2020. május 31., vasárnap, Angéla, Villő, Zengő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:59 Bűvös számot ért el a covidosok száma07:42 Kettős késelés Gyulán - egyik sérült nem élte túl07:30 Kilenc év után szállított újra asztronautákat a fedélzetén amerikai űrhajó - először magáncég06:52 Két csapat tíz koronavírusos játékosa miatt elmarad egy ukrán bajnoki22:38 Origo: elhagyta a Jákobbik süllyedő hajóját két zalaegerszegi tagja, ezzel megszűnt az alapszervezet22:07 Pompeo a kémkedéssel vádolt volt tengerészgyalogos szabadon bocsátását követeli Moszkvától21:56 A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen 21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot19:40 Gázsprére volt szüksége a rabláshoz a pesterzsébeti félszerzetnek19:23 Negyvenhét afrikai Kolumbuszt mentettek ki a Kanári-szigeteknél19:04 Gyöngyöspatai csoda: 11-re már végez a leckével az összes purdé, csak a tanároktól nem tudnak tanulni18:52 Konronavírus-fertőzött lett a belga királyi unokaöcs18:37 Adminisztratív értelemben is véget ért a járvány Szlovéniában
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Technika :: :: Hozzászólások

Ezek a legfőbb veszélyforrások, amelyek gyermekeinkre leselkednek a "virtuális játszótéren"

Reklám

Számtalan veszély leselkedik a tizenévesekre az internet világában. A Kaspersky tanácsadói 7 pontban szedték össze a gyerekekre leselkedő veszélyeket és a lehetséges megoldásokat.
Az internet mára az emberek természetes közegévé vált, az X és az Y generáció pedig azt is megtapasztalhatta, hogy a betárcsázó modemektől hogyan jutottunk el a szélessávú interneten keresztül a mobil technológiákig. A mai gyerekek ma már egy virtuális hálóval átszőtt világba születnek bele, ahol a technológia áthat mindent, amit csak csinálnak. A mai gyerekeknek ez már természetes közeg, egy elválaszthatatlan létforma, amit sokszor jobban értenek a korábbi generációknál, és ez a szülőknek sokszor joggal ad aggodalomra okot.
Zoom
A fentebbi jelenségkör körbejárása érdekében a Kaspersksy Lab, a világ egyik vezető információbiztonsággal foglalkozó vállalata kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a hazai közélet szakértőivel és olyan meghívottakkal, akik a szakmai sikereik mellett gyermekes családanyaként is helytállnak az offline és a digitális életben. Egyik beszélgetőtársuk dr. Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa, a gyerekeket érintő internetes veszélyek hazai specialistája volt.
A közös gondolkodás egyik kiemelt megállapítása, hogy a gyerekek egyre többet lógnak a neten: a NetSmart című tanulmány szerint (a Nemzetközi Eltűnt és Kizsákmányolt Gyerekek Központjának online kutatása) a 12-17 év közötti gyerekek 93%-a internetezik, ebből 75 százalékának van mobiltelefonja, és 73%-uk facebookozik, ebből minden második gyerek tölt fel magáról képeket. Egy friss kutatás szerint jelenleg több készülék található egy otthonban, mint ember és háziállat. Ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mivel számos tevékenységre használjuk: szörfözünk az interneten, vásárlunk és videókat osztunk meg. Ez az óriási online összekapcsolódás azonban rengeteg veszélyt rejt magában.
A gyermekek véletlenül is kitehetik családtagjaikat az online kockázatoknak, például a közös számítógépen vagy hálózaton belül olyan rosszindulatú programokat tölthetnek le, amelyek a bűnözők számára hozzáférést biztosítanak szüleik bankszámlájához vagy más privát információkhoz. A gyermekek internetes védelme elsősorban és mindenekelőtt tudatosság kérdése. A számítógépes biztonsági szoftverek segíthetnek megvédeni őket bizonyos fenyegetések ellen, de a legfontosabb biztonsági intézkedés a gyermekekkel való kommunikáció.
