Bezár!
2020. július 3., péntek, Kornél, Soma, Napsugár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:28 Dúró Dóra kiállt a lincselni akaró cigányok miatt meghurcolt mentősök mellett16:10 Összeütközött két vonat egy svájci hegyi alagútban16:01 Megvan Macron új kormányfője15:54 Szoborrongálás Judapesten is: vörös festékkel öntötték le Horthy Szabadság téri emlékművét - videók a biciklis támadóról15:52 Így üldözi a normalitást a "genderlobbi"15:49 HARCOS 2004-2020 - nemzeti ruházati márka már 16 éve (x)15:41 Zsidó tüntetés New Yorkban: Izrael vonuljon ki a megszállt palesztin területekről!15:32 Megkezdődött Törökországban a volt Nissan-vezér ügyében vádolt hét ember pere14:35 Milliárdokból adunk tiszta vizet és szívgyógyászati központot Ugandának - Szijjártó ettől várja, hogy majd otthon maradnak14:17 Nyolc év fegyházra ítéltek egy férfit, amiért drogot akart eladni13:47 Sorozatos rendőrségi bírságok a Mi Hazánk vezetőinek, Facebook-bejegyzésekért is13:32 Rendkívüli helyzetet hirdettek Belgrádban a járvány súlyosbodása miatt12:50 Csak a fekete hableányok számítanak, pusztuljanak a rasszista halak!12:37 Szajhák tüntettek Berlinben - "pénzügyi támogatás" kell nekik12:22 Orbán: a migráció ügyében nem tudunk együttműködni a németekkel
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Nem csak jobbikosokra jellemző - kannibalizmusra utaló dinócsontok kövületeit tárták fel Coloradóban

Reklám

Kannibalizmusra utaló, 150 millió éves dinoszauruszcsontok kövületeit tárták fel Coloradóban: ezek szerint a rettegett Allosaurus szűkös időkben társai tetemét is felfalhatta.
Az Allosaurus olyan csúcsragadozója volt 155-150 millió évvel ezelőtt a jura időszaknak, mint 80 millió éve, a kréta időszakban a Tyrannosaurus rex.
A T. rexhez hasonlóan az Allosaurus is kénytelen lehetett időnként társai tetemével jóllakni - állapították meg a Nyugat-Coloradóban talált 2368 csontkövületet leíró tanulmányukban a kutatók.
A kövületek - számos dinoszauruszfaj és egyéb állatok csontjai - 26 százalékán fedeztek fel harapásnyomokat, ami az átlagosnál sokkal magasabb arány. Ez dögevésre utal, talán a környezet élelemhiányos állapota, szárazság vagy esetleg bozóttüzek miatt.
Az akár 10 méter hosszúra és 2-2,5 tonnásra is megnövő Allosaurus korának legelterjedtebb ragadozója volt. A harapások többsége tőle származhatott.
Az is meglepte a kutatókat, hogy a ragadozó dinoszauruszok maradványainak 17 százalékán mutatkoztak harapásnyomok, még a kisebb lábujjcsontokon is, ami arra utal, hogy az Allosaurus saját fajának elhullott egyedeiből is evett, vagy talán vadászott is rájuk.
"Valószínű, hogy az Allosaurus opportunista volt az étkezésben, megevett bármit, amit tudott" - mondta Stephanie Drumheller, a Tennessee-i Egyetem paleontológusa, a PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.
Az Allosaurus már a harmadik dinoszauruszfaj, amelynek kannibalizmusát alapos bizonyítékok támasztják alá. Korábban az észak-amerikai Tyrannosaurusról és a madagaszkári Majundasaurusról derült ki, hogy saját faja egyedeit is felfalta.
"Az Allosaurus talán nem nőtt akkorára, mint a T. rex, de csúcsragadozóként éppoly legyőzhetetlen volt. Állkapcsát óriásira tudta tárni, harapó ereje hatalmas volt, hosszú mellső végtagjai erős karmokban végződtek. A nyomok alapján hosszú távú vadász volt, kilométereken át követte a csordát, hogy zsákmányt ejthessen" - tette hozzá Drumheller.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready