"Etnikai alapon megkülönböztető", így törvénysértő az egyik vezető londoni zsidó középiskola felvételi szabályzata - áll az angol Legfelsőbb Bíróság szerdán hozott végzésében.
A nagy figyelemmel várt határozat annak az eljárásnak a végén született, amelyet az észak-londoni Brent kerület zsidó oktatási intézménye ellen indítottak az egyik elutasított diák szülei.
A 12 éves fiú apja zsidó, anyja pedig áttért a zsidó hitre. Ám ezt nem a zsidó vallás ortodox ágának előírásai szerint tette, és az illetékes főrabbi előírása alapján az iskola ezért elutasította a fiú felvételét. Ezt a döntést minősítette törvénysértőnek a legfőbb angol-walesi fellebbviteli fórum.
Az iskola szigorú, az anya betérésének körülményeire is kiterjedő felvételi kritériumrendszere azért keltett megütközést, mert a diákok között amúgy ateista és gyakorló keresztény családokból származók is vannak, igaz, az anyjuk zsidóságához nem fér kétség. (Bizony, a rasszizmus és a faji alapon való megkülönböztetés elleni küzdelem élharcosai a legmesszemenőbben rasszisták - mert ha ők azok, az mindjárt más és helyénvaló dolog - a szerk.)
A liberális felfogás szerint a zsidóság hit, és nem származás kérdése. Az iskola ortodox fenntartói szerint viszont az emberi jogaikat sérti, hogy a világi Legfelsőbb Bíróság beleszól abba, hogy miként határozzák meg magukat. Az ügynek vélhetően nem lesz nagy hatása más etnikumokkal kapcsolatos diszkriminatív ügyek elbírálására, mert a származás és a hit összefonódásának kérdése csak a judaizmus esetében vet fel kényes problémákat.
(MTI nyomán)