A kerekasztal-beszélgetés 7 fő területet azonosított be, ahol a gyermekeink veszélyben lehetnek az interneten.
1. veszély: az internetes zaklatás, angol szóval cyberbullying
Dr. Parti Katalin szerint a gyerekekre leselkedő első számú veszélyt az internetes zaklatás jelenti. Az Internetsafety101.org szerint a közösségi médiában jelen lévő tizenévesek 90%-a figyelmen kívül hagyta a megfélemlítést, aminek szemtanúja volt. Pedig minden harmadik gyerek internetes zaklatás áldozata.
“A különböző közösségimédia-oldalak és internetes játékok a mai virtuális játszóterek. Ez az, ahol sok internetes zaklatás zajlik. Például a gyerekek gúnyolnak valakit a közösségi médiában vagy az online játékokban. Ők vagy a ’játékos karakterek’ folyamatos támadásnak vannak kitéve, és a játék könnyen megalázó megpróbáltatásokká fajulhat. Gyakorlatilag nem kell hozzá semmilyen különösebb indok a kiközösítéshez, zaklatáshoz, elég lehet bármi, ami eltér a normától, pl. az, hogy a gyereknek túl sok vagy túl kevés barátja van” - tette hozzá dr. Parti Katalin.
Ha a probléma komolyra fordul, akkor Magyarországon igénybe vehető számos "helpdesk" vonal, ahol a szülő és a gyerekek is bejelentést tehetnek telefonon vagy chatszobában. Legfontosabb elérhetőségek: Kék-vonal, biztonságosinternet.hu vagy az internethotline.hu felület. “Szerencsésebb esetekben nem is kell külső segítséghez fordulni. Ha a gyereket kisebb online piszkálódások érik, sokszor közösségen belül is sikerül megoldást találni a problémára, például kortárs mentorképzésen keresztül. Hangadó, nagyobb befolyással bíró gyerekeket is bevonhatunk a rossz(ak) elleni harcban. Meg lehet értetni a gyerekekkel, hogy sokszor könnyebb jót tenni, mint rosszat, így egy iskolai közösségen belül a hangadók kiállhatnak a sértett mellett” - hívta fel a figyelmet dr. Parti Katalin.
2. veszélyforrás: a bűvös idegenek
A szexuális és más ragadozók a gyerekeket az interneten követhetik, kihasználva a gyermekek ártatlanságát, visszaélve a bizalmukkal, míg végül egy nagyon veszélyes személyes találkozásra csábítják őket.
Ezek a vadászok olyan online felületeken jelennek meg, amelyeket gyakran használnak a gyerekek. Gyermeki ártatlanságukat és tisztaságukat képzeletbeli játékokkal is bemocskolhatják, gyakorta elfordul a “Játsszunk úgy, mintha…” játék. Ezt használják a ragadozók horogként, ami játékként vonzza a gyerekeket. A szakértő szerint a legjobb védelem az, ha képesek vagyunk beszélgetni a gyermekekkel arról, hogy mi történik az életükben, mit jelent a bizalommal való visszaélés.
3. veszély: a személyes adatokkal való visszaélés
A gyerekek még nem értik a társadalmi határokat. Küldhetnek közösségi platformokon olyan személyes adatokat, amelyeknek nem szabad nyilvánosan szerepelniük, mert könnyen visszaélhetnek vele, vagy akár zsarolás áldozataivá válhatnak.
Ez lehet bármi, pl. kínos képektől a saját lakcím megadásáig. “A személyes adatok kiszivárogtatása ellen ma már tökéletes összhangot alkothat a tudatos nevelés a szoftveres védelemmel. Vannak olyan szoftveres szolgáltatások, melyek figyelmeztetést küldenek a szülőknek, ha gyermekének posztjai nyilvánosak, ezután nem kerül semmibe figyelmeztetni őket, hogy mindenki látja a bejegyzéseit. Érdemes a nyilvánosság határairól beszélni” – összegezett a biztonságtechnikai szoftvercég régiós igazgatója.
