A médiahatóság működésének egyik legfontosabb mérföldköve lesz, hogy mit tud kezdeni a Kuruc.infóval - véli a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökségi tagja, Gerényi Gábor. Interjú.
- Pénzbírságok terén mivel értene inkább egyet, az elrettentő például szolgáló magasabb büntetésekkel vagy inkább az enyhébb büntetések kiszabásával?
- A professzionális internetes média eddigi működése viszonylag etikus volt, és önként vállalt komoly feltételeknek tett eleget, emellett folyamatosan próbálta frissíteni a szabályozásának eszköztárát. Komoly elrettentésre itt nincs szükség, ez a szakma eddig meglehetősen szabályszerűen működött. Nyilván vannak olyan oldalak, amelyekkel eddig is, és ezt követően is foglalkozni kell, de azt gondolom, hogy az internetes média az elmúlt 10 éves működése során kiérdemelte azt, hogy komolyan vegyék.
- Milyen technikai lehetőségei vannak a hatóságnak a különböző szankciók alkalmazására, például a Kuruc.info szabályozására?
- A hatóság működésének egyik legfontosabb mérföldköve lesz, hogy mit tud kezdeni a Kuruc.infóval.
A feladat nem lesz könnyű, meglehetősen sok lehetősége van egy weboldalnak a bujkálásra, emellett elég könnyű mártírt csinálni egy oldalból. Az látszik, hogy a Kuruc.infót agyafúrt emberek szerkesztik, komoly technikai felkészültséggel. Ha esetleg megvonják tőlük a látogatottságot, akkor elképzelhető, hogy válaszlépéseik lesznek, például lehetőségük lesz új címre, a világ más részére költözni, más szerveren megjelenni, tehát elég komoly terepe van a macska-egér játéknak az online felületeken, és azokra is tudni kell majd reagálnia a hatóságnak.
Kérdés, hogy meddig lesz értelme ennek az egésznek. Ha a hatóság komolyan belemegy ebbe, akkor ez egy kifárasztásos játék lehet, melyik fél adja fel hamarabb, ami évekig elhúzódhat.
(Mandiner nyomán)
Kapcsolódó: