2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:32 Trump nem akar atomháborút19:25 Orbán imái meghallgatásra találtak, bár Merkel a vártnál kevesebbel nyert - mélyponton a szocdemek, harmadik erő az AfD18:45 Volt maffiaellenes államügyész: az embercsempészeknek köszönhető, hogy még nem volt merénylet Olaszországban17:51 Megtartják a függetlenségi népszavazást - jelentette ki az iraki kurd elnök17:24 Katalónia-szerte osztják a szavazólapokat a betiltott függetlenségi népszavazásra16:39 Lavrov: nincs értelme lebeszélni az amerikai vezetést arról a hitéről, hogy Oroszország fenyegetést jelent számukra16:16 Várhatóan ma újabb négy év letöltendő Merkellel sújtják a néhai Németországot15:40 Először vehettek részt nők a szaúdi állami ünnepségen15:19 Akkora a pedagógushiány, hogy néhol a magyartanár tartja a fizikaórát is14:30 Ukrajna addig nem kap újabb IMF-pénzt, amíg nem emeli a nyugdíjkorhatárt14:02 A sajtó Izraelben is a német AfD ellen uszít13:39 A többség továbbra is elégedetlen Macronnal, de ismét nő a népszerűsége13:01 Végre felvettük a diplomáciai kapcsolatot Palauval, de jöhetnek az Arab Emírségek sofőrjei és Ecuador ösztöndíjasai is12:25 Brexit-ügyi miniszter: London jórészt tudja, hogy mennyit kell fizetnie az EU-nak11:57 Gyurcsánynak természetes a nemzetárulás: "ne szavazzon, aki nem itt él!"
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Akár az új pedagógusról is szavazhatnak a gyerekek a németországi "demokratikus óvodákban"

Reklám

Néhány németországi óvodában már ott tartanak agymenésben, hogy bevonják a gyerekeket a döntési folyamatokba. Ezek az intézmények úgynevezett demokratikus óvodákként váltak ismertté.
Fontos előfeltétele az "óvodai demokráciának", hogy nem mindenről dönthetnek a gyerekek; arról például, hogy ebéd helyett édességet kapjanak.
Kövekkel szavaznak a kicsik
A heti egyszeri "demokratikus szavazás" (nevezhetjük demokratikus szoktatásnak is - a szerk.) során olyan kérdésekben döntenek a gyerekek, hogy mi legyen reggelire, milyen új játékokat szerezzen be az óvoda, vagy kell-e sapkát venni, ha kimennek az udvarra.
A csemeték kövekkel szavaznak, amiket a megfelelő befőttes üvegbe dobnak be attól függően, melyik alternatíva szimpatikus számukra.
Óvodai alkotmány is van
A folyamat alapja az óvodai alkotmány, amit a kicsik az óvónőkkel együtt dolgoztak ki, és amiben néhány pontban a közös döntéshozatal szabályait fektették le.
Egy valódi parlamenthez hasonlóan itt is megszavazták saját szóvivőjüket és azt a képviseletet a gyerekek, amely minden alkalommal közli az óvoda vezetésével, milyen döntések születtek.
Fontosabb a folyamat
Az óvónők véleménye szerint fontosabb maga a folyamat, mint a tulajdonképpeni döntés, hiszen ebben a rendszerben a gyerekek sokat tanulnak arról, milyen szabadsággal, de mekkora felelősséggel jár a részvétel.
Így már egész kis korban megtapasztalják azt az érzést, hogy a többség kívánsága érvényesül, de azt is, hogy milyen az, ha sikerül érvekkel elérniük valamit.
Van, ahol új pedagógusról is szavazhatnak
Van olyan hamburgi intézmény, ahol a gyerekek olyankor is szavazhatnak, ha új pedagógust alkalmaznak.
Ez azonban már olyan szintű bizalmat feltételez a gyerekek ítélőképességében, amit a lehető legkevesebben tudnak vagy akarnak felmutatni.
Érdekes, hogy eddig egy demokratikus óvoda sem lépett vissza ettől a módszertől, függetlenül attól, hogy a gyerekek mit és milyen mértékben dönthetnek.
(Kossuth Rádió nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready