Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára szerint az USA vezetése és titkosszolgálatai az Oroszország elleni ukrán invázióra felkészítve még az 2014-es Majdan-puccs előtt azt sugalmazta Kijevnek, hogy az ukrán nép különleges, megismételhetetlen és ezért le kell ráznia a gyűlöletes orosz igát.
”Viszont a gyűlöletre nem lehet alapozni egy állam egységét, különösen, ha az országot több nép lakja. Ma az egyetlen, ami egyesíti Ukrajna lakosságának jelentős részét, az az egyes harci egységek vadállati kegyetlensége miatti félelem” – húzta alá Patrusev.
Zoom
Az OBT titkára szerint a liberális Nyugat által generált soviniszta ukrán magatartás csak az ország több részre történő szétesését okozza, ami tulajdonképpen már folyamatban van. 2014 óta már elkülönültek a szakadár LNR és DNR entitások, amely területi egységek hadai adják ma a zömét az ukrán hadsereg és a nacionalista zászlóaljak ellen harcoló seregnek, az orosz haderővel egyesülve.
A harcok egyre nyilvánvalóbb célja az azonos nevű régiók közigazgatási határain belüli egységes állam létrehozása és esetlegesen Oroszországhoz történő csatlakozása, valamint Harkiv, Herszon, Zaporozsje, Mikolajiv, Odessza és esetleg Dnyipropetrovszk régiók teljes ellenőrzése.
Figyelemre méltó, hogy az elfogott ukrán és külföldi zsoldos harcosokat főleg a DNR és az LNR rendőrsége tartóztatja le, ezen területek bírósága akár halálos ítéletet is kiszabhat a háborús bűnök elkövetőire. Oroszország korábban ugyanis aláírta a halálos ítéletek felfüggesztését előíró nemzetközi memorandumot.
(Olvasónktól)