A világ egyik legerősebb hadserege kétségkívül az orosz. Annak, hogy az Orosz Föderáció ezt képes viszonylag limitált gazdasági erővel fenntartani, megvannak az okai. Alább az orosz szárazföldi haderő néhány jellegzetességét mutatjuk be, ami szerepet játszik az orosz katonai erő ütőképességében.
Még mindig van sorkötelesség
A NATO-országok és Oroszország között van egy igen jelentős különbség: míg a NATO-országok nagy részében a haderő teljesen professzionális, addig az oroszoknál a mai napig van sorkötelesség.
Ugyan 2008-ban az orosz haderő reformja során a sorkötelesség időtartamát lecsökkentették 24 hónapról 12 hónapra, de még így is az orosz hadseregben 260 ezer fő sorköteles szolgál. Viszont a szerződéses katonák száma nagyobb.
Ugyan az orosz kormány az elmúlt évtizedekben már sokszor megígérte, hogy kivezetik a sorkötelességet, de van egy nyomós oka annak, hogy a sorköteleseket tovább alkalmazzák a szerződésesek mellett: a fizetések. Egy szerződéses katona átlagos havi fizetése 62 ezer rubel. Ezzel szemben egy sorköteles havonta mindössze 2 ezer rubelt kap a szolgálatáért (2020-as adatok). Ez azért jelentős tényező, mert az orosz hadsereg költségvetésének a 46 százaléka így is a fizetésekre megy el. Vagyis a sorkötelesek nélkül vagy egy sokkal kisebb sereget tudnának kiállítani, vagy pedig anyagilag megroppanna Oroszország.
Ennek szerepe lehet abban, hogy a szerződéses katonák számának a növekedése az elmúlt években megtorpant 400 ezer főnél.
A sorkötelesek számát nem korlátozza az orosz demográfia, sőt a besorozható létszám a születések számának növekedése miatt emelkedik. Emellett az oroszoknál a sorkötelességnek van egy olyan funkciója is, hogy hazafias neveltetésben részesíti a társadalmat.
Kiemelendő jellemzője a modern orosz hadseregnek, hogy a sorköteleseket nem áldozzák fel: őket elsősorban a támogató-alegységeknél alkalmazzák, míg az első vonalban a szerződésesek harcolnak. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy nem akarják, hogy a sorkötelesek morálja nagyon megzuhanjon azzal, hogy őket küldik meghalni. Emellett, mivel a sorkötelesség időtartama csak 12 hónap, az oroszok úgy gondolják, hogy a sorköteleseket nem lehet betanítani a veszélyesebb feladatokra.
Az orosz tüzérség az amerikaival szemben
Az orosz haderő már a szovjet időkbe nyúlóan nagy hangsúlyt fektetett a tüzérségre. Ugyan a nyugati államok jelenleg fejlettebb légi támogatással rendelkeznek, de az oroszok ezt a tüzérségükkel képesek lennének kompenzálni.
Jelenleg az amerikai haderő dandár-harccsoportjai általában dandáronként egyetlen vontatott tüzérosztállyal rendelkeznek. Ugyan ezek a legmodernebb vontatott lövegekkel, az M777 ultrakönnyű tarackokkal vannak felszerelve, de így sem mérhetők össze az orosz dandárok tüzérségével.
Zoom
Amerikai M777 tábori löveg. Ugyan ez a löveg nagyon modern, de attól még vontatott löveg
Az orosz dandárok tüzérsége nem vontatott, hanem önjáró lövegeken alapul. Ez jobb mobilitást, védettséget és tűzgyorsaságot is jelent.
Továbbá az orosz dandárok rendelkeznek rakéta-sorozatvetőkkel is, amik nincsenek integrálva az amerikai lövészdandárok állományába.
Emellett míg az amerikai lövészdandároknak egyetlen tüzérosztályuk van, addig egy orosz lövészdandárnak minimum kettő, de inkább három.
Zoom
Orosz Msta-S önjáró löveg
Békeidős hadrend: zászlóalj-harccsoportok
Mint ahogyan a fentiekből látszik, dandár szinten az orosz haderő impresszív tűzerővel rendelkezik. Viszont békeidőben az orosz hadsereg napjainkban nem dandárokban működik, hanem inkább zászlóalj-harccsoportokban.
A zászlóalj-harccsoportok alkalmazásának egyik oka az, hogy ezáltal nem túl jól felszerelt és létszámhiányos alakulatokból (dandárokból, ezredekből) ki tudnak állítani egy hivatásos katonákból álló, jól felszerelt és teljesen feltöltött zászlóaljat.
A zászlóalj-harccsoportokat az oroszok tipikusan arra használják, hogy legyenek gyorsan bevethető alakulataik lokális konfliktusokban, az érdekszférájukon belül. Ezek az alakulatok többek között expedíciós erőknek tekinthetők.
Ugyan ezek a harccsoportok elvileg zászlóaljak, de a tűzerejük átlagon felüli: egy orosz zászlóalj-harccsoportnak annyi tüzérségi ütege van, mint egy amerikai lövészdandárnak.
Zoom
Orosz zászlóalj-harccsoport struktúrája. Az ábrázoláson látszik, hogy az ilyen alakulatok nagyon tüzér-nehezek
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
https://www.csis.org/blogs/post-soviet-post/best-or-worst-both-worlds
https://defense-and-freedom.blogspot.com/2016/07/fixing-us-army-brigades.html
https://www.ausa.org/publications/how-fight-russians
https://www.benning.army.mil/armor/earmor/content/issues/2017/spring/2Fiore17.pdf
https://info.publicintelligence.net/AWG-RussianNewWarfareHandbook.pdf
https://russiandefpolicy.com/tag/battalion-tactical-group/
https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/perspectives/PE200/PE231/RAND_PE231.pdf