A tokiói olimpia országúti kerékpározás versenyében a német Nikias Arndt előtt közvetlenül az algériai Azzedine Lagab és az eritreai Ammanuel Gherbreigzabhier haladt. Az iráni Saeid Safarzadeh és Ahmad Badreddin Wais, a Menekültek Olimpiai Csapatának versenyzője volt még előttük a mezőnyben.
Zoom
Fotó: Getty Images Sport
„Kapd el a tevehajcsárokat! ("Hol die Kameltreiber")” – hallatszódott be Patrick Moster német kerékpárosedző hangja az olimpiai közvetítésbe, amikor versenyzőjét próbálta ezekkel a szavakkal biztatni.
Az edző később közleményben kért bocsánatot, amiben azt írta, „rosszul választotta meg a szavait”, ami szerinte „a pillanat hevében” történt „az összes teher miatt, ami most rajtunk van”.
„Annyira sajnálom, nem tehetek mást, minthogy őszintén bocsánatot kérek. Senkit nem akartam rossz fényben feltüntetni. Nekünk is sok észak-afrikai gyökerekkel rendelkező barátunk van. Ahogy mondtam, sajnálom.”
A Német Olimpiai Bizottság elnöke szerint a német csapat kiáll a tisztelet, a fair play és a tolerancia olimpiai értékei mellett, Mosterrel pedig személyesen fognak elbeszélgetni az ügyről...
Frissítés: sajnos végül a tevehajcsárok győztek
Egy nappal a kezdés után hazaküldték a tokiói olimpiáról a német kerékpár-válogatott edzőjét, miután rasszista megjegyzéseket tett – írja a Yahoo sportrovata.
A Német Olimpiai Bizottság közlése szerint Patrick Mosternek az volt a "bűne", hogy Nikias Arndtot méltatta a férfi országúti kerékpározás időfutama közben, miközben a vele versenyben lévő észak-afrikai Amanuel Ghebreigzabhiert és az algériai Azzedine Lagabot "rasszista megjegyzéssel illette" a televíziós közvetítés közben.
(Cycling News - Mandiner - Index nyomán)