Alábbi cikkünk eltér a szokásos témától, mivel nem a haditechnikáról és hadrendről, hanem a katonák élelmezéséről szól. Ezt a témát viszonylag kevés helyen mutatják be, pedig a katonák harcképességéhez szükséges az élelmezés és az abból fakadó morál.
A német élelmezés jellemzői, 1941
1941-ben egy szovjet és egy német hadosztály is rendelkezett tábori pékséggel, amiknek a létszáma hasonló volt. Viszont egy német gyaloghadosztálynak volt mészárszéke is. A szovjeteknél a vágóállatot ezzel szemben az ezredekhez vitték.
Zoom
Német mozgókonyha
A németeknél a mozgókonyhák a gyalogezredek esetében a lövészszázadok alárendeltségébe tartoztak. Jelentős szerepük volt a morál fenntartásában. Egyszerre lehetett velük meleg ételt és kávét készíteni. Becenevük a „Gulaschkanone”, vagyis gulyáságyú volt.
Zoom
A német tisztek és a közlegények ugyanazt az adagot kapták
A hadosztály ellátó szervei néha meglepték a katonákat, például süteményekkel vagy italokkal. A meglepetések leginkább nemzeti ünnepekkor voltak jellemzők.
Zoom
Német hentesszakasz
A német tábori mészárszék naponta 15 marhát vagy 120 disznót tudott feldolgozni. Viszonylag fejlett volt, gyakorlatilag csak az ehetetlen részek maradtak meg az állatokból. A mészárszék egyik jelentősége azt volt, hogy a katonák jelentős arányban kaptak friss húst, ami azért volt tényező, mivel a konzervre ráuntak, és egy idő után nem kívánták.
Zoom
Német húskonzervek
A háború után végzett összehasonlító vizsgálatok szerint az amerikai hadsereg úgy találta, hogy az esetek többségében a német húskonzerv ízre nem volt rosszabb, mint az amerikai. Az összehasonlításoknál leginkább a német marhahús bizonyult jónak. Ennek ellenére a német katonák ráuntak idővel.
A német gyaloghadosztályok katonái ugyan gyalogoltak, de az élelmezés motorizált volt. Egy szovjet lövészhadosztály tábori péksége részben lóvontatású volt. Ennek leginkább azért volt jelentősége, mert, mint ahogyan Napóleon mondta, „a sereg a hasán menetel”.
Zoom
Német tábori pékség áramfejlesztője. Ez biztosította a pékség világítását és gépeinek működtetését
Mennyiségek és adagok, összehasonlítással
A szovjetek számára az egyik legnagyobb segítség, amit az amerikaiak küldtek, az élelmiszer volt. A kölcsönbérlet keretében 3 millió tonna élelmiszert kaptak a háború folyamán. Ez a mennyiség elég volt több millió ember etetésére. E nélkül a szovjetek nagy bajban lettek volna, mivel a legjobb termőterületeik a Wehrmacht által elfoglalt Ukrajnában voltak.
A szovjet ellátásnak voltak problémái is a nyugatról érkezett élelmiszerrel: előfordult, hogy nem tudták, hogyan dolgozzák fel, mivel előtte nem találkoztak olyannal, és nem volt rajta orosz instrukció.
A nyugati segítség ellenére a szovjet fejadagok egyre kisebbek lettek a háború előrehaladtával. A normákat (napi adag) összehasonlítva az látszik, hogy a kenyér mennyisége alapvetően hasonló, a szovjeteknél kicsit nagyobb volt. Viszont a német katonák kaptak néhány olyan cikket, amit a szovjet katonák nem, például kávét, lekvárt, mézt és fűszert. Emellett a németek nagyobb mennyiségű zsírt kaptak. A németeknél a hús nagyjából fele friss hús volt, amit a meleg ételhez adtak hozzá. Az előbbieken túl mindkét fél jelentős mennyiségű zöldséget is biztosított a katonáinak.
Zoom
Fűszerek a német adaghoz

Zoom
Kávé és tea a Wehrmachtban
A Führergeschenk és más ajándékcsomagok
A katonák jutalmazásának módjai között megtalálhatók voltak a különböző élelmiszercsomagok, amiket a katonák bizonyos alkalmakkor kaptak. Ezek a fronton harcoló katonákat illették meg, és leginkább eltávozáskor kapták meg őket.
Zoom
Lebensmittelpacket - ezt a csomagot sebesültek kapták
Zoom
A Führer-paket (Führer-csomag) tartalma - ezt az ajándékot a csapatok 1942 októberétől 1943 márciusáig kapták
A legnagyobb és legjelentősebb ajándékcsomag a Führergeschenk (Führer-ajándék) volt. Ezt 1943. október 15-től 1944. szeptember 1-ig adták a katonáknak. Ezt a csomagot a sebesült, eltávozáson lévő és a Németországba visszarendelt katonák kapták.
Zoom
A Führergeschenk tartalma
(Olvasónktól)
Források:
Alex Büchner: The German Infantry Handbook
http://www.dererstezug.com/thefullironration.htm
http://www.niehorster.org/012_ussr/41_organ/div_rifle/rd_svc.html
https://www.historians.org/about-aha-and-membership/aha-history-and-archives/gi-roundtable-series/pamphlets/em-13-how-shall-lend-lease-accounts-be-settled-(1945)/how-much-of-what-goods-have-we-sent-to-which-allies
https://www.rbth.com/russian-kitchen/328238-wartime-cuisine-soviet-soldiers-eat-wwii
http://www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_english/Trailers/Heeresfahrzeuge/Hf__11-13_grosse_Feldkuche/hf__11-13_grosse_feldkuche.html
http://www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_english/Trailers/Verwaltungsfahrzeuge/Vwf__3/vwf__
http://www.dererstezug.com/FuhrerandOtherGifts.htm