Egy aggódó polgár megkeresett még március legelején, hogy a Nickelodeon reggeli (2016.2.26.) 7:20-7:30 közötti reklámblokkjában erősen kifogásolható tartalmat mutatott be a csatorna – írja Facebook-bejegyzésében Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője.
Zoom
A csatornának a következő levelet küldte el ezzel kapcsolatban:
Tisztelt Cím!
Herpergel Róbert vagyok, a debreceni Jobbik önkormányzati képviselője. Lakossági megkeresést kaptam azzal kapcsolatban, hogy az Önök csatornáján 2016. 2. 26-án reggel 7:20-7:30 között a SpongyaBob Kockanadrág és a Tündéri keresztszülők műsorok közötti szünetben az alábbi reklámot adták le:
Mivel ebben az időszakban, illetve a csatorna profiljából is adódóan főleg kisgyerekek követik figyelemmel a sugárzott műsorokat, ezért a fenti reklám felvet néhány problémát:
Olyan jeleneteket tartalmaz, amelyek nem éppen a Nickelodeon reggeli műsorait követő gyerekek szemei elé valóak. Pl.: 0:13-0:17 között két fiatal vetkőzése, ölelkezése; 0:19-0:26-nál két fiatal lány egy autópálya felüljárójáról mutogatja felhúzott ruhával a melleit az arra járó autósoknak (igaz, hátulról, majd messzi kamerafelvételnél elölről); 0:28-0:37 között két félmeztelen fiatal srác pattan motorra homoszexualitás irányába elhajló tartalommal.
Az általam felsorolt reklámjelenetek megtekintése az idősebb korosztály számára javasolt, semmiképp sem a reggeli Nickelodeon-műsorokat megtekintő gyerekeknek.
Tisztelt cím!
Kérem, hogy a fent leírtakkal kapcsolatban minél hamarabb juttassanak el hozzám egy állásfoglalást erre az emailcímre. Kedd estig várom megtisztelő válaszukat, más esetben kénytelen leszek az ügy kivizsgálását más irányba terelni.
Üdvözlettel:
Herpergel Róbert
önkormányzati képviselő
Mivel a válasz keddig nem érkezett meg, a képviselő elkezdte megkapargatni más irányban is az ügyet. Az NMHH nem tudott segíteni, mivel külföldi székhelyű csatornáról van szó. A debreceni ügyfélszolgálatuk átirányította az Internet hotlinehoz, akik visszairányították az NMHH-hoz.
Végül aztán a Nickelodeon reagált a levélre, több mint egy hónap késéssel:
Tisztelt Herpergel Róbert képviselő úr!
Köszönettel vettük levelét, melyben felhívta figyelmünket a február végén, a Nickelodeon tévécsatornán sugárzott egyik reklámszpottal kapcsolatos aggályokra. Észrevétele hozzájárult ahhoz, hogy a hirdetést nagyon rövid idő alatt, már a levele kézhezvételét követő napon eltávolítsuk a tévécsatornáról.
Noha a kérdéses reklám megítélésünk szerint megfelel a közzétételére vonatkozó jogszabályi követelményeknek, ugyanakkor mi is osztjuk azt a véleményt, hogy a gyermekkorú nézőket kívánatos és szükséges megkímélni a benne látható, többféleképpen is megítélhető, egyes, merészebb jelenetektől.
Külön köszönjük és értékeljük, hogy jelezte számunkra az észrevételeit.
A jövőben még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő.
Elnézését kérjük, hogy a levele elolvasása után azonnal megtett intézkedéseinket követően a válaszadásunk adminisztratív okokból, sajnálatosan mindeddig késedelmet szenvedett.
Köszönettel és tisztelettel!
A Nickelodeon csapata
(Szebbjövő.hu nyomán)