4. veszélyforrás: az adathalászat
A számítógépes biztonságban dolgozó szakemberek olyan e-mailek használatát hívják adathalászatnak, amikor ezeken keresztül megpróbálják becsapni az embereket rosszindulatú linkekkel vagy csatolmányokkal.
“Az adathalász e-mailek és szövegek bármikor felbukkanhatnak. A számítógépes bűnözők, akik készítik őket, folyamatosan figyelik a gyermekek által kedvelt webhelyeket, és olyan információkat gyűjtenek össze, mint például az e-mail címek és a barátaik nevét, amelyeket csalásuk során használhatnak. Éppen ezért meg kell tanítani a gyerekeket, hogy kerüljék az idegentől származó emaileket vagy szövegeket “ – mondta Dragan Martinovic. A Kaspersky éves kutatása szerint az emberek 63%-a aggódik az adathalász e-mailek és weblapok miatt.
5. veszély: a hamis, csábító ígéretek
A fiatalokat könnyű elcsábítani, mert még nem óvatosak.
Az adathalászathoz hasonlóan a számítógépes bűnözők a gyermekek által kedvelt webhelyeket használják a potenciális áldozatok azonosítására, majd megígérhetnek nekik valamit, cserébe valamiért, amit ők akarnak – például a szülők hitelkártya-adataiért. A fiatalok és az idősek számára a legjobb csalás elleni védelem az, ha tudatában vannak, hogy ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem igaz. “Tanítsd meg a gyermekeidet, hogy gyanakvóak legyenek az olyan online ajánlatoknak, amelyek túl sokat ígérnek!” – javasolja Dragan.
6. veszély: véletlenül letöltött rosszindulatú programok, vírusok
A rosszindulatú programok olyan számítógépes szoftverek, amelyek az áldozat engedélye nélkül települnek, és kárt okoznak a számítógépen. Ez magában foglalja a számítógép személyes adatainak ellopását vagy a “botnet” használatát, ami átveszi az irányítást a gép fölött.
A kiberbűnözők gyakran becsapják az embereket a letöltéshez. Az adathalászat egy ilyen trükk, de vannak olyanok is – például meggyőzik az áldozatokat egy nem létező játék letöltésére – ami különösen csábítóan hangzik gyerekek esetében.
“Az ilyen károkozók kiszűréséhez nem kell informatikus a családban, erre jók a víruskereső szoftverek a kapcsolódó védelemi megoldások. Vannak olyan szülőifelügyelet-programok, amelyekkel korlátozható a gyerekek számítógép- vagy internet-használata, például kiszűrik a nem megfelelő tartalmakat vagy ellenőrzik a gyerekek internetes szokásait, a leginkább felkeresett oldalakat.” – mondta Dragan Martinovic.
7. veszélyforrás: bejegyzések, amelyek később is kísértenek
Az interneten nem lehet törölni szinte semmit. Bármi, amit a gyermek online tesz, szinte lehetetlen később eltávolítani. A fiatalok  rendszerint nem foglalkoznak azzal, hogy a leendő főnök vagy házastárs hogyan reagálhat a “vicces” képekre vagy más privát tartalmakra, amelyeket a közösségi média profiljaikba vagy más webhelyeken közzétesznek, ezért fontos az elővigyázatosság.
Végezetül tanácsok felnőtteknek: védjük az érzékeny adatainkat!
Minden családban vannak titkok, nem véletlen, hogy a felhasználók 44%-a nem akarja, hogy adatait rajta kívül bárki más is lássa. Már androidos telefonokra is elérhetőek olyan extra védelmi réteget kínáló, egy egyedi titkos kóddal bíró megoldások, melyek megakadályozzák, hogy mások hozzáférjenek a kényes adatainkhoz. De elérhetők olyan biztonságos kapcsolatot biztosító szolgáltatások is, melynek során a program titkosít minden olyan adatforgalmat, ami nem biztonságos Wi-Fi hálózatot vagy érzékeny weboldalakat használ.
(Híradó nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready