Brüsszelben három napja gyakorlatilag megállt az élet, mert a hatóságok hajtóvadászatot folytatnak terrorakcióra készülő fegyveresek után. Belgium fővárosa a szükségállapot jeleit mutatja, Brüsszel zsinagógái – a németek látogatása óta először – zárva vannak sabat napján. Ilyen körülmények között siránkozott Brüsszel főrabbija, Albert Avraham Guigui egy izraeli rádióállomásnak.
Zoom
"A hívek otthon imádkoznak, vagy kisebb csoportokban jönnek össze magánlakásokon. Az iskolák zárva vannak, a mozik zárva vannak, a nagyáruházak szintén, mindenfajta köztéri megmozdulás tilos. Félelemben élünk, és figyeljük a rendőrség és a kormány utasításait, akik szerint súlyos veszélynek vagyunk kitéve mindaddig, amíg a terroristákat le nem tartóztatják. Mi, zsidók, jól ismerjük ezt a helyzetet, tudjuk, kik azok a terroristák: másfél éve négy zsidót gyilkoltak meg a brüsszeli zsidó múzeumban. De Belgium polgárai, akik mindeddig azt hitték, hogy a terror csak a zsidókat (meg esetleg a rendőröket) fenyegeti, most szintén beláthatják, hogy mindannyian a terroristák céltáblái, és a dzsihadisták potenciális áldozatai lehetnek" - mondta a főrabbi.
"Belgiumban 50 ezer zsidó él, 25 ezer Brüsszelben, 18 ezer Antwerpenben, a maradék Charleroi-ban és másutt. De folyamatos a kivándorlás Izraelbe, valamint Kanadába és az Egyesült Államokba. Az emberek megértik, hogy Európában a zsidóknak nincs jövőjük. Mindehhez hozzájárul a gazdasági válság is, ami a fiatalokat készteti távozásra: Izraelbe és máshová."
A főrabbi szerint "az alija minden zsidó számára kulcsfontosságú. A zsidók minden nemzedéke erről álmodott. De nem szabad félelemből alijázni, mert akkor mindig az lesz az érzésünk, hogy valamit elvesztettünk. Az alija Izrael szeretetén alapszik."
(i24news.tv/fr - Szombat nyomán)