Nem teljesen új hír, hogy bemutatták az amerikai haderő jövőbeni harckocsijának a prototípusát, az AbramsX-et. Ez a prototípus több fejlesztést is tartalmaz, amiből az egyik legjelentősebb a hibrid (dízel-elektromos) meghajtása.
Problémák az Abrams harckocsik jelenlegi modelljeivel
Az amerikai Abrams harckocsikat már több mint 40 éve gázturbina hajtja. Az ugyan képes biztosítani a harckocsi meghatásához szükséges teljesítményt, de rengeteg üzemanyagot eszik.
Ennek alapvetően az az oka, hogy azok a gázturbinák, amelyek teljesítménye nem mérhető össze az erőművi gázturbinákkal, általában lényegesen alacsonyabb termikus hatásfokúak. Ennek következtében az Abrams harckocsik mérföldenként 6,3 liter üzemanyagot fogyasztanak.
Ez pedig logisztikai szempontból óriási probléma az amerikai haderő számára, ami már egy ideje köztudott volt.
A megoldás: hibrid meghajtás
A következő generációs amerikai páncélosok hibridek lesznek. Az amerikai haderő reményei szerint ez azonos hatósugár mellett megfelezi az üzemanyag-fogyasztást. Ez az amerikai haderő számára létfontosságú, mivel csökkenteniük kell a páncélosaik logisztikai lábnyomát.
A hibrid meghajtás amúgy nem csak az üzemanyag-fogyasztást csökkenti, hanem új képességet is ad az amerikai páncélosoknak. Mivel az AbramsX képes tisztán elektromos üzemmódban is haladni, ezért képes lesz majd hangtalanul haladva meglepni az ellenséges erőket.
Ez azért lényeges újítás, mert egy harckocsit a motor hangja gyakran kilométerekről elárul.
Zoom
AbramsX
Emellett az elektromos meghajtás az éjszakai harcban is jól jöhet majd, mivel az elektromos üzemmód csökkenti a harckocsi hőképét, ami éjjel messziről elárulhatja egy harckocsi jelenlétét.
Egyéb fejlesztések
Az AbrmasX a dízel-elektromos meghajtás mellett könnyebb is, mint az amerikai haderő jelenlegi páncélosai. Ez valószínűleg jelentős mértékben hozzájárul az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztáshoz.
A kisebb tömeg emellett abban a szempontból is jelentős, hogy javítja a mobilitást. Az Abrams jelenlegi modelljei már sok hidat nem tudnak használni Európában a 70 tonna feletti tömegük miatt, és körülményes a szállításuk, ami rontja a stratégiai mobilitást.
Az AbramsX a fő fegyvere, a 120 mm-es löveg mellett el van látva egy 30 mm-es gépágyúval is, ami a lövegtorony felett lett elhelyezve. Ezzel a páncélos képes lesz a drónok és a repülőgépek ellen harcolni. Emellett a gépágyú használatával spórolhatnak majd a 120-as löveg lőszerével is.
Zoom
Jól látható a 30 mm-es gépágyú a torony felett
A járművön elhelyezett kamerák a legénység számára 360 fokos optikát biztosítanak.
(Olvasónktól)
Források:
https://cleantechnica.com/2022/10/07/next-generation-abrams-tank-stryker-to-be-hybrids/
https://tankhistoria.com/news/the-abramsx/#Engine
Képek:
https://cdn-0.tankhistoria.com/wp-content/uploads/2022/10/AbramsX.-General-Dynamics-screencap-2..png