Az MSZP kormányfő-jelöltje, akit vasárnap éjfélkor az SZDSZ is elfogadott (és akinek az MDF is örül), a nyolcvanas évek óta ismeri Gyurcsány Ferencet. Akkoriban együtt fociztak, söröztek. A Zsidesz alapítókkal is jóban volt, az MSZMP-s Kövér Lászlóval, aki ma ál-antikomcsit játszik, a MISZOT-ban együtt kavarták a trutyit.
Bajnai szervezte az első hallgatói önkormányzatot, és vezetője volt a röhejes nevű Unió a Demokratikus Szocializmusért szervezetnek. A kilencvenes évek elejétől is többször dolgozik egy cégnél Gyurcsány Ferenccel, de volt Simor András jelenlegi jegybankelnök beosztottja is. Ő találta ki a Pannon GSM nevét. Kóka János üzlettársa volt az Elendernél, majd az MSZP-hez köthető Wallis Rt. vezérigazgatója volt - így nevéhez kötődik a Hajdú-Bét kinyírása. 2006 júliusa óta tagja a kormánynak.
Bajnai Baján nevelkedett. 1991-ben szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán.
Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvében Gyurcsány Ferencet Bajnai neve az 1980-as évek végi közös focizásokra, sörözésekre és hosszú esti beszélgetésekre emlékezteti. Bajnai nem volt a KISZ vezetője, mint Gyurcsány, aki 1989-ben a kommunista ifjúsági szervezet alelnöke volt, de aktív volt a diákpolitikában. 1987-ben ő szervezte a Marx Károly Közgazdasági Egyetemen a menzabojkottot, illetve a Független Hallgatói Tagozat, az ország első hallgatói önkormányzatának elnöke volt. Ő vezette az Unió a Demokratikus Szocializmusért nevű szervezetet, melynek biztos ami biztos alapon Gyurcsány is tagja volt. Ezekben az években a Fidesz alapítóival is összebarátkozott.
Bajnai, Gyurcsány, Kövér, Stumpf egy klubban
Bajnai tagja volt, s külügyi titkára a nem túl sikeres, 33 ifjúsági szervezetet tömörítő MISZOT-nak (Magyar Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa) is, amelyet Stumpf István vezetett. Stumpf aztán meghívta a Századvég Politikai Iskolába, ahol készségfejlesztő tréningeket tartott az első demokratikusan választott parlament képviselőinek. Még lényegesebb, és ezt az Info Rádió elhallgatja, hogy a MISZOT nevű hányadék egyik alelnöke Gyurcsótány, a másik az MSZMP Társadalomtudományi Intézetében kommunistáskodó, tanácsköztársasági patkány felmenőkkel bíró Kövér László elvtárs volt. Orbán a MISZOT-nak nem volt tagja, de a KISZ-ben ő is Fletóékkal építette a diktatúrát.
Miután megszerezte diplomáját, a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársa lett - a cégnek Gyurcsány Ferenc is a munkatársa volt. 1993-ban szakmai gyakorlaton vett részt a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál. A Wikipédia szerint később az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt.-nél dolgozott, 1994-ig. A Creditumnál és az Eurocorpnál is együtt dolgozott Gyurcsánnyal.
1995 és 2000 között a CA-IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese volt, ugyanabban az időszakban, amikor a cég vezetője Simor András, későbbi jegybankelnök volt. Bajnai több jelentős cég, az OTP, a Mol, a Matáv és a Richter tőzsdére vezetésében is közreműködött.
Tanácsadóként segítette a Pannon GSM megszületését, a cég nevét is ő találta ki egy pályázati munkacímként. A cionista Danubius Rádió és a kereskedelmi tévék koncessziójának törvénysértő eladásában is részt vett. A VICO és a - Kóka János nevével fémjelzett, sok milliárd közpénzt ellopó - Elender értékesítésénél is bábáskodott.
2000 és 2005 között a Magyar Szocialista Párthoz közel álló Wallis Rt. vezérigazgatója volt, ugyanakkor tagja volt a győri Graboplast (2001 és 2005 közt) és a szintén győri Rába (2003 és 2005 közt) igazgatóságának is. Bajnai a Wallisnál töltött évei alatt több Fideszhez köthető személy került magas pozícióba a cégnél, vagy annak tulajdonában lévő valamelyik vállalatnál. Például Wachsler Tamás, az Orbán-kormány államtitkára, Gansperger Gyula, aki Orbán idején ÁPV-vezér volt vagy Fürjes Balázs, aki Deutsch Tamás sportminiszter mellett volt kormánymegbízott.
Tolvaj Bajnai felkerült a száz leggazdagabb magyar listájára is. 2005-ben a Budapest Airport elnöke, illetve a Zwack Rt felügyelő bizottsági tagja lett és bekerült a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsába is. 2003-ban a Menedzserek Országos Szövetsége az év fiatal menedzserének választotta. Ugyanebben az évben a Wallis vezetőjeként a Hajdú-Bét cég felszámolását vezényelte, amelynek során a beszállító libatenyésztők tömege szenvedett nagy veszteségeket, amiért Bajnait évekkel később is keményen bírálták. Bajnai a gazdákkal ellentétben a cég tönkretételén hatalmasat kaszált.
A Hajdú-Bét történetét az Index az MTI nyomán így foglalta össze: a debreceni központú cég egykor az ország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a víziszárnyas termékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett. Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette. A cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, és felszámolást kért maga ellen. A többnyire családi vállalkozásokat működtető gazdák nagyrészt teljesen tönkrementek, mindenüket elveszítve többen öngyilkosok lettek. 2003 végétől kezdődtek a károsultak tüntetései is.
Kormányzati posztot először 2006. július 1-től 2007. június 30-ig vállalt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett, vagyis ő felügyelte az uniós pénzek szétosztását. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetőjeként - pártonkívüliként - 2007. július 1-től 2008. április 30-ig tevékenykedett. Az SZDSZ koalícióból történt kilépése után, 2008. május 1-től a kormányban az újonnan alakult Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át. Itt tízmilliárdok tűntek el a szocionisták zsebében.
(Kuruc.info - InfoRádiót korrigálva)
Kapcsolódó: