Vizsgálatot indított a holland rendőrség az amszterdami Anne Frank Házra lézerfénnyel vetített, "antiszemitának" tartott felirat miatt - közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál pénteken.
Zoom
Fotó: Telegram
A beszámoló szerint a lézerüzenetet hétfő este vetítették a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt Anne Frank és családjának a második világháború idején búvóhelyéül szolgáló, ma múzeumként látogatható ház falára.
A lézerfénnyel készült feliratról az egyik közösségi oldalon jelent meg videófelvétel, melyen az olvasható:
Anne Frank, a golyóstoll feltalálója.
A szöveg arra utal, hogy Anne Frank nem maga írta a később világhírűvé vált naplót.
A világháború után számos írás vonta kétségbe a napló hitelességét, egyebek mellett rámutatva, hogy a naplót részben olyan tollal írták, amelyet csak a háború után kezdtek használni. És valónban: több, csak a világháború után szabadalmaztatott golyóstollal írt lapot találtak Anne Frank iratai között az 1980-as években.
A holokutatók (valójában egytől egyig történelemhamisítók) később azt találták ki ezzel kapcsolatban, hogy a golyóstollal írt lapokat "valószínűleg korábbi kutatók véletlenül hagyhatták a naplóban" (ezek szerint a holokutatók szeretnek kislányok bőrébe bújva naplórészleteket írogatni kutatómunka helyett - a szerk.), és azok nem rontják az emlékirat hitelességét. A naplócáfolók ráadásul arra is kitértek, hogy az írás nem lehet egy tizenéves alkotása.
A hírportál beszámolójában az Anne Frank Alapítvány közleményét idézte, amely szerint az eset "gyűlölet-bűncselekménynek számít", Anne Frank ellen irányul, akinek a naplója "az egyik legfontosabb beszámoló a zsidók üldözéséről a második világháború idején".
Femke Halsema, Amszterdam polgármestere "megvetendő, gyáva tettnek" nevezte az akciót, ami szavai szerint "támadást jelent az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi szimbóluma ellen, célja pedig a holokauszt tagadása".
A hírportál emlékeztetett: egy, a rendőrség által ismert másik "szélsőséges csoport" fehér felsőbbrendűséget hirdető szlogeneket vetített a rotterdami Erasmus-hídra szilveszter éjszakáján.
(MTI korrigálva)
Kapcsolódó: