Mára közhelyszerű megállapítássá vált, hogy a temesvári forradalmat „ellopták”. Rögtön a kilencvenes évek elején a posztkommunista kormányzatok rejtett ellenforradalmat indítottak, legfájóbb példája ennek az 1990-es, marosvásárhelyi Fekete Március – jelentette ki Tőkés László pénteki, temesvári sajtótájéjkoztatóján. 
A volt nómenklatúra által irányított szégyenteljes események azt a célt szolgálták, hogy hátbatámadják a forradalmat, és az 1989-es eszméket. Mert Temesvár szellemének erkölcsi alapzata a szolidaritásban állt. Az volt a csoda, hogy románok, magyarok, németek, szerbek, vallási felekezetre való tekintet nélkül egyként kiálltak mellette, mint ahogyan később Temesvár mellett álltak ki más városok. Ezt a szolidaritást próbálták megsemmisíteni a posztkommunisták– és ez ellen hatott és hat a húsz éven keresztül minden évben rendszeresen megtartott temesvári ökumenikus istentisztelet – idézi Tőkés szavait a képviselő sajtóirodájának közleménye.
Tőkés László – aki Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökével közösen 2009. december 18-án sajtótájékoztatót tartott Temesváron, a Református Templompalota Újvárossy Ernő Gyülekezeti Termében – az idei emlékév legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a 20. évfordulón újrakezdődött a rendszerváltás, újra életre kelt „Temesvár szelleme”. Talán elmondható, hogy románok és magyarok ismét a barikád ugyanazon oldalán állnak – fogalmazott az EP-képviselő. A Petőfi-díj a közép-európai népek szabadságáért, amelyet Gabriel Andreescuval együtt kapott meg, ezt jelzi.
Nemzetközi szinten is rehabilitálták Temesvár szellemét
Tőkés kiemelte: a volt és jelenlegi államfők, vezető politikusok üzenetei – Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, Lech Walesa Nobel Béke-díjas volt lengyel államfő, Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, James Baker volt amerikai külügyminiszter, Emil Constantinescu, Románia volt elnöke, Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök, Marcus Meckel, az NDK egykori külügyminisztere, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Joseph Daul, az Európai Néppárt frakcióvezetője, Bajnai Gordon jelenlegi magyar kormányfő küldtek üzenetet, vagy személyesen tolmácsolták ünnepi gondolataikat különböző helyszíneken – közvetve vagy közvetlenül nemzetközi szinten is rehabilitálták Temesvár szellemét és Temesvár szerepét. (A magyar nevű meghívottakra mi nem lennénk annyira büszkék - a szerk.)
Az EP-képviselő zárásképp utalt a december 15-én közzétett politikai nyilatkozatára, amelyben a kommunizmus bűneit kivizsgáló nemzetközi büntetőjogi rendszer kialakítását kéri az Európai Uniótól, a „nürbergi per” mintájára egy „temesvári perben”, és örömmel üdvözölte az Európai Néppárt bonni kongresszusán elfogadott, a kommunista jelképek használata ellen tiltakozó határozatát, valamint emlékeztetett az Európai Parlament kommunizmust elítélő határozatára, illetve a legutóbb Kínát emberjogi szempontból elmarasztaló EP-határozatra (mindkét határozat egyik kezdeményezője Tőkés László volt).
Végezetül egy konkrét ügy kapcsán emelte fel a szavát: Tóásó Előd szovátai születésű, magyar-román állampolgár még ma is a bolíviai börtönben sínylődik, hatályos bírósági ítélet nélkül. A nemrég újraválasztott Evo Morales diktátor által „megrendezett” mészárlás magyar túlélőjéért is meg kell tennünk mindent, ami erőnkből kitelik – mondta Temesváron Tőkés.
(MNO nyomán)