Talán az orosz-ukrán háború mutatta meg végérvényesen, mekkora nagy a szakadék az úgynevezett tömegtájékoztatás és a hírfogyasztók, de főleg a tartalmak sokfélesége között. Ez a sokféleség azonban most nem pozitívum. Az egyes médiumok szűretlenül, már-már azt látjuk, hogy mindenféle szakértelem nélkül ömlesztik ránk a híranyagokat.
Az ATV YouTube-csatornájára május 17-én került fel egy videó, ahol Sváby András Rácz András Oroszország-szakértővel beszélgetett az orosz-ukrán hadiállapotról (ki mikor fog mozgósítani, hogyan áll az orosz offenzíva stb.). Svábyék saját elmondása szerint „elképesztő mennyiségű videóhalmazt kapnak a különböző csatornáikon”, ebből válogattak ki párat a híranyag mellé kvázi szemléltető eszközöknek.
Zoom
Képkocka az Arma III című számítógépes játékból (forrás: Steam)
Külön érdekes, hogy ezeket a videókat előre elküldték Rácz András számára, hogy fel tudjon készülni, ám ő mégsem vette észre, hogy valami nem stimmel az anyaggal. Mielőtt ebbe jobban belemegyünk, nem gondolnám, hogy a „láthatatlan baki” az Oroszország-szakértő hibája, vagy akár Sváby hibája lenne, inkább talán azoké, akik a háttérmunkát végzik, ám ehhez tényleg avatott szemekre lett volna most szükség (talán az emberi alakok mozgása az, amelyen leginkább tetten érhető az igazság). Ezt leszámítva, aki nem foglalkozik aktívan és részletesen hadászati kérdésekkel, vagy nem a realisztikus, katonai-taktikai lövöldözős játékok szerelmese, az nagy eséllyel nem fogja észrevenni, hogy a bemutatott videók bizony szimulációk. 2022-re már eljutottunk oda, hogy a videójáték-ipar rohamos fejlődése miatt egyre realisztikusabb játékok készülnek, a fejlett engineknek köszönhetően pedig a modolási lehetőségek is kiszélesedtek.
Zoom
Bayraktar drón akcióban egy Arma III szimulációban (kép forrása: YouTube)
Ahogy azt azóta több hozzászóló is jelezte – például az ATV YouTube-csatornájának hozzászólásokat tartalmazó szekciójánál – a videóban bemutatott részletek valójában az Arma 3 nevű számítógépes játékból származnak. Mivel egyáltalán nem szeretem a realisztikus katonai-taktikai lövöldéket – így meglepő módon nem is nagyon játszom ilyenekkel – először nem értettem, hogyan lehetnek 2022-es részletek egy 2013-ban debütált játékban, de aztán meglehetősen hamar sikerült összerakni a képletet. Bizony, a Bohemia Interactive által fejlesztett és kiadott Arma 3 modder közössége mind a mai napig aktív. A cég realisztikus szimulátorokra szakosodott, aktívan tartják a kapcsolatot a közönségükkel, a játék motorjaként használt Real Virtuality 4 pedig pontosan azt szállítja, ami a nevében benne van (akit ez bővebben érdekel, ide kattintva tájékozódhat, amit egyébként a fejlesztőcsapat folyamatosan frissít.
Az Arma 3 a jövőben, a 2030-as évek közepén játszódik, de számos, a Bohemia Interactive által fejlesztett letölthető tartalom (DLC) látott napvilágot az évek során, a már említett modder közösség pedig nagyjából 100 ezer különböző modot hegesztett már a játékhoz (új járműveket, kampányokat, épületeket, hadszíntereket, missziókat, fegyvereket, stb.). Az ATV által bemutatott felvételek is egy ilyen szimulációból kivágott részletek, ahol egy Bayraktar (Sváby által konstans módon Bayraktannak nevezett) drón lövi az orosz járműveket. Egyébként érdekes, hogy Sváby rutinosan annyit még megjegyez, hogy a videók hitelességét ők nem tudják ellenőrizni, de persze „nagy valószínűséggel hitelesek”, ezzel akarva-akaratlanul is elismerve a modderek alkotói színvonalát.
Zoom
A nagybetűs Arma-rajongók modolási motiváltságáról már mém is született
Nos, akinek ATV (esetleg én) felkeltettem az érdeklődését az Arma 3 iránt, annak jó szórakozást, habár legjobb tudomásom szerint már javában hegesztik az Arma 4-et is. Aki pedig további videónézésben érdekelt, az itt megnézhet egy anyagot a Javelin tankelhárítókról. Csak nehogy aztán ezt is eladják majd valódinak.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info