Lőcsei Lajos, a Momentum cigány politikusa vasárnap egy videóbejegyzésben számolt be arról, hogy nem engedték be egy gyöngyösi szórakozóhelyre, írja a 24.
Zoom
„A múlt héten Gyöngyös környékéről több középiskolás fiatal keresett meg, hogy egy bizonyos Gyöngyösön lévő Blue Box diszkóba nem engedik be őket” – vezette fel a problémát a Momentum országgyűlési képviselője, aki szerint a középiskolások joggal érezhették úgy, hogy a bőrszínük miatt tagadták meg tőlük a belépést.
Lőcsei ezért – feltehetően szombat este – kísérletképpen személyesen is meglátogatta a diszkót, hogy meggyőződjön róla: egy barna bőrű országgyűlési képviselőt beengednek-e a szórakozóhelyre?
A politikus a videóban rögzítette azt is, hogy a nála panasszal élő fiatalok „jól szituált és rendes családból jönnek”, ezért is merülhetett fel a bőrszín alapján álló megkülönböztetés gyanúja.
A politikus a beszámolója szerint a barátját és feleségét előreküldte, és őket szó nélkül beengedték a megnevezett diszkóba, őt magát azonban már nem. Állítása szerint a szórakozóhely biztonsági őre azért tagadta meg tőle a belépést, mert „már a múlt héten is balhé volt vele”. Az országgyűlési képviselő ezután felhívta a biztonsági őr figyelmét, hogy ő még soha nem járt a diszkóban, ez azonban nem hatotta meg a személyzetet, váltig állították, hogy róla van szó.
Lőcsei erről azt mondta ez „nagyon jó mintája annak”, hogyan éri megkülönböztetés az embereket a bőrük színe alapján. A képviselő egyúttal arra kérte a fiatalokat, akiknek hasonló tapasztalataik vannak akár a gyöngyösi Blue Box-szal kapcsolatban, akár máshol, hogy keressék meg őt. Lőcsei közölte, az Alapvető Jogok Biztosához fordul az ügyben.