Egy washingtoni pár, Jay Austin and Lauren Geoghegan gondolt egy nagyot, otthagyták az állásukat, és elindultak egy világ körüli kerékpártúrára, hogy bebizonyítsák, a gonosz csak mesterséges konstrukció. Az Iszlám Állam azonban Tádzsikisztánban vitába szállt velük, és az érveik meggyőzőbbnek bizonyultak.
"Belefáradtam, hogy a legjobb óráimat egy világító téglalap előtt töltsem" - fogalmazott Austin, aki a lakásügyi- és városfejlesztési minisztériumban dolgozott, míg Geoghegan a Georgetown Egyetem felvételi irodáján.
Zoom
Jay Austin and Lauren Geoghegan (fotó: http://www.simplycycling.org/)
Az Instagramon és a blogjukon dokumentáltak az utazásukat, amelyet a New York Times így méltatott: "a nyíltszívűséget akarták megtestesíteni, és a kedves tetteiket idegenek viszonozták".
"Olvasod az újságokat, és arra jutsz, hogy a világ egy nagy és ijesztő hely" - írta Austin. "A narratíva szerint az emberekben nem szabad megbízni. Az emberek rosszak. Az emberek gonoszak."
"Én ezt nem fogadom el. A gonosz egy mesterséges koncepció, amit azért találtunk ki, hogy kezdeni tudjunk valamit az embertársainknak az összetettségével, akik más értékeket, hiteket, nézőpontokat vallanak a magukénak. Általánosságban az emberek kedvesek. Néha önzőek, néha rövidlátók, de kedvesek. Nagylelkűek és csodálatosak és kedvesek."
Zoom
Nagylelkű és csodálatos és kedves IÁ-katonák az terrorszervezet által megosztott videóban
Az utazásuk tragikus véget ért, ugyanis amikor július 29-én, amikor éppen a terrorproblémákkal küzdő Tádzsikisztánban bizonygatták, hogy nem létezik a gonosz, más értékrendű embertársaik egy kocsival nekik hajtottak, majd öt ember kiszállt a járműből, és halálra késelték a naiv párost egy svájci és egy holland biciklis társukkal együtt.
Az Iszlám Állam két nappal később közzétett egy videót, amelyen ugyanez a nagyon összetett nézőpontú öt harcos ült egy IÁ-zászló előtt, és akik a felvételen a kamerába nézve megesküdtek, hogy hitetleneket gyilkolnak.
(Pluralist nyomán)