt Manuel Ochsenreiter, a Zuerst Magazin főszerkesztője a Russian Today című lapnak adott interjújában. Éppen ezért a német titkosszolgálatnak az MH17-es malajziai repülőgép lelövésével kapcsolatos „bizonyítékai” sem tekinthetők hitelesnek – mondta az újságíró. Az alábbiakban következzék a Russian Today riporterének Manuel Ochsenreiterrel készített interjúja.
Zoom
Ochsenreiter a krími határnál
RT: A német titkosszolgálat azt állítja, egyértelmű bizonyítékai vannak a maláj gép lelövésére vonatkozóan, amelyeket azonban nem hoznak nyilvánosságra. Vajon miért?
Manuel Ochsenreiter: Nem kellene elfelejtenünk, hogy a német titkosszolgálat, a BND nem tekinthető valamiféle „Mercedesnek” a titkosszolgálatok között, mivel az nem egy független ügynökség. A BND többé-kevésbé a CIA, illetve más amerikai kémszervezetek fiókügynöksége. Ha visszatekintünk a BND történetére, csupa hasonló történettel találkozunk. Tavaly például a BND bejelentette: bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy a szíriai kormány vetett be vegyi fegyvereket a Damaszkusz melletti Ghouta településen. Azonban ezeket az állítólagos bizonyítékokat sohasem mutatták be a nyilvánosságnak. 2003-ban a BND felvonultatott egy Curveball nevű, kulcsfontosságú „tanút”, aki állítólag beszámolt az iraki hadsereg, illetve az iraki kormány birtokában lévő tömegpusztító és vegyi fegyverek létezéséről. Azt látjuk tehát, hogy hosszú soruk van azoknak az úgynevezett „bizonyítékoknak”, amelyekkel a BND a nyugati politikai célok megvalósulását segíti elő. Úgy hiszem, nagyon óvatosnak kellene lennünk, és legalább várnunk kellene addig, amíg az állítólagos „bizonyítékokat” bemutatják a közvéleménynek.
RT: A német bejelentésnek milyen hatása lehet a maláj gép lelövése ügyében zajló vizsgálatra?
M. O.: A vizsgálat jelenleg is folyik, és továbbra is erősen kétséges, hogy létezik-e az a bizonyíték, amely teljes bizonyossággal igazolja, melyik oldal a felelős a maláj gép katasztrófájáért. Ugyanakkor zajlik egyfajta pr-kampány, amelynek révén megpróbálják befolyásolni a nemzetközi vizsgálatot. Ugyanis a kérdés most az: ha a BND-nek valóban a birtokában vannak a bizonyítékok, miért nem bocsátja azokat a nemzetközi vizsgálóbizottság rendelkezésére? Ehelyett inkább azon ügyködnek, hogy világ közvéleményének tudomására hozzák: a bizonyítékok a birtokukban vannak. Így tehát semmi másról nincsen szó, mint arról, hogy befolyásolni igyekeznek a nemzetközi vizsgálatot, és nyomást kívánnak gyakorolni a vizsgálóbizottság tagjaira.
RT: Gondolja, hogy mindez még további kérdéseket is fölvet? Ha így állnak a dolgok, miért nem jelentette be a kijevi kormány, hogy a rakétakilövő rendszer már hónapokkal korábban hiányzott?
M. O.: A helyzet sokkal, de sokkal nevetségesebb… A lényeg az, hogy ukrán kormány júliusban közölte: egyetlen rakétakilövő-rendszerüket sem szerezte meg a szemben álló fél. Kezdettől fogva ezt állították. Mint mondják, elképzelhetetlen, hogy az oroszbarát felkelők akár egyetlen ilyen rakétákilövő-rendszernek a felhasználásával győzedelmeskedjenek. Ebben az esetben azonban hogyan lőhették volna le (az orosz szeparatisták) egy rakétakilövő-rendszer felhasználásával a maláj gépet, ha nem is volt a birtokukban ilyen eszköz? Mindenki látni fogja, hogy a BND úgynevezett bizonyítékai erősen megkérdőjelezhetők, és ellentétben állnak a kijevi kormány hivatalos bejelentéseiben foglaltakkal. De, mint tudjuk, Kijev a Nyugat szövetségese. Tehát ellentétes információkat kapunk, ami egyértelműen mutatja, hogy azok mennyire megbízhatatlanok.
Perge Ottó - RT nyomán