Bezár!
2020. július 9., csütörtök, Lukrécia, Koppány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:44 Már a liberálisok egyes szószólói szerint is túltolták a véleményterrort22:17 Magyar áldozata is van egy ausztriai sziklaomlásnak22:03 Ritkán, de még ez is megesik: súlyosbították egy magyargyilkos cigány horda tagjainak büntetését21:51 Osztrák kancellár: a veszélyt még nem sikerült elhárítani21:28 Fokozhatatlan pofátlanság: enyhítésért fellebbez a pedofilügyét büntetlenül megúszó nagykövet21:06 Romániában rekordot döntött a napi esetek száma20:42 Bergamo intenzív osztályáról eltűntek a koronavírusos betegek20:14 Szájába gyűrte a pénzt, amikor meglátta a rendőröket 19:51 Aprópénzért adta el kiskorú lányait egy "anya" Temes megyében19:35 Gyerekekkel fajtalankodott egy volt rendőr19:21 Litvánia is betiltotta az RT csatornáinak sugárzását18:53 Putyin a palesztin egység fontosságát hangsúlyozta Abbásznak18:27 Kitűzték a mohácsi időközi helyhatósági választás időpontját18:02 A gárdamellénytől a tetűhintáig17:57 Mozgásképtelen párjára gyújtotta házukat egy mányi nő, letartóztatták
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Meglepő új pteroszauruszfajt fedeztek fel Nagy-Britanniában

Reklám

A pteroszauruszok egy bizarr külsejű faját fedezték fel Nagy-Britanniában, ahol most először bukkantak rá a repülő őshüllők rendjének egy ilyen képviselőjére.
A különös formájú ősmaradványt egy fosszíliavadász találta kutyasétáltatás közben a Wight-szigeti Sandown-öböl térségében - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
Mivel nem volt biztos benne, hogy mit talált, a férfi átadta a leletet a Portsmouthi Egyetem paleontológus hallgatójának, Megan Jacobsnak, aki első ránézésre egy Pterodactylus állkapocscsontjaként azonosította a leletet. A későbbi vizsgálatok ezt megerősítették.
Az elemzések azt is kimutatták azonban, hogy nem egy közönséges Pterodactylus-állkapocsról van szó. Ebben nem voltak fogak, és nagyon hasonlított a pteroszauruszok egy bizarr csoportja, a Tapejaridae tagjainak állkapcsához. Ennek a családnak az egyedei azonban elsősorban Kínából és Brazíliából ismertek, Nagy-Britanniában soha ezelőtt nem találtak még ilyen fosszíliát.
A Wight-szigeten talált példányt egy eddig ismeretlen faj képviselőjeként azonosították a szakemberek, és a Wightia declivirostris tudományos nevet kapta.
Jacobs szerint noha a szigetről csak egy csonttöredék került elő, a leleten a Tapejaridae állkapcsára jellemző minden sajátosság megfigyelhető, köztük a megannyi apró lyukacska, amelyekben a táplálékészlelést segítő apró érzékelőszervek voltak és a lefelé görbülő, hegyes csőr.
"A Brazíliában és Kínában feltárt teljes fosszíliák azt mutatják, hogy az állatok fejét nagyméretű taréj díszítette, amely néha kétszer akkora volt, mint a koponyájuk. Ez a taréj valószínűleg eltérő volt a nemeknél, és élénk színekben pompázhatott" - tette hozzá a szakember.
Az ősmaradvány felfedezője a Dinosaur Isle nevű helyi múzeumnak adományozta a leletet, amelyet a jövőben valószínűleg ki is állítanak az intézményben.
A Portsmouthi Egyetem egy kutatócsoportja tavaly a Tapejaridae család egy másik faját is felfedezte Észak-Afrikában (Marokkóban): az az Afrotapejara zouhri tudományos nevet kapta.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready