Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:19 Tunéziai szúrt le egy francia rendőrnőt - készült rá, Allah akbarozott, de indítéka "ismeretlen"...18:56 Folytatódik a diplomata-kiutasítós játszadozás18:15 Mészáros és Várkonyi: politikai pikantéria az álompár hátterében, avagy hogyan borul össze a Fidesz az MSZMP-vel és a Munkásőrséggel?17:55 Újraindul a dunakanyari hajózás17:40 A junta letartóztatási parancsot adott ki az ellenzéki egységkormány tagjai ellen17:17 Von der Leyen már a második generációs oltóanyagot rendeli - 1,8 milliárd adagra szóló szerződést köt a Pfizerrel17:05 Bulgáriában feladta kormányalakítási próbálkozásait a GERB, Mitov visszaadta megbízatását az államfőnek16:47 A mai napon rendeli el hétfőtől a tömeges oltást az országos tisztifőorvos16:18 SZFE-ügyben működik a közösség tagja elleni erőszak: hat év letöltendőt kapott a maszkot levágni próbáló férfi16:06 16 ezer eurós "kártérítést" kap a Berlinben hisztiző néger balett-táncosnő, és még a szerződését is meg kell hosszabbítani15:36 Elindult a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajó négy asztronautával a fedélzetén15:20 Navalnij hajlandó jóllakni15:09 Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy vendégre késsel támadó szakácsot14:41 Kínai nagytőke és marxista befolyás?14:22 Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Olvasói levelek ::

"Ivan Saric", a magyar repüléstörténet ősrepülője

Olvasónk írja:
Tisztelt Kuruc.info!
Azt megszokhattuk már a szlotákoktól, hogy ellopják nemzeti nagyjainkat, és „szlovákosítják” a nevüket. Nincs ez másként elrabolt Délvidékünk esetében sem. Engedjék meg, hogy bemutassam Önöknek Szárits Jánost, vagy, ahogy a szerbek említik, Ivan Sarics-ot.
Azért írom Önöknek ezt a levelet, mert Szárits Jánosnak szobra is van Szabadkán, róla nevezték el a szabadkai Műszaki Középiskolát is, de még Szabadka polgárai sem tudják, hogy "Ivan Saric" valójában Szárits János, aki magyar nemzetiségű volt, csak ezt is elrabolta tőlünk egykori kisebbségünk. Szobrán és a róla elnevezett iskola honlapján is csak szerb nyelven szerepel a neve, honnan is gondolnák az átlag emberek, hogy ő valójában magyar volt?

Érdemes legalább azt eszünkbe vésni, ami a Wikipédián található róla:
Szárits János repülőgépépítő és sportrepülő, akit a szerb és horvát nyelvű szakirodalom Ivan Saric néven említ. 1876. június 27-én született az Osztrák–Magyar Monarchia állampolgáraként Szabadkán, és ugyanott temették el 1966. augusztus 23-án Jugoszláviában. Nemzetisége magyar.
Munkássága és elért sikerei

A motorizáció hazai úttörőivel, Bánki Donáttal, Csonka Jánossal és Asboth Oszkárral együtt említik nevét. A hazai legjobb motorépítők, Szám Géza, Muskát Jenő, Adorján János és Posszert János nagyra tartották a század eleji években megépített motorkonstrukcióit. Egy kezdetleges kialakítású saját építésű autócskát is készített, de további fejlesztésével nem foglalkozott. Jobban érdekelték a saját fejlesztésű gépeivel megtett repülései, mely miatt a magyar repüléstörténet „ősrepülőjének” nevezhetjük.
Sportban elért sikerei
Kiváló sportember volt: kerékpározott, birkózott, autó- és motorkerékpár-versenyeken vett részt, és meghatározó alakja volt a szabadkai sportéletnek. Alapító tagja a helyi labdarúgásnak és klubnak. 1891-ben kezdett versenyszerűen kerékpározni, és hamarosan a Magyar Királyság legjobbjai között emlegették. 1896-ban a Pécsen megrendezett nemzetközi kerékpárverseny második helyezettje volt. Kétszeres magyar bajnok volt 10 kilométeres távon 1897-ben és 1899-ben. 1899-ben a 25 kilométeres versenyt nyert Bécsben, és 100 km-es versenyt Budapesten. Nemzetközi sikert is begyűjtött, és szerb bajnok lett 1910-ben 25 kilométeres távon.
Repülőgép-építései
Kereskedelmi végzettséggel a szabadkai városi közigazgatásban dolgozott nyugdíjazásáig, mégis a repülőgép-építésben alkotott maradandót. 1909-ben Párizsban járt, ahol megismerkedett a Louis Blériot által készített repülő szerkezetével. Ez évtől elkezdte építeni 24 lóerős Saric1 nevet viselő repülőgépét. Sikeresen levegőbe emelkedett 1910. október 16-án az első nyilvános próbarepülésén a városi versenypálya fölött, melyet 7000 ember nézett végig. A sikeren felbuzdulva újabb fejlesztésbe kezdett, tervei szerint nagyobb 50 lóerős motor felhasználásával. Tevékenységét a szakma nagyjai is elismerték, és Asboth Oszkár saját tervezésű stabilizátorát ajánlotta fel neki további felhasználásra és tesztelésre. Ezt a tervét nevezik „korai helikopternek”; csillag formájú rotor meghajtásának tesztjei során jó eredményeket könyvelhetett el, és felkeltette Asboth érdeklődését is elért eredményeivel. Ezt a tervét az első világháború meggátolta, de továbbra is fejlesztésekkel foglalkozott. 1960-ban a jugoszláv légierő parancsnoksága irányítása mellett elkészítette eredeti méretben a Saric1 másolatát, melyet a zimonyi repülőgép-múzeumban helyeztek el. A háború után elsősorban olyan repülő alkalmatosság (korai helikopter) fejlesztésén dolgozott, amely vertikálisan képes felszállni. Szülővárosában alkotott és maradt sportmecénás egészen élete végéig. Számos klub viseli nevét, így a szabadkai repülőtéren működő Aero-club is.

Szárits János gépe a "Saric1"

Modellje Nándorfehérváron a Jugoszláv Repülési Múzeumban
Kapcsolódó:

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready