A nemrég lezajlott Eurosatory 2022 hadiipari kiállításon a Rheinmetall bemutatta az új KF51 Párduc típusú alapharckocsiját. Ez a típus a teljesítménye és az innovációi révén az első olyan nyugati harckocsi-konstrukció lehet, ami behozza az orosz T-14 Armata megjelenésével létrejött hátrányt. Az alábbi cikkünkben ennek a típusnak az előnyeit, innovációit mutatja be, a teljesség igénye nélkül.
Tűzerő
Az új típus talán egyik legmeghatározóbb eleme a teljesen új fejlesztésű, 130 mm-es löveg. A löveg űrmérete ugyan csak 8 százalékkal nagyobb, mint a jelenleg NATO-harckocsik által használt 120 mm-es lövegek, de a Rheinmetall szerint a teljesítmény 50 százalékot javul az új löveggel. Ezzel is az orosz Armata megjelenésére reagáltak.
Zoom
Az új fejlesztésű, 130 mm-es löveg
Az új löveggel nemcsak a teljesítmény nőtt, hanem a töltés is automatizált lett. Ez valószínűleg csökkenti a harckocsi méretét és tömegét, ilyen nehéz lövedékeket emberi erővel amúgy is nagyon nehéz lenne mozgatni.
A harckocsi emellett igény esetén felszerelhető felfegyverezett pilóta nélküli repülőgépekkel (drónokkal) is, amely alkalmazásához a harckocsiban ki van alakítva egy állás.
Védettség
A védettség tekintetében az innovációt az ún. „Top-Attack” elleni védelem jelenti. Ennek hátteréhez azt kell tudni, hogy a modern páncéltörő fegyverek jelentős része „Top-Attack” módon, vagyis felülről támadja a harckocsikat, ahol azoknak a leggyengébb a védettségük.  Amennyiben lehet hinni a forrásoknak, az ukrajnai harcokban az ilyen módszert alkalmazó páncéltörő fegyverekkel igen nagy veszteségeket okoznak az orosz harckocsiknak.
A Top-Attack-védelem módja egyelőre titok, részleteket nem árult el a fejlesztő.
Mobilitás
A fejlesztő Rheinmetall szerint a KF-51, annak ellenére, hogy újabb, jobban védett harckocsi, könnyebb, mint a jelenleg a NATO számára rendelkezésre álló harckocsik, nagyjából 10-12 tonnával. Ez jó mobilitást biztosít a típusnak, mivel ugyanaz a motor hajtja, mint a Leopard 2-est, de annál legalább 10 tonnával könnyebb.
A fejlesztő reklámja szerint a KF51 nem csak a csatatéren mobilabb, hanem a hadászati mobilitása is jobb. Ennek az az oka, hogy a típus viszonylag könnyen elfér alagutakban, ami ebből a szempontból előnyös.
Zoom
KF51 harckocsi úton
(Olvasónktól)
Források:
https://rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/vehicle_systems/armoured_tracked_vehicles/panther_kf51/index.php
https://www.edrmagazine.eu/why-130-mm-and-not-a-bigger-calibre