Csütörtökön éjjel betyárok jelentek meg a háborús helyzet szélére sodródott Gyöngyöspata cigánysorán.



Minderről a következőképpen számolt be az Origo nevű liberális hírportál:
Miután nem sokkal később távoztak a rendőrök és a polgárőrök, a szűk utcaszakaszt ismét ellepő romák közül többen is egyre hangosabban és élcesebben értetlenkedtek a 22 éves férfi előállítása miatt. "Mit akarnak ezek, saját kertjében ne szedjék a fát?" - harsant fel egyikük. A hangoskodás azonban nem tartott sokáig, ugyanis az utca végében feltűnt néhány nagydarab, fekete ruhás ember egy harcikutyával, kezükben egy fokossal és egy ostorral. A hat ember később azt mondta magukról, hogy a Betyársereg nevű csoportosulás tagjai. A kis csoport némán végigvonult az utcán, ahol a cigányok érezhetően tartottak tőlük - minél közelebb értek hozzájuk, annál halkabbak lettek és fokozatosan húzódtak vissza kertjeikbe. Távozásuk után ismét megbolydult az utca, többen hisztérikusan kiabáltak, néhány nő sírva fakadt. Volt, akihez orvost hívtak, mert állítólag rosszul lett az események miatt. A Betyársereg nevű csoport tagjai kétszer még visszatértek a cigányok által lakott részre, és bár a feszültség egyre nőtt, nem estek egymásnak a felek. A honlapjukon magát törvényen kívülinek nevező Betyársereg Heves megyei vezetője, Tóth Sándor szerint azért érkeztek Gyöngyöspatára, hogy helyreálljon a békesség. Azt mondta, ha kirobbanna egy konfliktus, a végsőkig elmennének, és a szerinte 200 főből álló Betyársereg tagjai készen állnak egy ilyen eshetőségre. "Valakinek ki kell állni a magyarságért" - tette hozzá.
Mi megtudtuk, hogy a Betyársereg 6 tagja azért érkezett Gyöngyöspatára, mert jelképes 1 forintért egy helybelitől kaptak egy borospincét, amelyet csak a cigánysoron keresztül lehet megközelíteni, ezért a tulajdonos már nem használja. A cigányok egyébként is teljesen kifosztották, még az ajtókat is elvitték. Ráadásul a helybéli gazdát a cigányok már nem is engedték a saját borospincéjéhez, állandóan fenyegették, zaklatták. Amikor szerdán az egyik betyár megtekintette ezt a borospincét, a tucatszámra az utcán lebzselő, a Gárda-közeli polgárőrök miatt amúgy is ideges (hiszen napok óta nem tudnak lopni, bűnözni) cigányok a betyárt is megpróbálták kérdőre vonni, hogy mit keres itt. „Ez itt a cigányok területe, ide magyarok nem jöhetnek” – vágták a betyár fejéhez, aki erre elővette a karikás ostort és a fokost. A végén a fenyegetőző cigányok, annak ellenére, hogy közel százszoros túlerőben voltak, fejvesztve menekültek.
A betyárok arról is beszámoltak, hogy a gyöngyöspatai magyarok nagyon örülnek a gárdista polgárőrök és a betyárok jelenlétének, mert amióta ott tartózkodnak, nagyon régóta nem tapasztalt béke és nyugalom van a település magyarok lakta részén. Nem úgy a cigánysoron, ahol a 460 fős cigányság hőbörög, amiért nem tudják a falubeli időseket terrorizálni és meglopni. A cigányok persze arra hivatkoznak, hogy közülük mindössze 4-5 család bűnöző. Még ha ez igaz is lenne, felmerül a kérdés: miért nem vetik ki maguk közül ezeket a családokat? A cigányok most a szó szoros értelmében jajveszékelnek a félelemtől, de az még nem jutott eszükbe, hogy a bajt maguk idézték elő, hiszen eddig ők terrorizálták a lassan kisebbségbe kerülő magyarokat, különösen a gyerekeket és időseket. A betyárok azt is elmondták, hogy bár eredetileg csak egy rövid látogatásra érkeztek Gyöngyöspatára, végül három napig maradtak, mert a helybéliek marasztalták őket. Hazafelé jövet egy magyar kislány állította meg őket az úton, aki könnyes szemmel kérlelte a betyárokat, hogy ne menjenek el. A betyárok megígérték, hogy visszatérnek.
(Kuruc.info)