Épp most, az EU totalitárius metamorfózisa idején, a pénzügyi és gazdasági válságok csúcsán, a közel-keleti politikai krízis kirobbanással fenyegető árnyékában vajon ki fia-borja lesz az EU új, féléves elnöke?
Bizony, nem más, mint a ciprióta Demetris Christofias, Ciprus sziget méltóságteljes elnöke! Az a Christofias, aki anno 5 éves alapkiképzésként marxista-leninista tanulmányokat folytatott Moszkvában, Brezsnyev diktátor regnálása idején mint reményteli ifjú kommunista; s aki hazatérte után a Kreml meghosszabbított kezeként tevékenykedett a szigetországban; aki a Tevékeny Nép Haladása fantázianevű párt elnökeként „emberiség elleni bűntettnek” nevezte a Szovjetunió széthullását – méltán kiérdemelve ezzel a „ciprióta idióta” minősítést. 2008-ban a szigetlakó görög birkák mégis 53,4%-kal választották elnökükké, melyet az elvtársak vörös zászlókkal és Che Guevara-képekkel ünnepeltek, hiszen a főnök imádta a kubai forradalmat!
És most ez az első kommunista államfő fog július elsejétől fél éven át az Unió legfelsőbb fórumának élén állni! (Orbán után nem szégyen...) Valamely csodás véletlen folytán épp abban a pillanatban, midőn a görög csődpolitika által megtiprott Ciprusnak egy moszkvai milliárdos kölcsön elmaradása folytán az EU „védelmi ernyője” alá kell menekülnie! (Ismerős történet?)
Quo vadis, EU?!
Tarnóczy Szabolcs