2017. november 19., vasárnap, Erzsébet, Bodor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:14 Száz telihold fényességű tűzgolyó világította meg az Északi-sark égboltját17:38 Az Isztambuli Egyezmény semmiképpen sem támogatható - a Férfihang Civil Társaság állásfoglalása a nemzetközi férfinapon17:02 Izraelnek így is szabad: a bezárt menekülttábor lakói mehetnek Ruandába vagy a börtönbe16:17 Eső, hó és napsütés - változékony idő várható a jövő héten15:51 Söpredéknépek bandaháborújától fél a londoni rendőrség15:30 A franciák megszokták Macront15:05 Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség kialakulásának hátterében14:46 Betelt a pohár Csíkszeredában: sokadjára bozgoroztak a román nagylegények a lelátón13:58 Három embert megölt, majd magával is végzett egy párizsi rendőr13:11 Lehet, hogy a Soros-tervezés mellett nem hallatszik, de ezernél is több sáskát fogadott be idén Magyarország - soha annyi oltalmazotti státust nem osztottak még ki, mint 2017-ben12:53 Az ukrán miniszter asszony szerint ők nem szűkítik, sőt egyenesen bővítik a jogokat az anyanyelvi oktatás betiltásával12:10 Ráuszítják a tömeget Mugabéra, ha nem távozik önként a politikából11:32 Szijjártónak hála a Mahacsulalongkornradzsavidjalaja Egyetem (is) maradhat Magyarországon11:12 Másodfokon folytatódik a 81 éves asszonyra kedvet kapó gyilkos erőforrás pere10:58 Morvai: lebolsevistázta a kvótákat elutasító, nemzeti szuverenitásért kiálló erőket az EP
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Akár az új pedagógusról is szavazhatnak a gyerekek a németországi "demokratikus óvodákban"

Reklám

Néhány németországi óvodában már ott tartanak agymenésben, hogy bevonják a gyerekeket a döntési folyamatokba. Ezek az intézmények úgynevezett demokratikus óvodákként váltak ismertté.
Fontos előfeltétele az "óvodai demokráciának", hogy nem mindenről dönthetnek a gyerekek; arról például, hogy ebéd helyett édességet kapjanak.
Kövekkel szavaznak a kicsik
A heti egyszeri "demokratikus szavazás" (nevezhetjük demokratikus szoktatásnak is - a szerk.) során olyan kérdésekben döntenek a gyerekek, hogy mi legyen reggelire, milyen új játékokat szerezzen be az óvoda, vagy kell-e sapkát venni, ha kimennek az udvarra.
A csemeték kövekkel szavaznak, amiket a megfelelő befőttes üvegbe dobnak be attól függően, melyik alternatíva szimpatikus számukra.
Óvodai alkotmány is van
A folyamat alapja az óvodai alkotmány, amit a kicsik az óvónőkkel együtt dolgoztak ki, és amiben néhány pontban a közös döntéshozatal szabályait fektették le.
Egy valódi parlamenthez hasonlóan itt is megszavazták saját szóvivőjüket és azt a képviseletet a gyerekek, amely minden alkalommal közli az óvoda vezetésével, milyen döntések születtek.
Fontosabb a folyamat
Az óvónők véleménye szerint fontosabb maga a folyamat, mint a tulajdonképpeni döntés, hiszen ebben a rendszerben a gyerekek sokat tanulnak arról, milyen szabadsággal, de mekkora felelősséggel jár a részvétel.
Így már egész kis korban megtapasztalják azt az érzést, hogy a többség kívánsága érvényesül, de azt is, hogy milyen az, ha sikerül érvekkel elérniük valamit.
Van, ahol új pedagógusról is szavazhatnak
Van olyan hamburgi intézmény, ahol a gyerekek olyankor is szavazhatnak, ha új pedagógust alkalmaznak.
Ez azonban már olyan szintű bizalmat feltételez a gyerekek ítélőképességében, amit a lehető legkevesebben tudnak vagy akarnak felmutatni.
Érdekes, hogy eddig egy demokratikus óvoda sem lépett vissza ettől a módszertől, függetlenül attól, hogy a gyerekek mit és milyen mértékben dönthetnek.
(Kossuth Rádió nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready