2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:41 Lengyel szakértő: robbanás és nem baleset okozta a szmolenszki katasztrófát13:17 Kitoloncolási hivatal nyílhat Münchenben12:58 "Nincs itt már semmi, csak a rohadás és kupleráj" - miniszteri támogatással cigányosították el a lóversenysportot12:34 A török különleges erők és a kommandósok két helyen átlépték a szíriai határt12:29 A fogyasztók arra számítanak, hogy a gigabájtokon alapuló elszámolás korszaka lejár - mindössze 4 százalék hisz a reklámoknak12:01 Európai nőt még sosem ítéltek halálra Irakban - ezúttal sem fognak, ugyanis úgy német, mint Ahmed svéd11:47 A pénztárgép is megtetszett az újpalotai "kukásnak"11:19 Hawaii, Amerika legvidámabb barakkja10:14 2021-ben már 200 millió kínai fogja turistaként járni a világot09:57 Ingyenes burkapróbálgató kurzussal borzolja a kedélyeket a drezdai főiskola09:17 Frontális karambol Piliscsabánál - egy embert már nem tudtak újraéleszteni08:53 Terrormilíciát kerítettek be a szíriai kormányerők Idlíb tartományban08:34 Idén is nők százezrei vonultak utcára Trump ellen - demokratákkal és zsidó "sztárokkal"07:57 Megöltek egy magas rangú al-Kaida-vezetőt Tunéziában07:38 Lángolt egy prágai szálloda - ketten meghaltak, többtucatniyan megsebesültek
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Akár az új pedagógusról is szavazhatnak a gyerekek a németországi "demokratikus óvodákban"

Néhány németországi óvodában már ott tartanak agymenésben, hogy bevonják a gyerekeket a döntési folyamatokba. Ezek az intézmények úgynevezett demokratikus óvodákként váltak ismertté.
Fontos előfeltétele az "óvodai demokráciának", hogy nem mindenről dönthetnek a gyerekek; arról például, hogy ebéd helyett édességet kapjanak.
Kövekkel szavaznak a kicsik
A heti egyszeri "demokratikus szavazás" (nevezhetjük demokratikus szoktatásnak is - a szerk.) során olyan kérdésekben döntenek a gyerekek, hogy mi legyen reggelire, milyen új játékokat szerezzen be az óvoda, vagy kell-e sapkát venni, ha kimennek az udvarra.
A csemeték kövekkel szavaznak, amiket a megfelelő befőttes üvegbe dobnak be attól függően, melyik alternatíva szimpatikus számukra.
Óvodai alkotmány is van
A folyamat alapja az óvodai alkotmány, amit a kicsik az óvónőkkel együtt dolgoztak ki, és amiben néhány pontban a közös döntéshozatal szabályait fektették le.
Egy valódi parlamenthez hasonlóan itt is megszavazták saját szóvivőjüket és azt a képviseletet a gyerekek, amely minden alkalommal közli az óvoda vezetésével, milyen döntések születtek.
Fontosabb a folyamat
Az óvónők véleménye szerint fontosabb maga a folyamat, mint a tulajdonképpeni döntés, hiszen ebben a rendszerben a gyerekek sokat tanulnak arról, milyen szabadsággal, de mekkora felelősséggel jár a részvétel.
Így már egész kis korban megtapasztalják azt az érzést, hogy a többség kívánsága érvényesül, de azt is, hogy milyen az, ha sikerül érvekkel elérniük valamit.
Van, ahol új pedagógusról is szavazhatnak
Van olyan hamburgi intézmény, ahol a gyerekek olyankor is szavazhatnak, ha új pedagógust alkalmaznak.
Ez azonban már olyan szintű bizalmat feltételez a gyerekek ítélőképességében, amit a lehető legkevesebben tudnak vagy akarnak felmutatni.
Érdekes, hogy eddig egy demokratikus óvoda sem lépett vissza ettől a módszertől, függetlenül attól, hogy a gyerekek mit és milyen mértékben dönthetnek.
(Kossuth Rádió nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready