Egy Harald Doornbos nevű holland újságíró a Twitteren megmutatta, milyen egyszerű beszerezni hamis szír útlevelet és személyi igazolványt.
Zoom
Nem kell hozzá más, csak egy telefonhívás, 40 óra várakozás és 825 dollár. Fényképnek a holland miniszterelnök, Mark Rutte fényképét használta fel.
Zoom
Doornbos a Dutch Newsnak elmondta, nem a miniszterelnök személyének a belekeverése volt a cél, hanem annak bemutatása, milyen könnyű hamis szíriai útlevelet szerezni.
Az újságíró rémisztőnek nevezte ezt a lehetőséget, mert így szinte lehetetlenné válik a terroristák beazonosítása.
Zoom
"Szíria al-Kaida vagy Iszlám Állam által ellenőrzött északi részéről a terrorista Nyugat-Törökországba utazik. Onnan átmegy Görögországba, ahol bemutatja a hamis szír útlevelét a hatóságoknak. Minekutána ebben nem az igazi neve fog szerepelni, a görögöknek fogalmuk sem lesz arról, hogy nem egy szíriai menekült, hanem egy IÁ-s vagy al-kaidás terrorista áll előttük. Ezt követően a dzsihadista útja Görögországból Macedónián és Szerbián át Magyarországra vezet. Miután belépett a schengeni övezetbe, bármiféle további ellenőrzés nélkül utazhat tovább nyugatra" - ecsetelte a helyzet komolyságát Doornbos az NLTimes-nak.
Az RT híréből kiderül, hogy az újságíró jelenleg a Dutch Nieuwe Revu című holland lap szíriai tudósítója.
(Kuruc.info)