Öt felnőtt férfit, valamint egy 15 esztendős fiatalt vett őrizetbe a rendőrség a skóciai Kelet-Renfrewshire, valamint Glasgow területén. A letartóztatott személyek „bűne” az volt, hogy „antiszemitának” minősülő megjegyzéseket tettek a Facebook-on. Mindez nem vicc, hanem a döbbenetes valóság.

A skóciai hatóságok nem kevesebb, mint 50 rendőrt küldtek ki a „bűncselekmény” tetteseinek kézre kerítésére azt követően, hogy a Glasgow-hoz tartozó, jómódúak lakta Giffnock zsidó közösségének néhány tagja feljelentést tett. A rendőrök hét lakást, illetve házat kutattak át. A letartóztatott személyeket a „vallási és faji békesség megbontásával” vádolják. Egy hetedik „bűnöző” is horogra akadt a razzia során, őt azonban szabadon engedték, habár ügyében még folytatódik a vizsgálat.
A rendőrség részéről nyilatkozó Alan Murray felügyelő kijelentette: "Bonyolult és hosszadalmas vizsgálatot folytattunk, melynek során a Strathclyde-i régió rendőrségének különböző osztályaitól, valamint a meghatalmazott államügyész részéről is komoly segítséget kaptunk.” A továbbiakban a nyomozást irányító rendőr leszögezte: "Remélem, mindenki előtt világos, hogy a Strathclyde-i rendőrség a gyűlöletből fakadó bűncselekmények semmiféle fajtáját nem tűri meg”. „Bárki, aki azt hiszi, megúszhat ilyesfajta viselkedést, jobban teszi, ha elgondolkodik” – tette hozzá fenyegetően.
A zsidók orwelli diktatúrájának kiépítésén fáradozó számtalan cionista szervezet egyike, a Community Security Trust (CST), közleményében megállapítja: „ A CST helyesli az antiszemita kijelentéseket tett gyanúsítottak letartóztatását.” „A glasgow-i zsidókat meg kell nyugtatni, hogy lássák, a helyi rendőrség komolyan veszi az antiszemitizmust, és hajlandó együttműködni a CST-vel, valamint más zsidó közösségekkel annak érdekében, hogy fel lehessen venni a küzdelmet az antiszemitizmussal szemben. A szociális közösségi oldalakon és más hasonló médiumokon keresztül terjedő gyűlölet egyre komolyabb probléma, ezért remélhetően a mostani vizsgálat, mely első a maga nemében, hasznos precedens lesz az egész társadalom számára” – áll a skóciai zsidó szervezet nyilatkozatában.
Perge Ottó - BBC nyomán