2017. június 22., csütörtök, Ákos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:37 Bulgáriai cigány volt az "oltalmazott" afgán hűtőkocsis bűntársa - képzeljék, ő is "menekült"22:12 Macron szerint "egyes kelet-európai politikai vezetőknek" csak az EU pénze kell, az "értékei" (mint például a muszlim hordák) nem22:05 Mészáros megmutatta, ki az új oligarcha a gáton: még a páholyából is kitették Simicskát22:02 Kikerülné a plakáttörvény kétharmados buktatóját a Fidesz - csak az ő propagandájuk kaphatna zöld utat21:36 Nehéz helyzetbe került egy izraeli bíró: az ultraortodox férfinak vagy a holotúlélő nőnek adjon igazat?21:00 Választási kampány Merkelisztánban: a hazaárulást újabban felvilágosult patriotizmusnak hívják20:50 A magyar vezérkari főnök átvette a V4-elnökség katonai irányítását20:37 Ebben a kilenc kérdésben sem lesz népszavazás19:50 Félezer ukrán katona lett öngyilkos a donyeci harcok után19:03 Nem a muszlim hódítás Európa legnagyobb baja, hanem az iszlámellenesség és az antiszemitizmus!18:37 Itt a követendő példa: több száz szovjet emlékműtől szabadulnak meg a lengyelek17:50 Uniós jogba ütközik az online szerencsejátékok engedélyezésére vonatkozó magyar szabályozás17:41 Kivételes államférfiúnak nevezte Horthyt Orbán - itt is van a kormányzó babusgatott zsidóinak a felháborodása17:27 Pert vesztett az oláh csendőrség az Erdély-zászló ügyében17:16 Mirkóczki szerint a Fidesz és az MSZP szimbiózisban él
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Akár az új pedagógusról is szavazhatnak a gyerekek a németországi "demokratikus óvodákban"

Néhány németországi óvodában már ott tartanak agymenésben, hogy bevonják a gyerekeket a döntési folyamatokba. Ezek az intézmények úgynevezett demokratikus óvodákként váltak ismertté.
Fontos előfeltétele az "óvodai demokráciának", hogy nem mindenről dönthetnek a gyerekek; arról például, hogy ebéd helyett édességet kapjanak.
Kövekkel szavaznak a kicsik
A heti egyszeri "demokratikus szavazás" (nevezhetjük demokratikus szoktatásnak is - a szerk.) során olyan kérdésekben döntenek a gyerekek, hogy mi legyen reggelire, milyen új játékokat szerezzen be az óvoda, vagy kell-e sapkát venni, ha kimennek az udvarra.
A csemeték kövekkel szavaznak, amiket a megfelelő befőttes üvegbe dobnak be attól függően, melyik alternatíva szimpatikus számukra.
Óvodai alkotmány is van
A folyamat alapja az óvodai alkotmány, amit a kicsik az óvónőkkel együtt dolgoztak ki, és amiben néhány pontban a közös döntéshozatal szabályait fektették le.
Egy valódi parlamenthez hasonlóan itt is megszavazták saját szóvivőjüket és azt a képviseletet a gyerekek, amely minden alkalommal közli az óvoda vezetésével, milyen döntések születtek.
Fontosabb a folyamat
Az óvónők véleménye szerint fontosabb maga a folyamat, mint a tulajdonképpeni döntés, hiszen ebben a rendszerben a gyerekek sokat tanulnak arról, milyen szabadsággal, de mekkora felelősséggel jár a részvétel.
Így már egész kis korban megtapasztalják azt az érzést, hogy a többség kívánsága érvényesül, de azt is, hogy milyen az, ha sikerül érvekkel elérniük valamit.
Van, ahol új pedagógusról is szavazhatnak
Van olyan hamburgi intézmény, ahol a gyerekek olyankor is szavazhatnak, ha új pedagógust alkalmaznak.
Ez azonban már olyan szintű bizalmat feltételez a gyerekek ítélőképességében, amit a lehető legkevesebben tudnak vagy akarnak felmutatni.
Érdekes, hogy eddig egy demokratikus óvoda sem lépett vissza ettől a módszertől, függetlenül attól, hogy a gyerekek mit és milyen mértékben dönthetnek.
(Kossuth Rádió nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready