2020. június 3., szerda, Klotild, Cecília, Zille napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:44 A honvédség utánpótlását könnyítő törvényt fogadtak el11:20 Dúrónak nemcsak a patai cigánysorra volt gusztusa elmenni, Vadaival is leülne vitázni11:03 Fehér, azaz rasszista volt a kerekesszékes nő - ellátták a baját az igazságszerető afroamerikai szabadságharcosok10:44 Itt teremnek a jövő raj sofőrjei: ez a derék KRESZ-király is már a nyolcadiknál tart10:23 Jakab szélsőbaloldali alakulattá züllesztette a Jobbikot - közölte egy alapszervezet, majd ők is feloszlottak10:00 Továbbra is a hazafiakat tekintik ellenségnek: vádat emeltek a Horthy-megemlékezésen részt vevő gárdisták ellen09:37 Ezért jó küzdősportot tanulni: 34 éves bicskás cigányasszonyt állított meg egy fiatalkorú lány09:32 Meghalt 2 idős, krónikus beteg, 3931-re emelkedett a fertőzöttek száma09:11 Floridai seriff: lőjék le bátran a házba betörő fosztogatókat!08:49 Visszatért a növekedési pályára a kínai szolgáltatóipar májusban08:12 A párizsi fekáknak is eszükbe jutott, hogy itt a jó ürügy egy kis gyújtogatásra07:55 Minnesota állam vizsgálatot indít, hogy kiderítsék, rasszisták-e a rendőrök (vagy tényleg több a néger bűnöző)07:45 Ingyenes filmek a Budapesti Távmoziban07:31 Megújult az Országos Vérellátó Szolgálat honlapja07:28 Trianon-emlékmenet csütörtökön
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Kitiltották az adventi koszorút egy osztrák falu iskolájából

Reklám

A Felső-Ausztria tartományban levő Sattledt faluban a helyi népiskola igazgatója az idén megtiltotta, hogy a tanintézet nagytermében megszenteljék az adventi koszorút, illetve meggyújtsák rajta a gyertyát. A döntését azzal magyarázták: nem szeretnék, ha az adventi koszorúval az iskola muszlim vallású tanulói zaklatásnak lennének kitéve. Az adventi koszorú első gyertyáját ezért ma már a település Szent István Plébániatemplom termében gyújtják meg – írja a Der Wochenblick című regionális újság.
Zoom
Az első adventi gyertya (a három lila egyike) a Máriagyűdi Bazilikában (fotó: mariagyud.hu)
Az elmúlt években a felső-ausztriai Sattledt nevű, mintegy 2800 lelkes faluba is beáramlottak a sáskák, s a gyermekeik a helyi népiskolába járnak. Eddig minden évben az iskola nagytermében áldották meg az adventi koszorút, s gyújtották meg a rajta elhelyezett gyertyákat. Az amúgy békés településen a napokban fölkorbácsolta az indulatokat

Lore Brunner igazgatónő – nem kívánja adventi koszorúval zaklatni a muszlim diákokat
Lore Brunner, az iskola igazgatónője, miután elrendelte, hogy a tanintézet falain belül az idén már nem kerülhet sor erre a szép keresztény vallási szokásra, az adventi koszorú megáldására, a gyertyák meggyújtására. A Szent István Plébánia az iskolaigazgató botrányos döntése után közölte, hogy a plébánia közösségi terme örömmel befogadja ezt a szép, szívet melengető keresztény szokást.
A népiskola nyugalmazott hitoktatója a Der Wochenblicknek elmondta, hogy a muszlim vallású diákok az elmúlt években egyáltalán nem tekintették háborgatásnak vagy zaklatásnak az adventi koszorút, s ezért teljesen érthetetlen számára az igazgatónő döntése. Azok a muszlim vallású diákok, akik részt kívántak venni az adventi gyertyameggyújtás szertartásán, jelen voltak, s akik pedig nem, azokra ez idő alatt egy pedagógus felügyelt. A nyugalmazott hittanár a lapnak megjegyezte, hogy eddig még a népiskola által foglalkoztatott muszlim hittanárnak sem volt kifogása az adventkoszorú megszentelése ellen.

Sattledt falu érdekes címere – Ezt nem kellene betiltani?...
Benjamin Haim, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) helyi képviselő-testületi tagja megrökönyödve vette tudomásul az iskolaigazgató adventi koszorút kitiltó döntését: „Az adventi koszorú kiebrudalása az iskola nagyterméből nem vállalható, elfogadhatatlan eljárás. Sokkal jobb lenne, ha együtt ülnék meg a keresztény ünnepeket, s ez által is közelítenék a muszlim gyerekeket a mi szép honi kultúránkhoz és identitásunkhoz, mert végül is Ausztriában élünk!” – jelentette ki a Szabadságpárt helyi képviselője.
Zoom
A kitiltott adventi koszorút befogadó Szent István Plébániatemplom Sattledt faluban
Amiképpen a karácsonyfa, az adventi koszorú is a német találékonyság gyümölcse. Az első adventi koszorút ugyanis Johann Hinrich (nem Heinrich – H. J.), Wichern evangélikus teológus „fonta” Hamburg városában, 1839-ben, az általa alapított gyermekotthonban. Advent első vasárnapján, pontosabban annak vigíliáján, szombaton este gyújtják meg az adventi koszorú első, lila színű gyertyáját, amely Ádámot és Évát jelképezi, mert Isten nekik ígérte meg a Jézus eljövetelével beteljesülő megváltást.
Hering J. – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready