A kemény fizikai munkából élő férfiak toxikusan maszkulinok, ezért könnyen lehetnek homofóbok, zaklatók és mentálisan gyengék – írja a PinkNews vezető homoszexuális hírportál, melyet az Alapjogokért Központ szemlézett.
E bődületes megállapítást annak kapcsán tették, hogy az ausztrál Victoria Bitter (VB) sörgyártó saját férfi parfümmel állt elő, amelynek a célközönsége a kemény munkát végző férfiak.
A Victoria Bitter reklámja szerint az új “Thirst” nevezetű parfümjük “tökéletes illatszer a keményen dolgozó ausztrálok számára“.
Zoom
A Chemist Warehouse kereskedelmi lánc a következőkkel jellemezte a boltjaikban elérhető terméket:
“A Victoria Bitter generációkon keresztül a kemény munka esszenciáját testesítette meg. (…) Tehát a VB sörfőzői és az ausztrál parfümkészítők azért társultak, hogy létrehozzanak egy erős és karakteres illatot, amely abban segít, hogy a munkaterületről azonnal egy sörözőbe mehessenek (…)“.
Zoom
Mindezek mellett a toxikus maszkulinitás további jele, hogy a Thirst-öt férfiakkal reklámozzák. Sőt, kockás inges, szakállas, férfias férfiakkal, olajos szerszámokkal, farönkökkel és baltákkal! Ezen dolgok pedig maguk a toxikus maszkulinitás megtestesítői, ami “sajnos nagyon sok esetben együtt jár a homofóbiával és a mentális problémákkal“.
Lily Wakefield, a cikket jegyző homoszexuális jogi újságíró valószínűleg arra gondolhat, hogy ez kirekesztő lehet a temérdek kőművesnővel, ácsnőkkel, favágónőkkel és kohásznőkkel szemben. Ezen elképzeléssel csupán annyi a gond, hogy a kemény fizikai munkát igénylő szakmákat szinte csak férfiak művelik. Továbbá nem sokat hallani a világban a transzfavágókról, transzkohászokról, vagy transzkőművesekről sem. Ennek ellenére biztosan célt érne, ha a parfümöt egy laktózmentes, koffeinmentes, vegán lattét szürcsölő drag queennel reklámoznák.