A Felső-Ausztria tartományban levő Sattledt faluban a helyi népiskola igazgatója az idén megtiltotta, hogy a tanintézet nagytermében megszenteljék az adventi koszorút, illetve meggyújtsák rajta a gyertyát. A döntését azzal magyarázták: nem szeretnék, ha az adventi koszorúval az iskola muszlim vallású tanulói zaklatásnak lennének kitéve. Az adventi koszorú első gyertyáját ezért ma már a település Szent István Plébániatemplom termében gyújtják meg – írja a Der Wochenblick című regionális újság.
Zoom
Az első adventi gyertya (a három lila egyike) a Máriagyűdi Bazilikában (fotó: mariagyud.hu)
Az elmúlt években a felső-ausztriai Sattledt nevű, mintegy 2800 lelkes faluba is beáramlottak a sáskák, s a gyermekeik a helyi népiskolába járnak. Eddig minden évben az iskola nagytermében áldották meg az adventi koszorút, s gyújtották meg a rajta elhelyezett gyertyákat. Az amúgy békés településen a napokban fölkorbácsolta az indulatokat

Lore Brunner igazgatónő – nem kívánja adventi koszorúval zaklatni a muszlim diákokat
Lore Brunner, az iskola igazgatónője, miután elrendelte, hogy a tanintézet falain belül az idén már nem kerülhet sor erre a szép keresztény vallási szokásra, az adventi koszorú megáldására, a gyertyák meggyújtására. A Szent István Plébánia az iskolaigazgató botrányos döntése után közölte, hogy a plébánia közösségi terme örömmel befogadja ezt a szép, szívet melengető keresztény szokást.
A népiskola nyugalmazott hitoktatója a Der Wochenblicknek elmondta, hogy a muszlim vallású diákok az elmúlt években egyáltalán nem tekintették háborgatásnak vagy zaklatásnak az adventi koszorút, s ezért teljesen érthetetlen számára az igazgatónő döntése. Azok a muszlim vallású diákok, akik részt kívántak venni az adventi gyertyameggyújtás szertartásán, jelen voltak, s akik pedig nem, azokra ez idő alatt egy pedagógus felügyelt. A nyugalmazott hittanár a lapnak megjegyezte, hogy eddig még a népiskola által foglalkoztatott muszlim hittanárnak sem volt kifogása az adventkoszorú megszentelése ellen.

Sattledt falu érdekes címere – Ezt nem kellene betiltani?...
Benjamin Haim, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) helyi képviselő-testületi tagja megrökönyödve vette tudomásul az iskolaigazgató adventi koszorút kitiltó döntését: „Az adventi koszorú kiebrudalása az iskola nagyterméből nem vállalható, elfogadhatatlan eljárás. Sokkal jobb lenne, ha együtt ülnék meg a keresztény ünnepeket, s ez által is közelítenék a muszlim gyerekeket a mi szép honi kultúránkhoz és identitásunkhoz, mert végül is Ausztriában élünk!” – jelentette ki a Szabadságpárt helyi képviselője.
Zoom
A kitiltott adventi koszorút befogadó Szent István Plébániatemplom Sattledt faluban
Amiképpen a karácsonyfa, az adventi koszorú is a német találékonyság gyümölcse. Az első adventi koszorút ugyanis Johann Hinrich (nem Heinrich – H. J.), Wichern evangélikus teológus „fonta” Hamburg városában, 1839-ben, az általa alapított gyermekotthonban. Advent első vasárnapján, pontosabban annak vigíliáján, szombaton este gyújtják meg az adventi koszorú első, lila színű gyertyáját, amely Ádámot és Évát jelképezi, mert Isten nekik ígérte meg a Jézus eljövetelével beteljesülő megváltást.
Hering J. – Kuruc.info