2018. április 21., szombat, Konrád, Zsombor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:38 Z. Kárpát szerint választási rendellenességek sokasága vezetett a kétharmadig13:20 Észak-Korea uralkodója megunta: felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit13:11 Előzetesben a Székesfehérváron légpuskával lövöldöző férfi - öt embert vett célba, büntetett előéletű12:57 Balesetben meghalt egy kilencéves kisfiú Ónodnál12:20 Egy likudista elvenné Natalie Portman izraeli állampolgárságát, mert a színésznőnek nem tetszik az aktuális gázai öldöklés11:56 Nem muszáj tűrni a reklámokat: a német legfelsőbb bíróság szerint legális az Adblock Plus11:29 Románia bevallottan haszonlesésből helyezné át nagykövetségét Jeruzsálembe - Johannis elnök még ellenzi11:05 Váratlan válaszokkal is készül Irán az atomprogram-megállapodás Trump általi felrúgására10:36 Tavaly elhunyt balatonboglári pincészetalapító nyerte el a Borászok Borásza címet10:19 Nyaraljon Székelyvarságon, a Székelyföld szívében, a Hargita tövében! (x)10:10 Minden ötödik magyart érint a visszérbetegség09:24 A Fidesz számvevőszéke visszaküldte a Jobbik intézkedési tervét is09:08 A szakmát tanuló tizedikes diákok a hatodikos általános iskolások szintjét sem érik el matematikából és szövegértésből08:51 Borsodi BMW-gyárról árulkodik egy márciusi kormányrendelet08:06 A Southwest végzetes balesete után 680 repülőgép-hajtóművet ellenőriznek Amerikában és Európában
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Akár az új pedagógusról is szavazhatnak a gyerekek a németországi "demokratikus óvodákban"

Néhány németországi óvodában már ott tartanak agymenésben, hogy bevonják a gyerekeket a döntési folyamatokba. Ezek az intézmények úgynevezett demokratikus óvodákként váltak ismertté.
Fontos előfeltétele az "óvodai demokráciának", hogy nem mindenről dönthetnek a gyerekek; arról például, hogy ebéd helyett édességet kapjanak.
Kövekkel szavaznak a kicsik
A heti egyszeri "demokratikus szavazás" (nevezhetjük demokratikus szoktatásnak is - a szerk.) során olyan kérdésekben döntenek a gyerekek, hogy mi legyen reggelire, milyen új játékokat szerezzen be az óvoda, vagy kell-e sapkát venni, ha kimennek az udvarra.
A csemeték kövekkel szavaznak, amiket a megfelelő befőttes üvegbe dobnak be attól függően, melyik alternatíva szimpatikus számukra.
Óvodai alkotmány is van
A folyamat alapja az óvodai alkotmány, amit a kicsik az óvónőkkel együtt dolgoztak ki, és amiben néhány pontban a közös döntéshozatal szabályait fektették le.
Egy valódi parlamenthez hasonlóan itt is megszavazták saját szóvivőjüket és azt a képviseletet a gyerekek, amely minden alkalommal közli az óvoda vezetésével, milyen döntések születtek.
Fontosabb a folyamat
Az óvónők véleménye szerint fontosabb maga a folyamat, mint a tulajdonképpeni döntés, hiszen ebben a rendszerben a gyerekek sokat tanulnak arról, milyen szabadsággal, de mekkora felelősséggel jár a részvétel.
Így már egész kis korban megtapasztalják azt az érzést, hogy a többség kívánsága érvényesül, de azt is, hogy milyen az, ha sikerül érvekkel elérniük valamit.
Van, ahol új pedagógusról is szavazhatnak
Van olyan hamburgi intézmény, ahol a gyerekek olyankor is szavazhatnak, ha új pedagógust alkalmaznak.
Ez azonban már olyan szintű bizalmat feltételez a gyerekek ítélőképességében, amit a lehető legkevesebben tudnak vagy akarnak felmutatni.
Érdekes, hogy eddig egy demokratikus óvoda sem lépett vissza ettől a módszertől, függetlenül attól, hogy a gyerekek mit és milyen mértékben dönthetnek.
(Kossuth Rádió nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready