Százezer ultraortodox zsidó tüntetett Jeruzsálemben csütörtök délután az izraeli legfelsőbb bíróság egy határozata ellen, amely megtiltotta a szefárd zsidók szegregációját egy ciszjordániai zsidó telep lányiskolájában. További húszezren tiltakoztak a közeli Bné-Berak városban is.


Tízezer rendőrt helyeztek előzetes készültségbe Jeruzsálemben, valamint az ultraortodoxok fellegvárában, a Tel-Aviv és Bné-Berak között félúton található Bét Samesben. A rendőri erőket határőrök és helikopterek támogatták.


A tüntetők nem fogadják el azt a bírói határozatot, amely szerint meg kell szüntetni a szefárd (észak-afrikai és ázsiai) zsidók elkülönítését askenázi (európai) zsidóktól a ciszjordániai Immánuel telep egyik vallási iskolájában. Emellett a zsidó vallás törvényeinek elsőbbségét hirdetik az izraeli polgári törvényekkel szemben. Izrael lakosságának mintegy 10 százaléka, azaz 650 ezer fő tartozik az ultraortodoxok közé, akik a zsidó vallást érintő ügyekben rendszeresen hangot adnak véleményüknek.


Az izraeli legfelsőbb bíróság döntésének értelmében csütörtökön megkezdte két hétig tartó fogságát az a rasszizmussal vádolt 80 szülő, aki tiltakozott az ellen, hogy szefárd zsidók ugyanabba a leányiskolába járassák gyermekeiket, mint ők. Az apák és anyák azt látszólag sérelmezték, hogy a szefárdok gyermekei nem elég vallásosak, valójában még egymásnál is felsőbbrendűnek hiszik magukat a súlyosan lelki beteg zsidók.


A Jeruzsálem központjában az ítélet ellen tiltakozók egyik plakátjukon fasisztának minősítették a bírói testületet, egy másikon pedig "a zsidó nép üzenetvivőinek" nevezték az elzárásra ítélt emanueli szülőket.


Esther Bark, az egyik tiltakozó, akinek hét lánya van, úgy nyilatkozott, hogy a tiltakozók legfőbb célja megóvni gyerekeiket a modern világ kísértéseitől. "Nem mondunk el mindent lányainknak a világról, és ha hirtelen nyílt közegbe kerülnek, az nem jó nekik. Védeni kell őket" - fogalmazott.


Egy másik jeruzsálemi tüntető, a kétgyerekes Barry Dubin elutasította, hogy a bíróság döntse el, hova járassák a szülők gyerekeiket. "Ennek semmi köze a rasszizmushoz, de minden kultúrában vannak különbségek a valláson belül, különböző szintek léteznek, és ezek a lányok (a szefárdok) alacsonyabb szinten vannak, mint a többiek" - érvelt a 28 éves férfi.


A szefárd vallási vezetők nem szólaltak fel nyíltan a szegregációt támogató szülők ellen. Nisszim Zív, a Sasz nevű konzervatív szefárd párt képviselője szerint az iskola ügye a vallási bíróságra tartozik, valamint hozzátette, hogy a szefárd lányoknak joguk van ugyanabba az oktatási intézménybe járniuk, mint az askenáziknak.



(MTI nyomán, képek: AFP, Index)