Bezár!
2021. január 19., kedd, Kenéz napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:03 Ez a rusnya, nőnek öltöző, körülmetélt buzeráns lesz a Biden-kormány helyettes egészségügyi titkára19:28 Rúgott még egy utolsót Trumpba a szenátus republikánus párti többségének vezetője19:14 Peking szerint ők helyesen jártak el járványügyben18:45 Ónos eső veszélye miatt adtak ki figyelmeztetést18:26 A Mi Hazánk azonnali lépéseket sürget a cigánybűnözés felszámolása érdekében18:17 Több mint nyolcvan migráns jutott át Melillába a határkerítésen18:02 Letartóztatták az orosz "ítéletnapi" parancsnoki repülőgép kifosztóját17:30 Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en, de ellenállt - kirabolták, betörték az orrát17:11 Pentei-Pfendtner Antal budakeszi jegyző és családjának kálváriája17:03 Németországban sem akarnak véget vetni a zárlatnak16:35 Müller Cecília "rendkívül jól van"15:52 Történetek a kórságokról, a biológiai fegyverekről, a gonosz vírusokról és a még gonoszabb oltásokról15:44 Cigány hagyományápolás Kistarcsán is15:36 Elismerte a Gazprom, hogy meghiúsulhat az Északi Áramlat-2 megépítése14:53 Tibi atya: a Mi Hazánk jelenleg az egyetlen politikai párt, amelyik tesz valamit a kisvállalkozói és a munkásosztályért
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

"Gyűlölet-bűncselekmény" lett a tájszólás miatti diszkrimináció Franciaországban

Reklám

Kilóg a szájából a rögbilabda, szokták mondani a Franciaország délnyugati részéről, a francia rögbi fellegvárából érkezett kormányfőre, Jean Castex-re, amikor erős tájszólásával megszólal. Mostantól emiatt nem gúnyolhatják majd többé, a francia Nemzetgyűlés ugyanis elfogadta azt az új törvényjavaslatot, amely a tájszóláson gúnyolódást, francia műszóval a glottofóbiát ugyanolyan "gyűlölet-bűncselekménnyé" nyilvánította, mint a rasszizmust, szexizmust és más efféle kriminalizált műproblémát.
A törvényt elsöprő többséggel, 98:3 arányban szavazták meg. Az egyik ellenszavazatot Jean Lassalle, a Szabadság és Terület nevű párt amúgy szintén erőteljes tájszólásáról ismert vezére adta le. "Nekem nincs szükségem szánalomra, engem ne védjen meg senki. Vagyok, aki vagyok" - mondta, a Guardian beszámolója szerint olyan erős tájszólással, hogy attól még a kések is eltompultak.
Zoom
"Nekem nincs szükségem szánalomra, engem ne védjen meg senki" - nyilatkozta Jean Lassalle (kép: thinglink.com)
Christophe Euzet, a javaslat előterjesztője szerint viszont igenis védelemre szorulnak a tájnyelvet beszélők, mert miközben "a látható kisebbségeket" védik a törvények, "a hallható kisebbségek a szegény rokonok". A javaslat pártolói szerint a tájnyelvet beszélőket komoly diszkrimináció éri, a tévékben például a tájszólásban beszélő újságíróknak gyakran csak a rögbimeccsek közvetítése vagy az időjárás-jelentés jut osztályrészül.
(444 - The Guardian nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready