Egy jelentés szerint Biden elnök beszédjeinek "puskáját" munkatársai nagy betűkkel, illetve a tervezett belépési útvonalat bemutató fotókkal látják el, valamint olyan utasításokkal segítik a "botladozó" elnököt, mint hogy hogyan lépjen be egy esemény helyszínére – írja a New York Post.
A lap szerint a közvetlen munkatársaktól származó hír a 81 éves elnök alkalmasságának megítélését tovább rontja.
Zoom
Fotó: AFP / Getty Images
Az Axios által vasárnap megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a munkatársak milyen gyerekes módon segítik Biden útbaigazítását – beleértve a pódiumhoz vezető konkrét útját is –, amikor rendezvényeken jelenik meg. A jelentés akkor látott napvilágot, amikor a demokrata elnöknek könyörtelen kérdésekkel kell szembenéznie azzal kapcsolatban, hogy alkalmas-e az ország vezetésére, miután katasztrofálisan szerepelt Donald Trump volt elnökkel szemben tartott vitán.
Zoom
Forrás: Axios
"Meglepett, hogy egy olyan tapasztalt politikai profinak, mint az elnök, részletes szóbeli és vizuális utasításokra van szüksége arra vonatkozóan, hogyan lépjen be és lépjen ki egy teremből" – mondta egy olyan személy, aki az elmúlt 18 hónapban Biden több rendezvényén is dolgozott.
"Egy egyszerű adománygyűjtő estet szerveztem egy magánlakásban, de olyan óvatosan kezeltek mindent, mintha egy NATO-csúcstalálkozó lett volna" – mondta a név nélkül nyilatkozó munkatárs.
Az Axios szerint a Fehér Ház a rendezvények munkatársainak egy sablont küld, amelyet követniük kell, amikor a saját útmutatásukat készítik elő az elnök számára az úgynevezett előzetes munka részeként.
Az egyik ilyen sablon állítólag minden oldalon egy fotót mutat az esemény helyszínéről, nagybetűs szöveggel, mint például "Nézet a pódiumról", vagy "Nézet a közönségből".
Az elnököt segítő sablon két oldalán külön fotók is szerepelnek "séta a pódiumra" felirattal.
A Fehér Ház szóvivője az Axiosnak azt nyilatkozta, hogy túlzó állításokról van szó, "hisz az utasításokat, amelyek a nagyfokú részletességet és a precizitást tükrözik, függetlenül attól, hogy ki az elnök, minden modern előmunkálati csapat használja ma már, beleértve az alelnöki hivatalt és az ügynökségeket is."
Az mindenesetre beszédes – és a szóvivő szavainak részben ellentmond –, hogy a kiszivárgott dokumentumok ugyanazon a napon jelentek meg, amikor több vezető képviselőházi demokrata is felszólította Bident, hogy lépjen vissza a jelöltségtől.
Zoom
Fotó: AFP / Getty Images
Előre megírt kérdéseket kaptak az újságírók Biden kampánycsapatától
Úgy tűnik, Joe Biden kampánycsapata kétségbeesetten próbálja uralni a pillanatot, miután azt érezhetően nem sikerült megakadályozni, hogy a közvélemény Biden korával és elmeállapotával foglalkozzon. Erre enged következtetni az, hogy a csapat előre megírt kérdéseket küldött ki több rádiós műsorvezetőnek is, például két philadelphiai médiamunkásnak – írja a Telegraph.
Andrea Lawful-Sanders, a WURD Radio műsorvezetője szerint Biden kampánycsapata elmondta neki, milyen kérdéseket tehet fel Bidennek a beszélgetés előtt, összesen nyolc kérdésből választhatott. Az eset felerősítette a gyanút, hogy Biden egész egyszerűen nem tud mit kezdeni egy spontán helyzettel.
Zoom
Fotó: EPA
Maga a kampánycsapat egyébként azt állította, hogy ezek csak "javaslatok", és hogy a műsorvezetők szabadon kérdezhetnek.
Mindenesetre a Telegraph is arról ír, hogy Biden csapata egyre nehezebb helyzetben van, miután a médiában futótűzként terjedtek el az elnök korát és elmeállapotát firtató kérdések a Trumppal folytatott vita után. Névtelenül több vezető demokrata politikus is úgy vélekedett, hogy Bidennek vissza kellene lépnie.
"Nem fogok többet magyarázkodni, hívjanak ki a jelöltgyűlésen!"
Joe Biden hétfőn az MSNBC tévécsatorna Morning Joe műsorában meglepetésszerű rövid interjút adott, ahol ismételten elmondta, hogy nem lép vissza az elnökjelöltségtől. "A lényeg az, hogy nem megyünk sehova. Én nem megyek sehova. Nem indulnék, ha nem hinnék teljességgel abban, hogy én vagyok a legjobb jelölt Trump legyőzésére" – mondta.
Ezután a műsorvezető arról kérdezte Bident, hogyan tudja biztosítani a szavazókat arról, hogy nem fog újra megtörténni az a demokratákat azóta is mélyen aggasztó teljesítmény, amit Donald Trump ellen nyújtott az első elnökjelölti vitán. "Nézd meg a karrieremet, nem sok ilyen estém volt. Ez egy szörnyű éjszaka volt, és nagyon sajnálom, hogy megtörtént" – fogalmazott az elnök, majd ezután kicsit összekuszálódtak a szavai, amikor azt mondta, hogy nem lehet tudni előre, ha "holnap munkába menet" történik veled valami.
Bident ezután reagáltatták arra, hogy neves demokraták szerint jobb lenne, ha nem folytatná a kampányt, és valaki más lenne a párt jelöltje. Erre válaszul sorolni kezdte az elnöksége alatt elért eredményeket, majd azt mondta, hogy nem fogok többet magyarázkodni, hogy mit kellene és mit nem kellene tennem. Indulok. Indulok.
Az interjú egy pontján Biden ingerültségét jelezte a pártelitje felé, mert szerinte egyesek indokolatlanul követelik, hogy lépjen vissza. “Kezdek nagyon frusztrált lenni az elit miatt, nem rólatok beszélek, hanem a párt elitjéről, akik … sokkal többet tudnak". Egy kicsit ismét megbicsaklottak a szavai, majd azt üzente, hogy akik szerint le kellene mondania, azok "hívjanak ki a jelöltgyűlésen". Utóbbival a Demokrata Párt választás előtti nagygyűlésére utalt, ahol augusztusban a párt küldöttjei hivatalosan is megszavazzák az elnökjelöltjüket.
Az amerikai elnök amellett, hogy megvédte magát és politikáját, sok időt töltött Donald Trump támadásával is. "Egyszerűen hazudik, és a vita óta nem csinált semmit. Tíz napig a golfkocsijában kocsikázott lent Mar-a-Lagóban, és a gazdag barátaival beszélgetett".
"Legutóbb legyőztem őt. Most is meg fogom verni" – mondta még Biden.
A tévéinterjú előtt nem sokkal az amerikai elnök helyi idő szerint reggel körlevelet küldött a demokrata párti törvényhozóknak, amiben szintén írta, hogy nem tervezi befejezni az újraválasztási kampányt. Arra is figyelmeztette párttársait, hogy ha a leváltásáról beszélnek, azzal aláássák a Trump legyőzéséért tett erőfeszítéseket. "A kérdés, hogy hogyan tovább, már több mint egy hete jól körbejárt a nyilvánosságban. És itt az ideje, hogy véget érjen. Egy feladatunk van. Ez pedig az, hogy legyőzzük Donald Trumpot."
(Mandiner - 24 nyomán)
Korábban írtuk: