Bendarzsevszkij Anton, a poszt-szovjet térség egyik szakértőjének Fb-bejegyzése:
Az Egyesült Államok és szövetségei, úgy tűnik, nagyon is konkrét, konzekvens tervet követnek az Ukrajnának nyújtott támogatásban. Ez nagyban ellentmond annak a narratívának, miszerint minden egyes katonai eszköztípusért Kijevnek sokáig kell könyörögnie. Annak a narratívának is ellentmond, miszerint USA kihasználja Ukrajnát, hiszen ha segíteni akartak volna a háború mielőbbi megnyerésében, akkor azonnal, minden eszközt a rendelkezésükre bocsátották volna.
Az elmúlt 10 hónapban Ukrajnának átadott katonai eszközökben világos minta figyelhető meg:
1. Oroszország támadása után, a háború kezdetén páncéltörő fegyvereket, Javelineket és Stingereket küldtek nagy mennyiségben Ukrajnának. Ezekkel a fegyverekkel az ukrán haderő fel tudta venni a harcot az orosz páncélozott járművekkel szemben, és segítették megállítani az orosz támadást.
2. A háború második szakaszában, 2022. júniusától kezdve megérkeztek az első nyugati tüzérségi rendszerek Ukrajnába: a HIMARS-ok, illetve a német Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok. Ezekkel a fegyverekkel az ukrán haderő az orosz utánpótlásra és logisztikai műveletekre tudott nagy csapást mérni, és megakadályozni az újabb nagy erejű támadásokat.
3. Aztán jöttek a légvédelmi rendszerek. Ukrajna a nyár folyamán előbb a máshol még rendelkezésre álló szovjet rakétavédelmi rendszereket, ősztől a régebbi amerikai rendszereket (MIM-23 HAWK), majd a legmodernebb nyugati NASAMS rendszereket kapta meg. Ezzel a nyugati segítséggel az ukrán hátországot erősítették az orosz támadásokkal szemben. Decemberben az amerikai Patriot rendszer átadásáról is döntöttek. Mindennek következtében a kezdetben 30-40%-os hatékonysággal dolgozó ukrán légvédelem 70-80%-os hatékonyságra fejlődött, így Moszkva arra kényszerül, hogy egyre több rakétát lőjön ki, hogy átüsse az ukrán légvédelmet.
4. A december vége / január eleje pedig újabb bejelentésekről szólt: több NATO-tagország döntött arról, hogy páncélozott járműveket küldjön Ukrajnának: amerikai Bradley harckocsikat, német Marder harckocsikat, vagy francia AMX-10 RC könnyű páncélozott járműveket.
5. ...és egyre több szó esik róla, hogy nyugati tankok is mennek majd Ukrajnába, itt elsősorban a német Leopardok vannak fókuszban.
+ Közben pedig folyamatosan érvényesül a nyugati információs, hírszerzési segítség is, amely sokszor fontosabbnak is bizonyult, mint a katonai eszközök elküldése.
Tehát, összefoglalom: USA és Ukrajna többi szövetségese pont azokat a fegyvereket küldi Kijevnek a kirajzolódó minták szerint, amire az ukrán haderőnek szüksége volt a háború bizonyos szakaszaiban:
-> a háború elején az orosz támadás megállításához szükséges fegyverek,
-> aztán a további orosz támadások megakadályozása / megnehezítése,
-> az ukrán hátország és meglévő fegyverek védelme.
És itt jutunk el a most bejelentett (és a még nem bejelentett, de hamarosan bejelentendő) páncélos harckocsikhoz és tankokhoz. Hogy ezek a fegyverek mire jók?
Támadáshoz.