Ha így megy tovább,
még belőle is szélsőséges lehet
Borovszky Tímea, az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatóságának állásából felfüggesztett vezetője ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség március elején vádat emelt. Az első kihallgatási jegyzőkönyvét a vallomás után fél órával valaki már elfaxolta, most a szélsőjobboldali Kuruc.infón olvasható; az ügyészség vizsgálatot kezdett - írja a Népszabadság. Mi meg élvezettel olvastuk a riadalmukat, s úgy gondoltuk, olvasóinkat sem fosztjuk meg az élménytől.
"Valaki elfaxolta"
Március elején vádat emeltek Borovszky ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt. Az ügyészség úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a nyomozás részletei titkosak. A vádemelés híre március 5-én, pénteken délelőtt jelent meg az MTI-n. Aznap már Borovszky Tímea kihallgatási jegyzőkönyve is kint volt a Kuruc.info című, szélsőséges nézeteiről hírhedt portálon - sopánkodik a Népszabadság.
A jegyzőkönyvet a Budapesti Nyomozó Ügyészség faxgépéről küldték el „valahová”. Skoda Gabriella, az ügyészség szóvivője ezt válaszolta a lap azon kérdésére, hogy értesültek-e arról, hogy a személyes adatokat rögzítő, kitakarás nélküli kihallgatási jegyzőkönyv egy része kint van a Kuruc.infón, és ha igen, indítottak-e belső vizsgálatot annak feltárására, hogy ki és miért juttat ki iratot az ügyészségtől.
Skoda Gabriella azt mondta – idézik –: nincs befolyásuk arra, hogy a hivatalosan kifaxolt iratok hová kerülnek. „Bizonyos embereknek ki kell adni az iratokat, például iratismertetéskor”, mondja a szóvivő, aki szerint így nem igazolható, hogy az ügyészség munkatársai „nyomták ki” illetéktelen személynek a jegyzőkönyvet. Azonban, ha valaki megnézi alaposan a Kuruc.infón a kihallgatási jegyzőkönyvet, sokféle információra lelhet.
A címzett ugyan nem látható, az viszont igen, hogy mikor és honnan faxoltak. E szerint a jegyzőkönyvet az ügyészség gépéről 2009. szeptember 30-án, 10 óra 43 perckor küldték el valahová. Ezen a napon zajlott az ügyben Borovszky Tímea első kihallgatása, a jegyzőkönyv szerint pontosan 10 órakor mondta el, hogy nem tesz vallomást, mert csak akkor értesült arról, mivel is gyanúsítják. Pontosabban: hivatalosan akkor értesült, hiszen a Magyar Hírlap aznapi számából már sejthette, mik lesznek ellene a vádpontok.
A jegyzőkönyv tehát 10 óra 15 perckor zárt, fél órával később valaki már elfaxolta az iratot. Bárándy Péter, Borovszky Tímea ügyvédje azt mondja, fél órával az első kihallgatás után jegyzőkönyvmásolatot csak a gyanúsított és védője kaphat. Életszerűtlennek nevezte, hogy ő vagy Borovszky az ügyészségről bárkinek is elfaxolná az iratot.
(FN nyomán)